Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

Kultura

Dela 12 umetnika na novom "Niškom salonu"

Izložba slika i vajarskih ostvarenja 12 umetnika, čije su radove odabrale dve kustoskinje, građani će moći da vide u niškom Oficirskom domu od 15. novembra do 10. decembra. Selektori ovogodišnjeg "Niškog salona: 12/2" su kustoskinja galerije Fakulteta likovnih umetnosti u Beogradu Bojana Burić i Udruženja likovnih umetnika Srbije Olivera Vukotić.

detaljnije
lkc

Festival humora i satire u petak u Leskovcu

Najbolje aforizme, šale i satire Leskovčani će moći da čuju na 3. Festivalu humora i satire koji će se održati u petak, 16. novembra u 19 sati u Leskovačkom kulturnom centru. Ulaz je slobodan.

detaljnije
narodni muzej leskovac

Otvoren konkurs za izlagače u leskovačkom Narodnom muzeju

Likovni i vizuelni umetnici koji žele da izlažu svoja dela u leskovačkom Narodnom muzeju mogu se do 10. decembra prijaviti na konkurs za izlaganje u 2019. godini.

(1) detaljnije
Narodno pozorište

Predstava "Savršen kroj" u niškom Narodnom pozorištu

Kao "dvoličnu i pomalo komičnu farsu", opisuju u beogradskom "Zvezdara teatru" predstavu "Savršen kroj", koja će gostovati u niškom Narodnom pozorištu u petak, 16. novembra. Komad govori o dvojici mušakaraca čiji susret već u prvim trenucima prelazi u ozbiljan nesporazum, koji preti da svakog časa eskalira.

detaljnije
 • mihailovic

  Po tekstu niškog glumca radi se film u Bugarskoj

  Komad o srpskim i bugarskim vojnicima koji su na Uskrs 1918. godine izašli iz rovova na Solunskom frontu, spustili oružje i čestitali jedni drugima praznik, a čiji je autor niški glumac Aleksandar Mihailović, biće pretočen u dokumentarno-igrani film. Film će biti sniman u Bugarskoj, a producent Emil Mihov najavio je da će prvi kadrovi biti snimljeni u martu sledeće godine.

  (3) detaljnije
 • Niški kulturni centar

  Prvulović knjigu "Srpski nacionalni interes" predstavlja Nišlijama

  Knjiga “Srpski nacionalni interes” profesora političkih nauka Vladimira Prvulovića, koja detaljno objašnjava elemente srpskog nacionalnog i kulturnog identiteta kroz istoriju, biće promovisana u sredu, 14. novembra od 19 sati u maloj sali Niškog kulturnog centra.

  detaljnije
 • Ružno pače predstava

  “Tri praseta” i “Ružno pače” ove nedelje na repertoaru Pozorišta lutaka

  Dve bajke Hajnsa Kristijana Andersena igraće se ove sedmice na daskama niškog Pozorišta lutaka. U četvrtak 15. novembra od 18 sati na reperoaru je moderna priča o drugarstvu, ljubavi i zajedništvu - "Tri praseta", a u nedelju 18. novembra od 11:30 na programu je priča o pobedi nad nepravdama - "Ružno pače".

  detaljnije
 • narodna biblioteka

  Veče poezije Aleksandra Bloka u utorak u Nišu

  Delo Aleksandra Bloka, jednog od najznačajnih ruskih pesnika i predstavnika simbolizma, studenti i profesorka niškog Filozofskog fakulteta predstaviće ljubiteljima književnosti u utorak 13. novembra u Ruskom kutku Narodne biblioteke “Stevan Sremac” u Nišu.

  detaljnije
 • Bilja Krstić

  Bilja Krstić na albumu najboljih ženskih etno vokala na svetu

  Na kompilaciji među 12 najboljih ženskih vokala koji kroz muziku oslikavaju tradiciju svojih zemalja, našla se i pesma sa albuma Biljane Krstić - Sedi moma na visoko. Ova pesma nastala je krajem 19. veka, a zahvaljujući pevačici koja je rodom iz Niša čuće je ceo svet.

  (2) detaljnije
 • dom kulture vucje

  Festival dečijih pesama početkom decembra u Vučju

  Takmičenje osnovaca u pevanju koje već 14 godina organizuje Dom kulture u Vučju, ove godine održaće se u subotu, 1. decembra u 12 sati. Takmičari se mogu prijaviti do 30. novembra.

  detaljnije
 • narodno pozorište

  Drama "Mitrovdan" na sceni niškog Pozorišta

  Predstava koja opisuje poslednji susret vladike Nikolaja Velimirovića i patrijarha Gavrila Dožića – "Mitrovdan", koju je napisao i režirao Bratislav Petković, kako najavljuju iz Narodnog pozorišta, igraće se u Nišu 12. novembra.

  detaljnije
 • Takmičenje Izvor

  U Brestovcu takmičenje u pevanju izvornih pesama

  Tradicionalno takmičenje osnovaca u pevanju izvornih pesama "Izvor", koje već 6 godina organizuje Dom kulture u Brestovcu, ove godine održaće se 30. novembra u 11 sati. Učenici osnovnih škola se za takmičenje mogu prijaviti do 28. novembra.

  (1) detaljnije
 • SKC hor koncert

  Hor SKC-a upoznao publiku sa "zvukom novog vremena"

  Kroz moderne tokove horskog stvaralašta, kako saopštavaju iz Studentskog kulturnog centra, njihov hor je proveo publiku na koncertu u sali Fakulteta umetnosti. Dirigent je bio Zoran Stanisavljević, a premijerno je izvedena kompozicija Dragana Tomića "In Hoc Signo Vince".

  detaljnije
 • Gimnazija

  Interaktivna izložba o Velikom ratu u Gimnaziji "Stevan Sremac"

  Zanimljivosti o učesnicima i događajima iz Prvog svetskog rata, upečatljivi momenti i činjenice, samo su neke od karakteristika interaktivne izložbe učenika i profesora istorije Prve niške gimnazije „Stevan Sremac“ povodom završetka Prvog svetskog rata. Izložba je postavljena u holovima Gimnazije uoči obeležavanja velikog jubileja - 140 godina postojanja i rada škole, a svečano otvaranje je u petak 9. novembra.

  (1) detaljnije
 • fapor zatvaranje 2018

  Završen FAPOR, najbolji režiser Stefan Tajbl

  Nagradu za najbolju režiju “Dragan Dimitrijević” na leskovačkom Festivalu amaterske pozorišne režije, koja od prošle godine ima i novčani deo od 50.000 dinara, žiri je dodelio Stefanu Tajblu za režiju predstave "Niz prugu", pozorišta “Dobrica Milutinović” iz Sremske Mitrovice.

  detaljnije