Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

14:17, 28. 4. 2022.

| Kultura

Zlatku Vasiću nagrada Niša za najbolju knjigu za decu i mlade

Autor:T. R.Izvor:Južne vesti
Zlatko Vasić
U užem izboru bilo osam knjiga; foto: NKC

Nagrada Grada Niša za književnost za decu i mlade “Maleni cvet” za 2021. godinu pripala je Zlatku Vasiću za knjigu Šušššti ševar, saopštavaju iz Niškog kulturnog centra i najavljuju svečanu dodelu u junu.

Iz NKC-a navode da je žiri jednoglasno odlučio da Vasić pobedi, ali da se osim njegovog romana izdvojila zbirka priča Uspavanka za mesec Olivere Nedeljković, kao i roman Barbara, Kata i dva čuda jedna Ratislava Durmana.

Šušššti ševar je roman koji potvrđuje piščeve dominantne odlike, a kao svoju osobenost izdvaja poigravanje žanrovima i njihovim klišeima. Na taj način iskoračuje iz klasične fantastičke književnosti ka aktuelnim poetičkim tendencijama, zadržavajući težnju ka dobro ispričanoj priči, koliko i dečju imaginaciju, humor i afirmativni pogled na svet - piše u obrazloženju.

Izdavač njegovog nagrađenog romana je “Kreativni centar” iz Beograda, a iz NKC-a kažu da će nagrada, koju čine plaketa i novac, biti svečano dodeljena u junu ove godine.

U žiriju su bili pesnik i urednik Dejan Aleksić i profesorka književnosti i bibliotekarka Dragana Pešić Glavašević, a predsednica žirija bila je profesorka književnosti za decu i književna kritičarka Dušica Potić.

Zlatko Vasić je do sada objavio osam knjiga, višestruko je nagrađivan za poeziju i prozu, a njegovi radovi objavljeni su u više desetina književnih časopisa, novina, zbornika i biltena.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA
Pronađite nas na: