Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

15:00, 2. 3. 2023.

| Kultura

“Zona Zamfirova” - predstava članova Udruženja za pomoć osobama sa autizmom u Nišu

Autor:S. V.Izvor:Južne vesti
Pozorište lutaka
Predstava će biti odigrana u petak, 3. marta, od 18 sati u Lutkarskom pozorištu; foto: Vanja Keser

Gradsko udruženje za pomoć osobama sa autizmom iz Niša pripremilo je inkluzivnu predstavu Zona Zamfirova koja će biti odigrana u petak, 3. marta, od 18 sati u Lutkarskom pozorištu. Zajedno sa decom iz tog Udruženja, u predstavi učestvuju i deca iz osnovnih škola “Ćele kula” i “Bubanjski heroji”, učenici specijalne škole sa domom učenika “Bubanj”, deca romske nacionalnosti i studenti Filozofskog fakulteta u Nišu.

Udruženje za pomoć osobama sa autizmom organizuje razne vrste radionica, poput likovnih ili muzičkih, a nedavno su odlučili da naprave socijalnu radionicu iz koje je nastala predstava Zona Zamfirova. Kako kaže potpredsednik Udruženja Ana Lazarević, to će biti prva inkluzivna predstava u Nišu.

Napravili smo predstavu koja je na kraju ispala dobra i rešili smo da je prezentujemo ljudima. U predstavi, pored dece iz našeg Udruženja, iz spektra autizma, glume deca sa tipičnim razvojem iz osnovnih škola “Ćele kula” i “Bubanjski heroji”, učenici specijalne škole sa domom učenika “Bubanj” deca romske nacionalnosti i volonteri sa Filozofskog fakulteta - naodi Lazarević.

Kako ona ističe, kroz radionice deca se socijalizuju i prevazilaze različitosti.

Kod autizma je socijalizacija najvažnija jer im ona omogućava savladavanje svaakodnevnih veština. Na ovaj način mi im pružamo mogućnost da se uključe u društvo i da se bolje osećaju. Rad sa drugom decom njima pomaže i doprinosi njihovoj rehabilitaciji. Autizam ne treba shvatiti kao bolest i ograničenost, jer su deca sa autizmom samo malo drugačija od svojih vršnjaka, ali imaju iste potrebe samo je način na koji ih zadovoljavaju drugačiji - ističe Ana Lazarević.

Ona dodaje da stanje osoba sa autizmom nije nepromenjivo i da uz pravovremenu pomoć i podršku, ali i na odgovarajući način oni mogu da napreduju, a inkluzivna predstava na kojoj su radili je jedan tih načina.

Gradsko udruženje za pomoć osobama za autizmom je reaktivirano 2016. godine i ima preko 150 članova, a oko 50 dece su aktivni korisnici različitih radionica koje Udruženje organizuje.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: