Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

13:35, 17. 5. 2015.

| Kultura

Živanoviću uručena nagrada "Branko Miljković"

Autor:J. C.Izvor:Južne vesti
nagrada branko miljkovic
Pesniku iz Kragujevca nagradu uručio gradonačelnik Niša Zoran Perišić; foto: Vanja Keser

Nagrada “Branko Miljković” za najbolju knjigu pesama na srpskom jeziku u 2014. godini uručena je u Gradskoj kući u Nišu Nikoli Živanoviću za zbirku “Carmina Galli”.

Ovogodišnji laureat priznanja koje nosi ime “princa” poezije, istakao je da je oduvek to priznanje smatrao najreprezentativnijim i da je to jedina nagrada koju je želeo da dobije još od gimnazijalskih dana.

nagrada branko miljkovic Živanović kaže da je ovu nagradu želeo još od kada je bio u gimnaziji; foto: Vanja Keser U obrazloženju žirija navodi se da je Živanović “nosilac simultane obnove odeljenih pesničkih tradicija, usled čega se i njegov autorski rukopis pokazuje kao sticaj heterogenih, pa i protivrečnih stremljenja”.

Osim ranijeg znalačkog rukovanja kako slobodnim stihom tako i tradicionalnim pesničkim oblicima, kao i već ispoljene potrebe za konfrontacijom banalnih prizora s velikim pesničkim temama – u nagrađenoj knjizi pesnik, pored posvedočenog afiniteta za poetsku minijaturu, demonstrira sposobnost građenja opsežnih, višedelnih pesničkih celina - stoji u obrazloženju.

Nikola Živanović rođen je 1979. u Kragujevcu.  Prvu plaketu pesama objavio je 1998. zajedno sa Aleksandorm Šarancem. Potom je sledila zbirka “Narcisove ljubavne pesme” (1999), a nakon deset godina zbirku pesama “Astapovo”. Osim pesama piše književnu kritiku, eseje i naučne radove i prevodi poeziju sa engleskog jezika.

Književna nagrada “Branko Miljković” za najbolju knjigu poezije na srpskom jeziku u prethodnoj godini dodeljuje se redovno od 1971. godine. Neki od laureata su Oskar Davičo, Vasko Popa, Stevan Raičković, Milosav Tešić, Vojislav Karanović, Alen Bešić...

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Miloš

    20:12 // 17. 5. 2015.

    Najbolji gradonačelnik do sada. Lep, pametan, uspešan, markantan. Koji je mnogo toga uradio za dobrobit grada Niša. Gospodine Perišiću ne slušajte zle jezike.

  • Sonic_Youth

    14:23 // 17. 5. 2015.

    A kad ce Perisic da isplati roditeljski dodatak?

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: