Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

Kultura

NKC skoro 2 meseca od godišnjice počinje obeležavanje 90 godina od rođenja Branka Miljkovića

Posle skoro dva meseca od datuma rođenja princa poezije Branka Miljkovića - 29. januara, Niški kulturni centar počinje obeležavanje 90 godina od rođenja ovog poznatog pesnika. I dok 29. januara nije bilo programa obeležavanja, ove nedelje su pripremili projekciju filmova, predavanja i tribinu.

(4) detaljnije
dete

Radionica kreativnog pisanja za decu u niškoj biblioteci

Deca uzrasta od 12 do 14 godina mogu se prijaviti za učešće u besplatnoj radionici kreativnog pisanja “Osnaži me mislima” koje će biti održana 22. i 23. marta u Dečijoj biblioteci u Nišu. Svako dete će uz pomoć mentora napisati priču o sopstvenim strahovima i načinima njihovog prevazilaženja.

detaljnije
Mezanin izložba (4)

Umetnički radovi kreirani na pisaćoj mašini otvorili sezonu niške ulične galerije

Novu izlagačku sezonu u Uličnoj galeriji Mezanin otvorila je umetnica iz Pančeva Isidora Stojanović, koja je korišćenjem znakova interpunkcije na pisaćoj mašini prikazala četiri osnovna elementa - vodu, vazduh, vatru i zemlju. Autorka ističe da joj je upravo mašina za pisanje pomogla da detalje pozicionira na željeno mesto.

detaljnije
Narodno pozorište Niš

U planu sređivanje Velike scene Narodnog pozorišta

Nakon završetka izgradnje Male scene, u planu je da Narodno pozorište u Nišu, koje je nedavno obeležilo 137 godina postojanja, dobije novu Veliku scenu. Zgrada Narodnog pozorišta Niš od početka svog rada nikada nije detaljno renovirana kao celina, niti usaglašena sa tehničko- tehnološkim napretkom, pa je zato odlučeno da javnom nabavkom Kancelarija za lokalni i ekonomski razvoj (KLER) nađe firmu koja će izraditi idejno rešenje, idejni projekat i projekat za izvođenje rekonstrukcije.

(8) detaljnije
  • Dom kulture prokuplje

    Prokupački Dom kulture raspisao Đurđevdanski književni konkurs

    Pisci i književnici iz Srbije i zemalja u okruženju koji pošalju ciklus pesama, pet priča i 20 aforizama, mogu se prijaviti za učešće na 24. Đurđevdanskom književnom konkursu koji tradicionalno raspisuju Književno društvo "Rade Drainac" i Književna omladina Prokuplje. Zainteresovani mogu radove poslati do 26. aprila.

    detaljnije
  • Feedback

    Niški džez instrumentalisti sviraju za vikend u rodnom gradu

    Niški instrumentalni bend El Jazzyra, poznat po fuziji različitih žanrova koje kombinuju sa elektronskom muzikom, nastupiće u subotu, 16. marta od 22 sata u klubu Feedback.

    detaljnije
  • Screenshot 2024-03-14 at 09.30.10

    Niška umetnica svako jutro na Fejsbuku objavljuje karikaturu kao crticu iz života

    Već nekoliko godina 54-godišnja umetnica Marija Ilić iz Niša svako jutro započinje kafom i crtanjem karikature, zapravo svog autoportreta, koji odmah podeli na Fejsbuku uz šaljivi tekst. Tom svojom jutanjom rutinom crtanja, kako sama kaže, crtica iz njenog života, prikupila je brojne pratioce, ali i na svom profilu stvorila svojevrsnu online galeriju radova.

    (2) detaljnije
  • predstaveispredpozorista-foto-fbpozoristelutaka

    Kraj radova u Pozorištu lutaka "vrlo uskoro", do tada predstave igraju ispred zgrade

    Radovi na rekonstrukciji zgrade Pozorišta lutaka u Nišu koji su počeli u junu prošle godine i trebalo je da budu završeni do oktobra, i dalje nisu okončani, a većnica za kulturu Adriana Anastasov kaže da su oni u završnoj fazi i da će biti gotovi vrlo uskoro, verovatno do kraja marta. Dok se čeka završetak radova, lutkari su od prošlog vikenda odlučili da predstave izvode ispred zgrade Pozorišta.

    (1) detaljnije
  • nkc

    "Radosne manastirske pesme" u Niškom kulturnom centru

    Ciklus pesama nastalih tokom obilaska srpskih manastira, autora Vlastimira Stanisavljevića Šarkamenca, Nišlije će moći da čuju na koncertu “Radosne manastirske pesme” u Maloj sali Niškog kulturnog centra, u četvrtak, 14. marta, od 19 sati.

    (1) detaljnije
  • Ćele-kula

    Grad Niš sprema kandidature za Uneskovu listu, Ćele-kula na prvom mestu

    Jedinstveni spomenik Ćele-kula iz Niša mogao bi da se nađe u društvu Kineskog zida, piramida u Egiptu, Stounhendža, Troje, Maču Pikčua, Notr Dama, Kipa slobode, Akropolja, Opere u Sidneju, ako bude na Uneskovoj listi svetske baštine kao materijalno kulturno dobro. Grad Niš će, uz pomoć predstavnika francuske Nice, početi sa prikupljanjem dokumentacije kako bi neki od spomenika kandidovali. Ćele-kula je, prema rečima gradonačelnice Niša, na prvom mestu, ali će odluka biti tek doneta.

    (6) detaljnije
  • Pozorište Vranje

    Monodrama u Vranju i panel-diskusija na temu seksualnog zlostavljanja

    Večeras od 20 sati na sceni Pozorišta "Bora Stanković" u Vranju biće odigrana monodrama Bitef teatra "Prima facie" sa glumicom Mašom Dakić, po tekstu Suzi Miler i u režiji Anje Suše. Posle predstave će biti održana panel-diskusija na temu seksualnog zlostavljanja, a učesnici će biti predstavnici suda i policije, advokat i psiholog/psihoterapeut, kao i glumica Maša Dakić.

    detaljnije
  • žene u crvenom

    "Žene u crvenom" ponovo u Nišu

    Nakon prvog izvođenja u Nišu, kada su ubrzo nakon puštanja u prodaji rasprodate karte, predstava Žene u crvenom u kojoj glume Olga Odanović, Dubravka Mijatović, Anastasia Mandić i Sena Đorović, biće ponovo izvedena u Domu Vojske u Nišu 18. aprila. Karte su u prodaji.

    (2) detaljnije
  • dom vojske

    "Petrijin venac" premijerno u Domu Vojske u Nišu

    Predstava "Petrijin venac", rađena u režiji Jane Maričić prema istoimenom romanu Dragoslava Mihailovića, premijerno će biti izvedena u Domu Vojske u Nišu 10. aprila, od 20 sati. Ulaznice su u prodaji.

    (1) detaljnije
  • Pozorište Leskovac

    Narodno pozorište iz Leskovca traži glumce

    Za prijem muških članova ansambla Narodno pozorište iz Leskovca pravi audiciju koja će biti krajem marta i namenjena je diplomiranim glumcima do 35 godina i studentima završnih godina glume. Kandidati imaju obavezu da pripreme jedan monolog po izboru.

    detaljnije
  • Pozorište Vranje

    Dani savremenog italijanskog filma u Vranju

    Ljubitelji filma imaće priliku da od 10. do 14. marta u Pozorištu “Bora Stanković” u Vranju pogledaju pet ostvarenja savremene italijanske kinematografije. Na repertoaru su jedna biografska drama i četiri komedije.

    detaljnije
KOMENTAR DANA

Da be, oni kao nešto tražili od Beograda. Kad ih zovu iz Beograda oni ustanu od stolicu.

Zoki Ajduk Čitalac

Tekst: Grad Niš traži od države Tvrđavu na poklon

Pronađite nas na: