Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

Kultura

Penzioner u Nišu napravio mozaike po ugledu na park "Guelj" u Barseloni

Od slomljenih keramičkih pločica koje kupuje na stovarištu, Nišlija Dragan Kitanović je napravio mozaike na zidovima u Prvomajskoj ulici u Nišu. Inspiraciju je dobio u Barseloni, kada je pre 2 godine posetio čuveni park "Guelj". Osim toga, penzioner od recikliranih materijala pravi prava umetnička “remek dela”, koja planira da prodaje kao unikatne poklone.

(4) detaljnije
Filmski susreti

Poznat sastav žirija "Filmskih", na otvaranje dolazi 50 glumaca

Ovogodišnji Filmski susreti počinju u četvrtak 24. avgusta, a organizatori su najavili dolazak preko 50 glumaca na svečano otvaranje. Predsednica žirija koji će odlučivati o nagradama je Jelica Sretenović, a ostali članovi su Ivan Bekjarev i Minja Filipović.

(1) detaljnije
sedista-pozoriste-ilustracija-Kosta.jpg

Vranjski glumci pripremaju predstavu "Jelka kod Ivanovih"

Ansambl pozorišta "Bora Stanković" započeo je rad na novoj predstavi autora Aleksandra Vedenskog, u režiji Angelča Ilievskog, a čija će premijera biti 21. oktobra, na otvaranju "Borinih pozorišnih dana".

detaljnije
izlozba u muzeju arhiva lj.m.

Muzej u Prokuplju započeo proces digitalizacije

Kako bi svoj rad, postavke i aktivnosti približili široj javnosti, Narodni muzej Toplice u Prokuplju započeo je proces skreniranja predmeta i izradu virtuelne prezentacije u saradnji sa Matematičkim institutom u Beogradu i Elektronskim fakultetom u Nišu.

detaljnije
 • kupina se seli u lutkarsko

  Bioskop "Kupina" seli se od septembra u zgradu Lutkarskog pozorišta

  Iako su osnivači “Kupine” pre samo nekoliko nedelja najavili gašenje, bioskop će se samo preseliti iz Balkanske ulice u zgradu niškog Lutkarskog pozorišta i tako produžiti svoj život, najavili su direktori ove 2 kulturne organizacije na potpisivanju ugovora o saradnji u Medija centru.

  (2) detaljnije
 • Njegova dela biće izložena u niškoj Galeriji koja je u Oficirskom domu

  Dela istaknutog srpskog slikara biće izložena u Nišu

  Stvaralaštvo umetnika Milana Konjovića uticalo je na tokove srpskog i jugoslovenskog slikarstva 20. veka, navodi autor izložbe Nebojša Vasić koji kaže i da je on neiscrpnu stvaralačku i pokretačku energiju pronalazio u ljubavi prema čoveku, savršenstvu prirode i uzvišenoj lepoti. Njegova dela biće izložena u Oficirskom domu u Nišu od 22. avgusta, a svečano otvaranje je u 20 sati.

  detaljnije
 • knjiga

  Aforizmi i satira na književnoj večeri u Leskovcu

  Ljubitelji poezije moći će da uživaju u delima leskovačkih književnika u okviru muzičko-poetske večeri “Druženje sa Selmom”, koje će se održati 22. avgusta u 19 sati u Centru za ekonomiku domaćinstva.

  detaljnije
 • Rundek sa orkestrom svirao pesme sa albuma "Apokalipso"; foto: Vanja Keser

  Rundekov muzički vremeplov za kraj “Nišvila”

  Umesto festivalskog nastupa, publika je sinoć u Tvrđavi uživala u dvočasovnom koncertu velikog umetnika Darka Rundeka, koji je na “Nišvilu” proslavio 20 godina od izlaska njegovog prvog samostalnog albuma, a sa orkestrom “Apocalypso now” proveo je publiku kroz muzički vremeplov. Kraj niškog džez festivala obeležila je i prosidba na nastupu niškog sastava “Very naiss”, sa kojim je pevao Ivan Kurtić.

  (5) detaljnije
 • Điđi Kavenago u striparnici "Južni Darkvud"; foto: Dušan Mladenović

  Još više ljubitelja stripa na niškoj "Striporami"

  Bar za trećinu više ljudi nego prošlog leta bilo je na ovogodišnjem festivalu stripa, ilustracije i pop kulture “Striporama”, koji se održao kada i “Nišvil” džez festival, naveo je organizator festivala Zlatibor Stanković. Ono što “obećava” je mnogo više osnovaca i srednjoškolaca u publici, a najveću pažnju privukao je crtač Điđi Kavenago i proslava 30. rođendana Dilana Doga.

  detaljnije
 • Promocija knjige

  Književno veče u Vranju uz promociju zbirke pesama

  Promocija zbirke “Muške pesme”, autorke Jelene Ćirić koja živi i radi u Pragu, održaće se večeras od 19 sati u Muzej kući “Bora Stanković”.

  detaljnije
 • Niška Banja šetalište

  Tradicionalna nošnja i domaća hrana na “Etno susretima” u Niškoj Banji

  Domaću hranu i nošnju karakterističnu za srpsku tradiciju posetioci će moći da probaju i vide na “Etno susretima” koji se održavaju 1. i 2. septembra na centralnom šetalištu u Niškoj Banji.

  detaljnije
 • "Nišvil" bina za mlade talente, nastupao "The Irish Clavers"

  Talentovani mladi muzičari svirali na “Nišvilovoj” bini

  Na niškom džez festivalu je, osim poznatih muzičara koji su nastupali na glavnoj bini, publika na “Youth” stejdžu u Tvrđavi mogla da čuje i mlade talente, koji su svirali najrazličitije žanrove i kombinovali džez sa drugim pravcima. Najviše niških sastava je nastupilo na “Nišvilovoj” bini za mlade, a bilo je i bendova iz Vranja, Beograda i Francuske.

  detaljnije
 • Gitara

  Koncert romske muzike u Nišu u čast Šabanu Bajramoviću

  Poznati umetnici i interpretatori romske muzike nastupaće u Domu Vojske u subotu 19. avgusta od 20 sati. Na manifestaciji „Nišavski Biseri, za u vek Šaban Bajramović“ posetioci će moći da se uz muziku i pesmu druže sa učesnicima do ranog jutra, najavljuju organizatori iz Udruženja „Veseli Romi”.

  detaljnije
 • Darko Rundek održaće celovečernji koncert

  Darko Rundek i “Very naiss” bend u petak u Tvrđavi

  Muzičari koji su u svojoj karijeri sarađivali sa čuvenim Šabanom Bajramovićem, nastupiće u petak 18. avgusta na “Nišvilovoj” glavnoj bini u niškoj Tvrđavi. Džez veče u 20 sati otvara niški sastav “Jazz Adicts”, nakon njih nastupa Darko Rundek sa orkestrom “Apocalypso Now”, a potom i bend nastao na festivalu u Nišu pre 3 godine - “Very naiss” sa Ivanom Kurtićem.

  detaljnije
 • Knjiga ilustracija

  Brestovački nagradni konkurs za autore kratkih priča

  Nagrada “Miša Cvetanović” koja nosi naziv po nedavno preminulom književniku iz Brestovca i ove godine dodeljivaće se talentovanim autorima kratkih priča. Konkurs, koji organizuje “Dom kulture Brestovac” otvoren je do 20. septembra.

  (1) detaljnije