Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

09:55, 3. 3. 2016.

| Kultura

Zbog duga za struju izvršitelji NKC-u popisali auto

Autor:Predrag BlagojevićIzvor:Južne vesti
Nisomnia festival
Neplaćeni računi i politički obračuni ruše Nisomniju; Foto: NKC/ExpoStudio

Zato što još nisu platili račun od 50.000 dinara još iz jula 2014. godine, Niški kulturni centar bi mogao da ostane bez jednog jedinog automobila.

Izvršitelji su pre nekoliko dana došli u NKC i "popisali" automobil Škoda "fabia". Ukoliko dug uskoro ne bude bio plaćen, auto vredan nekoliko hiljada evra će biti prodat kako bi se namirio dug od 400 evra.

Direktorka NKC Bojana Simović kaže da je ona znala za taj dug, ali da nije mogla da ga plati zbog administrativnih zavrzlama.

Račun je umesto septembra, po završetku manifestacije, ispostavljen 4 meseca kasnije, dakle u narednoj godini i mi to nismo više mogli da potražujemo od Grada Niša. 

Međutim, u niškoj elektrodistribuciji odbacuju tvrdnje direktorke NKC da se kasnilo sa dostavom računa. Štaviše, podsećaju da je festival održan juna, utrošak struje obračunat jula, a račun dostavljen septembra.

Pošto račun nije plaćen, tadašnji "Jugoistok" je podneo tužbu Privrednom sudu, po čijoj presudi su izvršitelji sada pokucali na vrata NKC.


NKC: Zašto traže auto?

Dug od 51.140 dinara, koliko je tačno iznosio račun, u međuvremenu je dostigao cifru od oko 100.000 dinara.

Bojana Simović Politička pozadina sudskog spora; Bojana Simović, foto: JV arhivaIako kaže da je svesna da će zbog administrativnih propusta novcem građana biti plaćena razlika, direktorka NKC Bojana Simović smatra da u ovom slučaju postoji i politička pozadina.

Simovićeva zaključuje da je NKC takozvani "indirektni budžetski korisnik" gradskog budžeta, odnosno da bi "Jugoistok" mogao da dug bez problema naplati i blokadom računa NKC, pa ne bi bilo potrebe da se pleni imovina.

"Jugoistok" nije želeo da na taj način namiri dugovanja, nego je tražio da se to izvrši plenidbom imovine - kaže Simovićeva.

Ona dodaje da nju niko iz "Jugoistoka" nije kontaktirao i pokušao da reši ovaj problem pre nego što je zatražena plenidba automobila.

Ipak, u ovom preduzeću tvrde da oni nisu tražili da se proda auto, već druga oprema.

Mi smo podneskom 23. oktobra 2015. godine Privrednom sudu zatražili izvršenje dosuđenjem video-projektora, video-bima i kopir-aparata izvršnog dužnika. Nije nam poznato iz kog razloga je zaplenjen automobil Niškog kulturnog centra - kažu u Jugoistoku.

Na pitanje zbog čega je uopšte predložena plenidba opreme ako je bilo moguće da se dug naplati blokadom računa, u kabinetu direktora je rečeno da "NKC nije hteo to da plati", a da oni "ne znaju da li je NKC indirektni budžetski korisnik, niti žele da to znaju".

Inače, Bojana Simović, koja je na čelu NKC, je kadar SPS, dok Jugoistokom upravlja SNS.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Nele

    23:24 // 3. 3. 2016.

    SPS ima najjače direktore, a onaj iz Gorice je najbolji. Taj bi i EPS urnisao za par meseci.

  • shaft

    19:37 // 3. 3. 2016.

    Politicka pozadina???Znaci,koalicioni partneri Vam smestaju?Ma,okrivite opoziciju,gradjane Nisa,penzionere,kad SNS-u ne smete da kazete ni rec.Ili,preletite kod njih.Lepota i sarm nisu dovoljni,zar ne?

  • Miroslav Todorović

    15:07 // 3. 3. 2016.

    Због отворене па затворене књижаре, због много чега а највише што је НКЦ најмање то што јесте итд. "Директорку и сараднике..." сменити, на суд, и казнити за наук. Само се тако "Аугијева штала" нишке културе може припремити за чишћење.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Iako je bilo tvrdo
probijeno brdo.
Probiće i rokove
uz cenovne skokove .

Tvrdo čitalac

Tekst: Probijeno brdo kod budućeg niškog bulevara, kraj radova do juna

Pronađite nas na: