Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

15:11, 12. 7. 2010.

| Kultura

Živković dao novac za Šabanov spomenik (video)

Autor:Predrag BlagojevićIzvor:Južne vesti

Zoran Živković, bivši premijer Srbije, gradonačelnik Niša i saradnik - producent poslednjih albuma velikog romskog muzičara, uplatio je 150.000 dinara u fond „Prijatelji Šabanu“ za podizanje spomenika Šabanu Bajramoviću u Nišu.

Živković kaže da za to postoje najmanje dva razloga.

- Prvi je lični. Sa Šabanom sam poslednjih godina njegovog života imao veoma intenzivnu saradnju. Bio sam producent njegova poslednja dva albuma i koncerata u "Sava Centru" u Beogradu i "Lisinskom" u Zagrebu. Drugi razlog je, rekao bih opšti. U Srbiji ima jako malo tradicije i malo ljudi koji su je stvarali, a Šaban Bajramović je jedan od takvih ljudi. Šaban je dobio ulicu za koju smatram da nije adekvatna. Postavljanjem spomenika u centru, grad će pokazati minimum zahvalosti - kaže Živković.

Donaciju od 1.000 evra najavio je i filmski reditelj Goran Paskaljević, u čijem je filmu „Andjeo čuvar“ korišćena muzika Šabana Bajramovića, koji je istoveremeno i igrao epizodnu ulogu.

Akciji „Prijatelji Šabanu“ do sada su se odazvali, gradonačelnik Niša, Miloš Simonović, kompozitor, Goran Bregović, glumac, reditelj i filmski producent Ljubiša Samardžić, organizator festivala "Rock Village", Mirko Miljuš i drugi.

Vajar Vladan Ašanin već je pripremio radnu skicu od gline i čeka se novac za nastavak radova. Šaban je pikazan u svom karakterističnom stavu i u prepoznatljivom odelu.

Spomenik visok nešto više od 2 metra biće postavljen na postament visine jednog metra, a predviđeno je da bude oktriven do 12. avgusta, kada počinje 27. Nišville jazz festival.

Lokacija na kojoj će spomenik biti postavljen i dalje nije određena. Predstavnici Nišville džez festivala predložili su prostor ispred apoteke u Obrenovićevoj ulici u centru Niša, ali je Zavod za urbanizam ocenio da bi bilja lokacija bila amfiteatar nišavskom keju, kod Doma Mladih.

Zvanični kralj romske muzike, Šaban Bajramović, rođen je na današnji dan u Nišu, 1936. godine, prvu ploču snimio je 1964. godine. U karijeri je snimio 20 albuma i oko 50 singlova, a napisao je i komponovao oko 700 pesama.

Umro je 8. juna 2008. godine u Nišu.

rad na skici spomenika Šabanu Bajramoviću, delo vajara Vladana Ašanina

Šaban Bajramović - Đelem Đelem (Exit06)

Šaban Bajramović - Geljan dade Live EXIT 2006

Podeli sa prijateljima
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: