Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

09:01, 8. 12. 2023.

| Kultura

Zbog uređenja ustanova za većnicu Niš postao kulturni centar, stručnjaci kažu "kultura nije u zgradama"

Autor:Nikola ĐukićIzvor:Južne vesti
Adriana Anastasov
Kapitalne investije = razvoj kulture; foto: zvanični sajt Grada Niša

Započetim investicijama na uređenju ustanova kulture, poput izgradnje male scene u Narodnom pozorištu, obnove Lutkarskog, Arheološkog nalazišta i Ćele-kule, kao i najave o novoj zgradi Narodnog muzeja, Niš postaje kulturni centar, smatra većnica za kulturu Adriana Anastasov. Međutim, da kultura nije i zgradama i da one ne vrede bez stručnih i odgovarajućih stvaralaca, objašnjava kulturolog i nekadašnji profesor Filozofskog fakulteta Nikola Božilović.

Investicijama poput ponovnog otvaranja Arheološkog nalazišta Medijana nakon 10 godina, posetama objektima Narodnog muzeja, ali izgradnjom male scene Narodnog pozorišta većnica Anastasov tvrdi da je identitet Niša promenjen.

Mala scena se završava ove godine, za veliku scenu projekat radi KLER i očekujemo pomoć države. Obnovljena je Ćele-kula posle mnogo godina, kao i objekat Sinagoge, Pozorište lutaka strani evropski fondovi finansiraju i očekujemo da će biti gotovo do kraja ove godine. Sledeće godine nastavljamo na hidrantskoj mreži i na prostoru ispod Kupole, kao i dalja istraživanja za Arheološki centar, za koji nam trebaju strana invenstiranja, finansiranje van budžeta grada - najavila je Adriana Anastasov.

Kada govori o novcu iz budžeta koji će biti namenjen kulturi u Nišu, osim kapitalnih investicija, većnica napominje i da će budžet biti povećan samo Nišvilu, Filmskim susretima i Evergreen festivalu.

Predlog budžeta za kulturu je blago povećan u odnosu na ovu godinu. Sve ustanove kulture imaju povećanje, ne samo za redovno povećanje plata u uputstvima Ministarstva finansija, već i kroz programe, a naročito kada govorimo o razvoju kulture, odnosno kapitalne inveticije, projekte koji se nalaze pri KLER-u. Budžeti za manifestacije nisu mnogo menjani iz razloga što neke manifestacije i obeležavanja poput Tri veka niške Tvrđave ne realizujemo ove godine, zbog toga su na istom nivou. - rekla je Anastasov.

Kulturolog i profesor Filozofskog fakulteta u penziji Nikola Božilović ističe da čitava kultura počiva u odnosu i svesti čoveka prema duhu, te da zgrade koje će se zvati kulturnim institucijama, bez stručnih i odgovarajućih stvaraoca ne vrede.

Kultura nije u zgradama, kultura je u ljudskoj svesti, inventivnosti, imaginaciji i stvaralštvu. Kultura je oduvek predstavljala avangardu, a vidimo da su ukusi danas na najnižem nivou. Osnova društva je kultura i bez nje nemate ni društvo. Zgrade jesu potrebne, ali bez novih invencija, stvaralačkih poriva i ljudi, ali ne partijskih ljudi, već stvaraoca u muzici, slikarstvu, vajarstvu, arhitekturi, zapravo ništa ne vrede - kaže profesor.

Podsetimo, Nišvil džez festival 2011, 2014. i 2018. godine predlagao da se Niš kandiduje za Evropsku prestonicu kulture, ali nije naišao na podršku gradskih vlasti.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • David Štrbac

    17:23 // 9. 12. 2023.

    Umetnička komuna Adrijana i Džuna. Mislite da Niš zaslužuje bolje. Ne to je prava mera za varošicu kera i bandera.

  • Mike

    23:58 // 8. 12. 2023.

    Sta je ona , vecnica ili uposlenik vodovod Naissusa, ?, neka se opredeli nije valjda na oba tri???

  • Nikola

    13:46 // 8. 12. 2023.

    Super, sad ce Viki i Boban da nastupaju i u pozorište...

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Svirajte im 3 sekunde u reketu.

Milos Duchovny Ilic čitalac

Tekst: Košarkaški teren na niškoj Paliluli postao parking

Pronađite nas na: