Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

10:29, 21. 7. 2013.

| Kultura

Završen 6. Međunarodni festival folklora

Autor:Nikola MarkovićIzvor:Južne vesti
Folklor-17
6. Međunarodni festival folklora, foto: Marko Pekić

Sinoć je na Letnjoj pozornici Tvrđave u Nišu zatvoren šesti po redu festival folklora. U programu prožetom bogatim multikulturalnim sadržajem uživalo je nekoliko hiljada ljudi.

Folklor-9 6. Međunarodni festival folklora, foto: Marko Pekić Defileom od platoa ispred TC „Kalča“ Obrenovićevom ulicom preko Trga kralja Milana pa sve do Letnje pozornice, sinoć je i Nišu priveden kraju šesti Festivala folklora.

Glavni deo programa održan je na prostoru Letnje pozornice pred više hiljada Nišlija i gostiju iz inostranstva.

Nakon nastupa na različitim gradskim lokacijama kao i u Beloj Palanci i Knjaževcu, sinoć je, na finalnoj večeri,  nekoliko stotina igrača iz šest zemalja prezentovalo nacionalnu kulturu utkanu u folklor.

Gosti iz Meksika, Indonezije, Bugarske, Rumunije i Slovenije predstavili su se sa po nekoliko nacionalnih igara iz bogatog opusa svoje tradicije.

„Puno ljubavi, puno dobre volje, entuzijazma. Malo nespavanja, malo brige i mnogo zadovoljstva. Sve se ovo podrazumeva kada pored sebe imate ljude, kao što ja imam u organizaciji. Reč je o ljudima iz SKC-a. Ljudi koji sve ovo rade zato što vole. Oni bez kojih ništa od ovog ne bi bilo realizovano jesu prijatelji. S druge strane tu su prijatelji poput njegove ekselenicje ambasadora Indonezije Semjuela Samsona i svih onih koji su večeras ovde. Naše je da napravimo jedno veliko jato prijatelja koje nikada nećemo zaboraviti. To ostvarujemo kroz folklor, otvorenog srca i otvorene duše.“ Poručio je Mroslav Miša Jović direktor SKC-a Univerziteta u Nišu.

Folklor-19 6. Međunarodni festival folklora, Meksiko foto: Marko Pekić U okviru poslednje večeri festivala uručene su i zahvalnice pomoćniku ministra prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Slobodanu Stuparu, Radetu Rajkovići direktoru Studentskog centra Niš kao i predstavnicima gradske opštine „Medijana“ i Narodnog pozorišta u Nišu.

Diplome za učešće na festivalu dobili su članovi ansambala koji su festival i zatvorili. Reč je o ansamblima „Zdravec“ iz Bugarske, „Student“ iz Slovenije „Timisul“ iz Rumunije. Priznanja su takođe dodeljena i gostima sa drugih kontinenaata Društvu folklornih plesova iz Meksiko sitija i grupi “Krida budaja” iz Indonezije.

Nakon formalnog zatvaranja festivala za sve učesnike upriličen je i neformalni program u dvorištu Banovine, gde su uz zvuke muzičkog sastava “Groš”, mladi pripadnici folklornih udruženja razmenjivali utiske do ranih jutarnjih časova.

6. Međunarodni festival folklora

Podeli sa prijateljima
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: