Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

09:13, 12. 9. 2016.

| Kultura

Znameniti književnici u Sićevu i niškim školama

Autor:V. M.Izvor:Južne vesti
Kolonija
Inspiracija za književna dela; Foto: Niški kulturni centar

U Sićevu će se po 26. put okupiti književnici iz Srbije i inostranstva od 13. do 16. septembra. Oni će nastupati u niškim školama održati okrugli sto "Muzej književnosti" i promovisati knjige u Narodnoj biblioteci "Stevan Sremac".

Tradicionalnu nagradu “Ramonda Serbica” dobija književnik i akademik Dragoslav Mihailović. Nagrada se dodeljuje za celokupno književnio delo i doprinos književnosti i kulturi, a žiri su činili književnica Zlata Kocić dobitnica nagrade Ramonda serbica za 2015. godinu, niški književnik i prevodilac Velimir Kostov i teoretičarka književnosti Jasmina Ahmetagić iz Beograda. Sićevo Nagrada "Ramonda Serbika" dodeljuje se 22. put; Foto: Dušan Mitić Car

Kolonija se od 1991. održava svake godine polovinom septembra u prostoru Umetničke kolonije i živopisnim predelima sela Sićeva, podsećaju u Niškom kulturnom centru. Ima međunarodni karakter i okuplja pisce, književne kritičare i prevodioce, kao i izdavače i druge učesnike književnog života. 

Kroz Književnu koloniju Sićevo tokom ovih godina prošla su mnoga značajna imena srpske i svetske književnosti – podsećaju u NKC-u.

Pisac i književni prevodilac Mihajlo Ignjatović, osnivač kolonije, kazao je da je nebitno da li će autori stvarati ili će samo akumulirati impresije i "notirati ideje", jer inspiracija zavisi od individualnih predispozicija i navika samih stvaralaca.

Mnogo je važnije da ambijent i atmosvera u Koloniji obezbede učesnicima da dosegnu, na izgled neostvarljivu i, samo na prvi pogled, disharmoničnu težnju da se istovremeno udalje iz bila društvenog života i još intenzivnije približe njemu – reči su Mihajla Ignjatovića.

Književnik Pisac knjiga za decu; Foto: NKC U ovogodišnjoj koloniji učestvuje poznati dečiji pisac Uroš Petrović čije knjige za decu i mlade, smatraju organizatori, pomeraju granice u savremenoj srpskoj literaturi. 

Počev od zbirki priča – mozgalica i romana u zagonetkama do fantastičnih pripovesti, dela ovog autora jesu originalne pustolovine koje nagrađuju čitaoce - kažu u NKC-u.

Učesnici ovogodišnje Književne kolonije Sićevo:

Akademik Dragoslav Mihailović (Beograd), dobitnik nagrade „Ramonda serbica“ za 2016. godinu
Vule Žurić, književnik iz Beograda, dobitnik nagrade „Ivo Andrić“ za 2015 godinu, kao i nagrade „Stevan Sremac“ za 2011. godinu Pisac Autor mnogih knjiga priča i radio-drama; Vule Žurić; Foto: NKC
Uroš Petrović, književnik, televizijski autor, dečiji pisac i fotograf iz Beograda 
Nadija Rebronja, pesnikinja, prevodilac i profesor književnosti iz Novog Pazara
Jovo Anđić, književni istoričar i publicista iz Beograda
Nedeljko Terzić, pesnik i urednik iz Sremske Mitrovice
Edvin Sugarev, pesnik, doktor književnosti i urednik iz Bugarske
Domaćini kolonije su niški književnici Zoran Pešić Sigma i Željko Ljubić

U koloniji učestvuju i prof. dr Goran Maksimović, Jovan Mladenović, Miloš Petrović, Velibor Petković, Dušan Mitić Car, Saša Trajković, Srđan Živković i drugi.


Program Književne kolonije u Nišu

13. (utorak) u 19 sati – Svečano otvaranje
(Sićevo, autobus za posetioce polazi ispred Doma Vojske u 18,00)

14 - 15. (sreda-četvrtak) – nastup učesnika u niškim osnovnim i srednjim školama
15. (četvrtak) u 12 sati – okrugli sto „Muzej književnosti“, Sićevo

16. (petak) u 19 sati - Dodela nagrade „Ramonda Serbica“ Akedemiku Dragoslavu Mihailoviću (Gradska kuća)

16. (petak) u 20,30 – Promocija knjige „Književni vodič kroz Beograd“ autora Jove Anđića (Narodna biblioteka „Stevan Sremac“)

Podeli sa prijateljima
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: