Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

Kultura

Tihomir Stanić glumac prve večeri Filmskih susreta, večeras "Kralj Petar Prvi"

Publika je odabrala Tihomira Stanića za najboljeg glumca prve večeri Filmskih susreta, a za glavnu ulogu u filmu "Delirijum Tremens". Na večerašnjem repertoaru festivala su filmovi "Kralj Petar Prvi" i "Koja je ovo država".

(3) detaljnije
Nela Mihajlović Filmski susreti ključevi grada

Otvaranje 54. "Filmskih susreta" u slikama

Glamuroznom šetnjom glumaca po crvenom tepihu, simboličnim predavanjem ključeva grada u ruke glumcima, emotivnim uručivanjem nagrade za životno delo "Pavle Vuisić" Gorici Popović, kao i vatrometom, otpočeli su 54. "Filmski susreti" u Nišu. Atmosferu sa otvaranja jednog od najstarijih filmskih festivala u regionu dočarao je fotograf Vanja Keser.

(4) detaljnije
Filmski susreti 2019 vanja keser

Počeli 54. "Filmski susreti", ključevi grada predati glumcima

Tradicionalnim predavanjem ključa grada, dodeljivanjem nagrade "Pavle Vuisić" Gorici Popović, poklonom velikog broja glumaca i vatrometom, u Nišu su počeli 54. Filmski susreti. Ključeve Niša predsednici žirija Neli Mihajlović predao je gradonačelnik Darko Bulatović.

(9) detaljnije
filmski susreti

"Filmske susrete" otvara film Gorana Markovića i drama "Reži"

Večeras će biti otvoreno 54. izdanje "Filmskih susreta" u Nišu. Sem tradicionalne dodele nagrade za životno delo "Pavle Vuisić", koja ove godine ide u ruke Gorici Popović i predavanja ključeva grada glumcima, publika će prve večeri moći da pogleda dramu "Delirijum Tremens" Gorana Markovića, kao i film "Reži" - dramu sa elementima komedije o tinejdžerki Aji.

(3) detaljnije
 • kukavica

  Izložba i tribina o leskovačkom planinarstvu u Narodnom muzeju

  Kako je nastao Planinarsko-skijaški klub “Kukavica”, koje su aktivnosti do sada imali i šta je sve obeležilo 90 godina leskovačkog planinarstva, publika će moći da pogleda na izložbi koja će biti otvorena u subotu, 24. avgusta od 18 sati u Narodnom muzeju. Tribina o leskovačkom planinarstvu biće održana 3 dana kasnije, a ulaz na oba događaja je slobodan.

  detaljnije
 • Nišlije po prvi pit nastupaju u Pirotu

  “Niški Big Bend” nastupa u Pirotu

  Poznate džez numere, obrade starogradskih i popularnih pesama moći će da čuju Piroćanci na koncertu Niškog Big benda koji će svirati na Trgu u utorak, 27. avgusta. Koncert počinje od 20 sati.

  detaljnije
 • nela mihajlovic

  Nela Mihajlović predsednica žirija "Filmskih susreta"

  O nagradama na 54. “Filmskim susretima” u Nišu odlučivaće tročlani žiri - Nela Mihajlović kao predsednica, Tamara Aleksić i Goran Radaković kao članovi. Festival počinje u subotu veče na Letnjoj pozornici predajom ključeva grada glumcima i filmom "Delirijum tremens".

  (1) detaljnije
 • Deo programa odigraće se i na trgu

  Predavanje o srpsko-albanskim odnosima u Pirotu

  Odnosi između Srba i Albanaca u 20. veku tema su predavanja koje će se održati u četvrtak 29. avgusta u čitaonici Narodne bibilioteke u Pirotu. Predavanje organizuje Udruženje istoričara Pirota, a ulaz je slobodan za sve posetioce.

  (1) detaljnije
 • Paviljon u Tvrđavi

  "Osciliranje" - izložba trojice mladih slikara u Paviljonu u Tvrđavi

  Poverenje u slikarstvo zajedničko je Nebojši Adamoviću, Veljku Vučkoviću i Stefanu Lukiću, navode u Galeriji savremene likovne umetnosti, trojici umetnika čije će slike biti izložene u Paviljonu u niškoj Tvrđavi, počev od četvrtka, 22. avgusta.

  detaljnije
 • Banovina

  Hadžimanov, Jevtović i Đorđević nastupaju u Banovini

  Iako gitarista Dušan Jevtović, pijanista Vasil Hadžimanov i bubnjar Marko Đorđević sarađuju poslednjih deset godina, po prvi put će održati zajednički koncert u sredu, 28. avgusta u dvorištu niškog Univerziteta. Najavljeno je da će ulaz na ovaj džez koncert biti besplatan.

  detaljnije
 • izložba mirjana dankov

  Umetnica iz Dimitrovgrada izlaže radove u Leskovcu

  Slike i crteže umetnice Mirjane Denkov leskovačka publika moći će da vidi u galeriji Narodnog muzeja, a izložba će biti otvorena u četvrtak, 22. avgusta od 19 sati. Ulaz je slobodan.

  detaljnije
 • narodni muzej leskovac, novi deo

  Izložbe i dečje radionice tokom "Roštiljijade" u Leskovcu

  Osim u jelima sa roštilja i muzičko-zabavnom programu, posetioci "Roštiljijade" moći će u Leskovcu da pogledaju i različite izložbe u Narodnom muzeju, Leskovačkom kulturnom centru i Narodnoj biblioteci "Radoje Domanović", da posete lokalitet Caričin grad, dok će za najmlađe biti organizovane interaktivne radionice. "Roštiljijada" se održava od 26. avgusta do 1. septembra.

  (1) detaljnije
 • vekovnici

  Strip leskovačkog autora štampan u Hrvatskoj, Makedoniji i Rumuniji

  Nakon Češke, Urugvaja i Amerike, likove poznatog domaćeg strip-serijala Vekovnici , koji je uradio leskovački strip-scenarista Marko Stojanović, moći će da upoznaju i čitaoci u Hrvatskoj, Makedoniji i Rumuniji.

  detaljnije
 • mamin dasak

  Predstava niškog Akademskog pozorišta ubedljiv pobednik festivala INTEF

  Na prvom međunarodnom festivalu INTEF koji je održan u Mišaru nadomak Šapca, predstava "Mamin dašak u svemiru" koju izvodi Akademsko pozorište niškog Studentskog kulturnog centra proglašena je za najbolju i od stručnog žirija i od žirija učesnika, a priznanja su osvojila je još 4 nagrade.

  detaljnije
 • folklor foto aleksandar kostic

  Festival folklora za vikend u Vučju

  U igrama iz Poljske, Litvanije, Bugarske, Severne Makedonije i Srbije, moći će da uživaju oni koji posete festival folklora u Vučju koji se održava u nedelju, 18. avgusta. Program počinje u 20:30, a kulturno-umetnička društva nastupiće na košarkaškom terenu.

  detaljnije