Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

Kultura

U Vranju počinje "Svetosavska nedelja"

Predstavama, akademijom, književnim večerima i drugim aktivnostima u Vranju će biti obeležena "Svetosavska nedelja" koja počinje večeras od 19 sati u Galeriji Narodnog muzeja.

detaljnije
Izložba slovačko-američkog slikara

Izložba slika američkog umetnika u Nišu

Kolekcija dela američkog slikara slovačkog porekla Adolfa Bence, koja je do sada bila izložena samo u Evropskom parlamentu u Briselu, naći će se pred Nišlijama u subotu, 21. januara od 17 sati.

detaljnije
Jedan od radova mlade studentkinje farmacije; foto: FB Arteller

Crno-beli crteži Nišlijke na humanitarnoj izložbi

Izložba studentkinje farmacije Katarine Baćević, koja se crtanjem bavi od malena, a uglavnom radi pigment lajnerom na papiru i retko koristi boje, otvorena je za Nišlije u Deli centru. Zainteresovani izložbu, koja je humanitarnog karaktera, mogu da posete do nedelje 22. januara, od 17 do 19 sati.

detaljnije
Ciklus kratkometražnog filma

Projekcije kratkih evropskih filmova u Kupini

Za sve ljubitelje evropske kinematografije, u bioskopu Kupina za vikend su na repertoaru najbolji evropski kratki filmovi koje će Nišlije moći da pogledaju od 20. do 23. januara.

detaljnije
 • Izložba

  Izložba o Bubnju i niškom logoru u centru Pariza

  Tri umetnika iz Niša su u Srpskom kulturnom centru u Parizu predstavili svoje radove koji opisuju spomen park Bubanj i logor “12. februar”. Izložba nosi naziv “Zaboravljene poruke slobode” a nju će Parižani imati prilike da pogledaju od 12. do 29. januara.

  detaljnije
 • Na koncertu u Nišu violinista iz Amerike; foto: Fakultet umetnosti

  Pred Nišlijama koncert američkog violiniste i pijanistkinje iz Beograda

  Američki violinista Denis Krasnokutski, čije rad je Njujork tajms ocenio kao “sviranje sa pasioniranošću i intenzitetom”, izvešće za Nišlije najpoznatija dela Baha i Rahmanjinova u duetu sa pijanistkinjom i profesorkom klavira na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu Majom Rajković.

  detaljnije
 • mikrofon

  Otvorene prijave za učešće na Frankofonoj pesmi

  Nišlije stare između 13 i 28 godina koje govore francuski jezik, a pritom vole i znaju da pevaju, mogu do 31. januara da se prijave na konkurs za Takmičenje frankofona pesma i da osvoje put u Francusku.

  detaljnije
 • Kupina-bioskop-projekat

  Evropska ostvarenja često u ponudi niškim filmofilima

  Zahvaljujući tome što je bioskop "Kupina" još 2013. godine postao član mreže bioskopa "Europa Cinemas", niški filmofili često imaju priliku da u njemu gledaju ostvarenja evropske kinematografije, koja se na velikom platnu retko viđaju i uz to što, prema mišljenju kritičara, imaju veću umetničku vrednost od holivudskih.

  detaljnije
 • kineski ansabl

  Humanitarni koncert kineskih muzičara u Nišu

  Koncert egzotičnog kineskog benda “Glas Junana” sačinjenog od pripadnika nacionalnih manjina koje žive u Junanu, nastupiće pred Nišlijama u Narodnom pozorištu 24. januara. Kako koncert organizuje Udruženje “Umetnost davanja”, pare od prodatih karata ići će u humanitarne svrhe.

  detaljnije
 • Izložba već otvorena za posetioce; foto: Wikipedia-Intermedichbo

  Izložba aleksinačkog umetnika u NKC-u

  Dela jednog od najplodnijih slikara starije generacije Aleksinčana, kako ga zovu u rodnom gradu, biće predstavljena u Galeriji Niškog kulturnog centra. Izložbu Miroljuba Tokića je danas otvorio glavni urednik Doma kulture u Aleksincu Ivan Matejević. 

  detaljnije
 • Eyot

  Izlazi novi singl “Eyot”-a

  Poznati niški džez sastav "Eyot" singlom  Veer  najavio je novi album pod nazivom “Innate” koji će se 20. februara naći u izdanju njujorške izdavačke kuće “Ninety and Nine Records”.

  detaljnije
 • Scena iz predstve "Car žabac"

  U Lutkarskom predstave po motivima bajki braće Grim

  Poučna priča o dobrim delima i ispunjenju datih obećanja “Car žabac” biće izvedena na sceni niškog Pozorišta lutaka u nedelju 15. decembra od 11.30. Sledeće nedelje mališani mogu da pogledaju i “Zlatokosu” po motivima bajke koju su napisala čuvena braća Grim. 

  detaljnije
 • Izložbu će činiti autentični eksponati; foto: arhiva JV

  Izložba o Jovanu Cvijiću u Nišu

  Autentični eksponati poput rukopisa, knjiga, fotografija, geografskih karata, ličnih predmeta, nameštaja i odlikovanja naći će se na izložbi „Beogradski atlas Jovana Cvijića“, koja će biti otvorena za Nišlije 16. januara od 18 sati u Galeriji Sinagoga.

  detaljnije
 • Uskoro i nova predstava u Narodnom; foto: Narodno pozorište Niš

  Krajem januara nova premijera u niškom pozorištu

  Do kraja meseca će na daskama niškog Narodnog pozorišta glumci odigrati 4 već poznate predstave. Poslednjeg dana januara publika će moći da pogleda i premijeru komada koja je rađen po motivima Stevana Sremca.

  detaljnije
 • Festival će pratiti gledaoci širom Evrope; foto: Ilustracija bioskop "Kupina"

  Filmski festival iz Roterdama uživo u Nišu

  Više od 45 bioskopa širom Evrope, među kojima je i niški, biće deo Međunarodnog filmskog festivala u Roterdamu. Nišlije će od 27. do 29. januara uživo u “Kupini” moći da pogledaju premijere evropskih filmova, a uz pomoć društvenih mreža moći će da se pridruže diskusijama sa glumcima.

  detaljnije