Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

21:20, 26. 8. 2022.

| Kultura

Završeni 57. Filmski susreti, Gran pri Denisu Muriću

Autor:Ljubica JocićIzvor:Južne vesti
Denis Murić
Murić nije mogao da dođe na Tvrđavu; foto: JV / Ljubica Jocić

Posle sedam dana i večeri 57. Filmskih susreta, Tvrđava opet pripada Nišlijama. Dodeljivanjem zvaničnih i nezvaničnih nagrada, vatrometom i prikazivanjem tri gostujuća filma, na Letnjoj pozornici završen je jedini festival posvećen glumačkoj profesiji. Nagrada Gran pri Naisa za najbolje glumačko ostvarenje je pripala Denisu Muriću za ulogu Denisa Markovića u filmu "Zlatni dečko".

denis muric, filmski susreti 2022, foto jv jelena misic foto: JV / Jelena Mišić

Težak zadatak imali su članovi žirija Hadži Petar Božović, Dušan Premović i predsednica Brankica Zorić Vasović koji su dodelili osam zvaničnih nagrada. Najbolje glumačko ostvarenje pokazao je, prema izboru žirija, Denis Murić za ulogu Denisa u filmu "Zlatni dečko". Zbog snimanja serije on nije bio na Tvrđavi, ali se zahvalio u videu koji je emitovan.

Ja sam na snimanju serije i zato sam, nažalost, sprečen da budem sa vama. Ne mogu da opišem koliko mi znači nagrada, velika je motivacija i podstrek za dalji rad. Nadam se da ću opravdati nagradu. Zahvalio bih se mojim roditeljima jer su moji roditelji, a zahvalio bih se i autorima filma i ovo je naša zajednička nagrada. Na kraju bih se zahvalio niškoj publici i obećavam da se vidimo sledeće godine, dolazim, makar nemao nijedan film - rekao je Murić.

boda ninkovic, filmski susreti 2022, foto jv jelena misic foto: JV / Jelena Mišić

Žiri je nagradu "Car Konstantin" za najbolju mušku ulogu dodelio je Slobodanu Bodi Ninkoviću za ulogu Milenka u filmu "Komedija na tri sprata".

Velika je čast. Divna je ovo stvar, pogotovo na ovoj fantastičnoj Tvrđavi pred izuzetnom publikom. Posvećujem nagradu svima koji su radili na filmu. Nagrada je "Car Konstantin" i prva poseta će mu biti tvrđava mog rodnog grada Smedereva da poseti Đurđa Brankovića - rekao je Ninković.

Nagradu "Carica Teodora" za najbolju žensku ulogu dobila je Danica Ćurčić za ulogu Vukice u filmu "Mrak", ali ona nije mogla da dođe i primi nagradu.

Aleksandra Balmazović za ulogu Mile u filmu "Usekovanje" dobila je povelju za izuzetnu žensku ulogu, a povelju za izuzetnu mušku ulogu, odlukom žirija, zaslužio je Petar Strugar za ulogu Džonija u filmu "Zlatni dečko".

Vi podržavate filmsku umetnost 57 godina i mi vama treba da aplaudiramo. Posvećujem nagradu onima koji se bore sa rakom i svim lekarima koji pomažu u toj borbi. Ovo je moj antioksidant za dušu - rekla je Aleksandra Balmazović.

Nagradu za žensku epizodnu ulogu dobila je Anita Ognjanović za ulogu Ane u filmu "Usekovanje", a nagradu za mušku epizodnu ulogu Aleksandar Đurica za ulogu Jegulje u filmu "Heroji radničke klase".

U velikoj konkurenciji sam dobio ovu nagradu i drago mi je zbog toga - rekao je Đurica.

Njegov kolega iz filma Stefan Beronja za ulogu Malog dobio je nagradu za debitantsku ulogu i on se zahvalio svima na nagradi.

Nagradu za stranog glumca dobila je Ksenija Marinković za ulogu Nade u filmu "Nebesa", a ona se zahvalila žiriju, Srđanu Dragojeviću i ekipi filma.

Specijalno priznanje žirija na 57. Filmskim susretima dobio je Pavle Mensur za ulogu Jovana u filmu "Usekovanje".

Pre zvaničnih nagrada, publici su se poklonili autori filma "Logor smrti u Karašjoku" čija je premijera emitovana u bioskopu Cineplexx. Dodeljena je i nagrada publike za glumca šeste večeri Slobodanu Bodi Ninkoviću i glumca festivala koja je pripala Branislavu Trifunoviću.

olga odanovic, filmski susreti 2022, foto jv jelena misic foto: JV / Jelena Mišić

Nagrada za najbolje ostvarenu komičnu ulogu "Miodrag Mandić Manda" pripala je Olgi Odanović za ulogu bake Marije u filmu "Leto kada sam naučila da letim", a njoj je nagradu uručila Mandina supruga Anastasija Mandić. Olga i Manda su bili par u seriji "Selo gori, a baba se češlja", a publika je velikim aplauzom pozdravila Olgu Odanović.

Ovo je posebno veče i dan. Kada su mi saopštili, rekla sam "nemojte, molim vasm da meni dajete nagradu". On je bio moja radost, kolega, prijatelj, neko sa kim sa imala privilegiju da stojim na sceni, delim hiljade kadrova u seriji "Selo gori, a baba se češlja". On je bio veliko srce i duša. Prerano si mi otišao, Maki. Hvala ti na svemu i vidimo se sa one strane duge - rekla je u suzama Olga Odanović.

vatromet, filmski susreti 2022, foto jv jelena misic foto: JV / Jelena Mišić

Nakon ovoga, Milica Milša i Vladan Savić, za uloge u seriji "Igra sudbine", dobili su nagrade "Zlatna antena" za najbolji glumački par u izboru Novosti. U muzičkom delu svečanosti je pevali su glumac Žarko Stepanov i glumica Ivana Knežević.

Na kraju svečanog dela i dodeljivanja nagrade, iznad Tvrđave je bio vatromet.

Podsetimo, Slavku Štimcu je prve večeri uručena nagrada za životno delo "Pavle Vuisić".

Umetnička direktorka festivala bila je Ljiljana Blagojević, a novi predsednik Udruženja filmskih glumaca Srbije Rastko Janković je novi član Saveta festivala. Direktor festivala je Srđan Savić, direktor Niškog kulturnog centra, a selekcionu komisiju čine umetnička direktorka Ljiljana Blagojević, Dejan Dabić i Ognjen Rakčević.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • ODLAZI CIRKUS

    08:54 // 27. 8. 2022.

    iz našeg "grada", ostaju naši priučeni cirkuzanti da nas zamajavaju

  • Organizatori su diletanti

    07:55 // 27. 8. 2022.

    "Na kraju svečanog dela i dodeljivanja nagrade, iznad Tvrđave je bio vatromet". Vatromet je poceo pre kraja svecanog dela programa. A i kao po obicaju delovao je kao da su ga osmislile artiljrijske jedinice Severne Koreje.

    • Dejan Jović

      20:10 // 28. 8. 2022.

      Pošto si suptilna priroda i smeta ti jak vatromet, preporučujem ti nešto nežnije, bez eksplozija - Evroprajd. Taman da te ne ometaju Severnokoreanci.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: