Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

Kultura

Premijera igrano-dokumentarnog filma “Kotrljanje” u NKC-u

Točak koji je ispao iz kamiona, kotrlja se i prikazuje drugačiju turističku sliku Prokuplja, glavni je junak dokumentarno-igranog filma “Kotrljanje” koji će premijerno biti prikazan i u Nišu. Film će Nišlije moći da pogledaju 28. februara od 19 sati, u maloj sali Niškog kulturnog centra.

detaljnije
Knjiga "Novine i novinari"

Monografija niškog novinara među nagrađenim na Svetosavskom sajmu

“Novine i novinari” u kojoj su predstavljene priče 51 novinara koju je UNS nagradio za publicistiku, na tradicionalnom niškom Svetosavskom sajmu dobila je priznanje za očuvanje istorijske i kulturne baštine Niša. Nagrađen je autor Slobodan Krstić, redaktor Zoran Marjanović i dizajneri Momčilo, Predrag i Nemanja Mladenović.

detaljnije
Izložba u Deli prostoru

Izložba niške umetnice koja je stvarala u Deli prostoru

Dela Jelene Marković karakterišu crno-bele nijanse, sa ponekim detaljima u boji, a ona je slikala u Deli prostoru gde će biti izloženi njeni radovi. Organizatori najavljuju otvaranje izložbe "Crne ruke", na kome će posetioci moći da vide i druge umetnike, u subotu 25. februara od 20 sati. 

detaljnije
Promocija knjige mladog pisca iz Užica; foto: Pexels.com, CC

Promocija romana “Plivač” u NKC-u

Pisac Andrija Terzić, koji je književnoj javnosti poznat po prvom romanu “Preko puta - istina”, predstaviće Nišlijama svoju novu knjigu. Promocija je zakazana za petak 24. februar od 19:30, a održaće se u Klubu Niškog kulturnog centra.

detaljnije
 • Rebrantova "Noćna straža"

  Predavanje o Rembrantovoj “Noćnoj straži” u NKC-u

  Oni koji bi želeli da se bolje upoznaju sa najboljim radom najznačajnijeg slikara baroka Rembranta Harmesa van Rajna “Noćnom stražom”, mogu da prisustvuju predavanju u Niškom kulturnom centru u petak 24. februara od 19 sati.

  detaljnije
 • Harfa

  Grad plaća nove instrumente za Simfonijski, iako u orkestru nema ko da ih svira

  Niški simfonijski orkestar nabavlja aprila novu harfu, tubu i dva timpana, a prema rečima direktorke Vesne Bratić, Grad bi za to trebalo da plati oko 11.000 evra. Međutim, orkestar zasada nema harfistu ni tubistu, a kako kaže direktorka, neizvesno je kada će primiti nove članove koji bi svirali ova 2 instrumenta.

  detaljnije
 • Nada; Gustav Klimt, 1907-1908.

  Izložba Gustava Klimta u Vranju

  U Galeriji Narodnog univerziteta u Vranju, povodom 155 godina od rođenja velikog umetnika Gustava Klimta, otvorena je  putujuća izložba posvećena preteči moderne. Izložba u Vranju biće otvorena 3 nedelje, nakon čega će i Lebane biti domaćin ove postavke.

  detaljnije
 • na mlecnom putu

  Filmovi sa FEST-a stižu u “Kupinu”

  Nišlije će i ove godine u bioskopu “Kupina”, od 25. februara do 9. marta, moći da pogledaju 11 najboljih međunarodnih filmskih ostvarenja koja će se prikazivati i na prestižnom beogradskom festivalu FEST.

  detaljnije
 • NKC

  Raspisan konkurs za direktora Niškog kulturnog centra

  Upravni odbor Niškog kulturnog centra raspisao je konkurs za direktora ove kulturne ustanove, jer kako kaže predsednica Upravnog odbora Dragana Plavšić, dosadašnjoj direktorki Bojani Simović ističe mandat.

  detaljnije
 • "Car žabac"

  U Pozorištu lutaka bajka braće Grim i predstava sa mnogo pesama

  Priča o dobrim delima, datim i ispunjenim obećanjima, koja ima klasičan početak “Bio jednom jedan car I imao 3 kćeri...” izvodi se u Lutkarskom u četvrtak 23. februara od 18 sati. “Car žabac” rađen je po tekstu braće Grim, a u nedelju 26. februara od 11:30 mališani mogu da pogledaju moderniju priču “Začarana pahuljica”. 

  detaljnije
 • Crkveno pevačka družina "Branko" Niš

  Master klas beogradske dirigentkinje sa crkvenim horom „Branko“ u Nišu

  Horski pevači i ljubitelji horskog zvuka mogu da posete master klas koji je zakazan za 21. i 22. februar od 20 sati u Svetosavskom domu, kada će moći da slušaju „V rukovet“ i „Kozar“ čuvenog srpskog kompozitora Stevana Stojanovića Mokranjca. Crkvenom pevačkom družinom „Branko“ dirigovaće dirigentica Dragana Jovanović iz Beograda. 

  detaljnije
 • knjiga arzamas ivana dimic foto laguna

  Promocija knjige dobitnice NIN-ove nagrade u Leskovcu

  Ovogodišnja dobitnica prestižne NIN-ove nagrade književnica Ivana Dimić predstaviće nagrađenu knjigu "Arzamas" 22. februara od 18 sati u kamernoj sali Leskovačkog kulturnog centra.

  detaljnije
 • Razmena knjiga u NKC-u

  U NKC danas tradicionalna razmena knjiga

  U holu Niškog kulturnog centra će biti održana razmena knjiga „Antikvarijat“, pa svi koji žele da zamene naslove, ali i da čuju čitalačka iskustva drugih, to mogu da urade od 12 do 14 sati.

  detaljnije
 • foster

  Bubnjar Majlsa Dejvisa sa svojim bendom nastupa na Nišvilu

  Ljubitelja džeza na ovogodišnjem Nišvilu, pored ostalih velikana ovog muzičkog žanra će moći da čuju i kvintet Ala Fostera, koji će pred niškom publikom izvesti nastup u čast Čarlija Parkera.

  detaljnije
 • Knjige

  Razmena knjiga u Niškom kulturnom centru

  Oni koji žele da zamene svoju knjigu za naslov koji nisu čitali, ali i razmene čitalačka iskustva i da se druže, mogu da učestvuju u tradicionalnoj razmeni knjiga „Antikvarijat“ koja je zakazana za 20. februar od 12 do 14 sati u holu NKC-a.

  detaljnije