Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

13:38, 21. 8. 2022.

| Kultura

“Zlatna desetka“ Jovanu Dimoskom za film “Krotki“ na festivalu diplomskog filma u Nišu

Autor:J. V.Izvor:Južne vesti
festival diplomskog filma
Završena filmska univerzijada bivše Jugoslavije; Foto: SKC Niš

Posle tri festivalska dana i sedam filmova iz regiona bivše Jugoslavije, dodelom nagrada najboljima, u petak je završen drugi po redu Festival diplomskog filma u organizaciji Studentskog kulturnog centra Niš. “Zlatnu desetku“, prvu nagradu festivala, dobio je reditelj Jovan Dimoski, sa Fakulteta dramskih umetnosti u Beogradu, za film “Krotki“.

U žiriju drugog Festivala diplomskog filma bili su rediteljka Ivana Mladenović, reditelj Boban Rajković, a predsednik žirija bio je glumac Meto Jovanovski. Imali su težak zadatak – da od sedam filmova izaberu tri najbolja.

Upoznali smo se sa radovima sedmoro mladih ljudi iz Ljubljane, Zagreba, Sarajeva, Skoplja, Bijeljine i Beograda. Upoznali smo se i sa njihovim znanjima, veštinama, kreativnošću, sa stavovima, snovima... Sa zadovoljstvom konstatujemo da su svi položili profesionalni ispit zrelosti - navodi se u obrazloženju žirija.

U obrazloženju dodaju da sve tri nagrade, iako su personalizovane, jesu nagrade za sve prikazane filmove koji su prilično ujednačenog kvaliteta, a da su finese odlučile ko će biti nagrađen.

"Bronzanu desetku“ žiri je dodelio Katarini Krstić, diplomcu Univerziteta "Sinergija“ iz Bijeljine, za film "Ševa“. "Srebrna desetka“ otišla je u ruke Bojana Radanovića za film "Fender“, u produkciji Akademije dramske umetnosti iz Zagreba.

"Zlatna desetka“, prva nagrada na festivalu, dodeljena je Jovanu Dimoskom, sa Fakulteta dramskih umetnosti u Beogradu, za film "Krotki“.

Istovremeno, savetujemo da nije dovoljno uljuljkati se samo u trenutnim uspesima, već film, kao i sve druge umetnosti, traži da čitav život autori rade na svojim idejama, da uče, da menjaju sebe i da nadgrađuju znanje - zaključuju iz žirija.

Podsetimo, prvi Festival diplomskog filma održan je 2021. godine, a publika je imala prilike da pogleda filmove iz Srbije. Ove godine festival je porastao i prerastao granice Srbije, pa su u bioskopu pod zvezdama u Dvorištu Univerziteta prikazani filmovi sa univerziteta i akademija iz zemalja bivše Jugoslavije. Studentski kulturni centar Niš festival organizuje uz podršku Ministarstva prosvete, obrazovanja i tehnološkog razvoja i Ministarstva kulture i informisanja.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • auuu

    16:32 // 21. 8. 2022.

    Zašto ih niko nije naučio da se u vermudama ne prima nagrada?

  • Bleki Niš

    15:01 // 21. 8. 2022.

    Lepo je sto jos jedan festival pocinje da zivi u nasem gradu. Bas je lepo organizovan festival. Video kako je bilo na zatvaranju: https://youtu.be/hlFnOBtGyQ0

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: