Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

12:05, 17. 12. 2014.

| Kultura

Zvonku Karanoviću dve književne nagrade

Autor:M.VučićIzvor:Južne vesti
490x370-zvonko.jpg
Književnik Zvonko Karanović je rođen 1959. godine u Nišu

Književnik Zvonko Karanović iz Niša dobitnik je nagrada "Kočićevo pero" za knjigu "Najbolje godine naših života" i "Kočićeva kniga" za celokupno književno stvaralaštvo, koje dodeljuje Zadužbina "Petar Kočić" iz Banjaluke i Beograda.

Karanoviću su ove nagrade pripale jednoglasnom odlukom žirija koji su činili Nikola Vukolić, Miljenko Jergović i Mladen Vesković. Prema njihovim rečima, “Kočićevo pero” je Karanović zaslužio time što “Najbolje godine naših života”, izbor iz poezije nastale u periodu od 1991. do 2004. godine, predstavljaju “pokušaj rekapitulacije blistave poezije u mračnom vremenu”.

Poznat kao romanopisac i pesnik, jedan od onih koji je doprineo da glas srpske poezije odjekne na udaljenim meridijanima i prozbori na mnogim jezicima sveta, Zvonko Karanović je upravo ovom svojom knjigom napravio pravi podvig i najsjajnije zasijao na evropskoj, pa i svetskoj mapi poezije - piše u obrazloženju žirija.

Govoreći o značaju ovog priznanja, laureat kaže da mu ova nagrada posebno znači iz dva razloga.

Nagrađene su mi pesme koje su nastale u periodu od 1991. do 2004. godine, a piscu je velika satisfakcija da mu vreme revalorizuje minuli rad. Drugi razlog je taj da je "Kočićevo pero" veoma ugledno regionalno priznanje, koje je teško dobiti s obzirom na veliku konkurenciju - kaže Karanović.

Ipak, on dodaje da pisci ne pišu da bi dobili književne nagrade i društvena priznanja, već iz potrebe, jer "glavna borba pisca se odvija iznutra, u samoći". 

Uvek sam se trudio da gledam u sebe, da ono što pišem bude što bolje. Nagrade su samo deo književnog života, ali one su važne jer skreću pažnju javnosti na ono što ste pisali - kaže ovaj autor. 

Zvonko Karanović rođen je 1959. godine u Nišu. Svoje pisanje bazira na iskustvima “beat” književnosti, filma i pop-kulture.

Nagradu “Kočičevo pero” je 1995. godine ustanovio Nikola Vukolić, i ona se dodeljuje 4 puta godišnje, a na kraju svake godine jedan od dobitnika ove nagrade, dobija i “Kočićevu knjigu”. 

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Mladen Jovanovic

    09:37 // 19. 1. 2015.

    Cestitke! Nagrada zasluzena! Nezasluzeno je vest ostala nezapazena.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: