Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

Kultura

Godfri na jugu: Gurmanska Tviter diplomatija američkog ambasadora

U prethodna 3 dana američki ambasador Entoni Godfri bio je u prvoj zvaničnoj poseti jugu Srbije, a obišao je Vranje, Preševo, Bujanovac i Leskovac. Pored sastanaka i protokolarnih obilazaka obišao je i lokalne kafane, a na jelovniku su bili specijaliteti ovog kraja - ćevapi, gravče na tavče i leskovačka mućkalica. Ambasador i inače svoje kulinarske afinitete deli sa pratiocima na Tviteru , a stručnjaci ovakav pristup vide kao pozitivan.

(6) detaljnije
muzej

Zbirke prokupačkog Muzeja dobijaju status kulturnog dobra

Gvozdeni puk u oslobodilačkim ratovima 1912 - 1918, Toplički ustanak 1917, Neolitsko naselje Pločnik, Utvrđenje na Hisaru, samo su neke od izdatih knjiga i zbirki prokupačkog Narodnog muzeja Toplice kojima će, uz određene predmete, ova ustanova dodeliti status kulturnog dobra, jer imaju opšti društveni interes. Od svog osnivanja 1964. godine, ovo će biti prvi put da prokupački Muzej dodeljuje ovakav status.

detaljnije
dom-vojske-Vanja-Keser

Svetosavska akademija u Domu Vojske Niš

U čast prvog srpskog prosvetitelja i prvog arhiepiskopa Srpske pravoslavne crkve Svetog Save u subotu, 25. januara u niškom Domu Vojske biće održana Svetosavska akademija.

(3) detaljnije
Pozorište "Bora Stanković" Vranje

Koncert Jadranke Jovanović u subotu za Vranjance

Koncert jedne od najpopularnijih srpskih umetnica u klasičnoj muzici Jadranke Jovanović, vranjska publika moći će da čuje u subotu, 25. januara od 20 sati u Pozorištu “Bora Stanković”. Ona će za Vranjance pevati u okviru obeležavanja Svetosavske nedelje.

detaljnije
 • predrag stajić

  In memoriam: Predrag Stajić

  Posle duge i teške bolesti, u 65. godini preminuo je jedan od osnivača Zadužbine "Nikolaj Timčenko" u Leskovcu i njen dugogodišnji sekretar Predrag Stajić Pecko. Sahrana je u petak, 24. januara od 12:30 na Svetoilijskom groblju.

  detaljnije
 • muzej

  Guslarsko veče u prokupačkom Muzeju

  Guslari iz Niša, Prokuplja i Medveđe izvođenjem patriotskih, rodoljubivih, epskih i starih narodnih pesama, predstaviće se prokupačkoj publici u subotu, 25. januara od 18 sati u Narodnom muzeju Toplice na 6. druženju guslara u Prokuplju koje se ovoga puta organizuje povodom obeležavanja dve godine od osnivanja Guslarskog društva "Toplički Gvozdeni puk" i praznika Sveti Sava. Ulaz je slobodan.

  detaljnije
 • dom kulture

  Prokupački đaci igraju predstavu u čast Svetog Save

  Umesto flajera i plakata za večerašnju predstavu, učenici 4. razreda OŠ “Ratko Pavlović Ćićko” lično su prethodnih dana obilazili prokupačke ustanove i pozivali sugrađane da ih pogledaju na pozorišnoj sceni. Predstavu “Od princa do prosvetitelja” đaci su sa učiteljicom sami pripremali, premijera je večeras u sali Doma kulture od 18 sati, a cena karte je 200 dinara.

  detaljnije
 • dom kulture radan

  Predstava o istoriji Srpske pravoslavne crkve u petak u Lebanu

  Multimedijalni dramski prikaz o nastanku i postojanju Srpske pravoslavne crkve, moći će da pogledaju Lebančani u petak, 24. januara od 18 sati u Domu kulture “Radan”. Ulaz je slobodan.

  detaljnije
 • dama sa kamelijama

  "Dama sa kamelijama" beogradskog Narodnog gostuje u niškom pozorištu

  Predstavu rađenu po poznatom romanu Aleksandre Dime "Dama sa kamelijama", a u režiji Juga Radivojevića, izvešće glumci Narodnog pozorišta Beograd u subotu, 25. januara na sceni niškog teatra.

  (1) detaljnije
 • svetosavska nedelja foto grad vranje

  Počela 30. "Svetosavska nedelja" u Vranju

  Nastupom hora Muzičke škole "Stevan Mokranjac" iz Vranja, projekcijom filma "Tri decenije Svetosavske nedelje" i izložbom povodom 950 godina manastira Sveti Prohor Pčinjski, u utorak je otvorena 30. "Svetosavska nedelja" u zgradi vranjskog teatra. Obeležavanje se završava se na Savindan, 27. januara, a Vranjanci će do tada moći da pogledaju izložbe, predstave, koncerte, dečje priredbe i drugi prateći program.

  detaljnije
 • narodno pozorište

  Čehovljev “Ujka Vanja” u niškom Narodnom pozorištu

  Ljubitelji dramske umetnosti imaće prilike da 21. januara u niškom Narodnom pozorištu odgledaju jedan klasik Antona Pavloviča Čehova - “Ujka Vanju”, u izvođenju Hartefakt teatra.

  (1) detaljnije
 • Pozorište "Bora Stanković Vranje

  Četiri predstave u Pozorištu “Bora Stanković” do kraja meseca

  Repertoar za ovu sedmicu u Pozorištu “Bora Stanković” otvoriće komedija “Kude mi je žena”, priča o čoveku koji pokušava da se oženi preko agencije, a do kraja nedelje ljubitelji umetnosti moći će da pogledaju “Nečistu krv”, dok će glumački ansambl za mališane odigrati “Mačka u čizmama”. Repertoar za ovaj mesec zatvoriće predstava “Život u tesnim cipelama” koja govori o radnicima fabrike obuće.

  detaljnije
 • narodno pozorište

  Premijera predstave "Lekcija" na Maloj sceni niškog teatra

  Večeras, 18. januara, po prvi put će niška publika moći da pogleda predstavu "Lekcija", koja je nastala kao produkt saradnje niškog i kraljevčakog pozorišta. Komad će biti izveden na Maloj sceni Narodnog pozorišta u Nišu, a govori o problemima savremenog društva.

  (7) detaljnije
 • divlji labudovi, foto pozoriste lutaka nis

  Tri predstave u Pozorištu lutaka naredne nedelje

  Repertoar za narednu sedmicu u niškom Pozorištu lutaka otvoriće jedna od njegovih najnovijih predstava - "Divlji labudovi". U toku naredne nedelje mališani će moći da pogledaju još i "Kosić Bosić" - priču o tome kako su kos i pas nadmudrili lisca, kao i komad "Bila jednom jedna zima", koji govori o "jednoj dalekoj, raspevanoj i zaleđenoj šumi".

  (1) detaljnije
 • predstava blizi nebu

  Predstava “Bliži nebu” u četvrtak u Leskovačkom kulturnom centru

  Priču o ljudima koji u psihijatrijskoj bolnici igraju osobe koje nikada nisu postali, leskovačka publika može pogledati u četvrtak, 23. januara od 19:30 u Leskovačkom kulturnom centru. Cena ulaznice je 100 dinara.

  detaljnije