Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

Kultura

Premijerom "Nečiste krvi" na novoj sceni, Vranjanci obeležavaju godišnjicu smrti Bore Stankovića

Na 92. godišnjicu smrti jednog od najznačajnih srpskih pisaca, Vranjanca Borisava Stankovića, glumci vranjskog pozorišta premijerno će, prvi put posle 7 godina, stati na daske velike scene u obnovljenoj zgradi Teatra u utorak od 20 sati i izvesti Borinu “Nečista krv”, za koju režiju potpisuje Jug Đorđević, a dramatizaciju Tijana Grumić.

detaljnije
Narodno pozorište

Britanski teatar izvodi Dikensovu "Božićnu priču" u Nišu

U sredu, 23. oktobra na sceni Narodnog pozorišta u Nišu predstavu po čuvenom delu Čarlsa Dikensa "Božićna priča" izvešće na engleskom jeziku grupa TNT Britain and The American Drama Group Europe.

detaljnije
knjiga ilustracija

Niški pisac Miloš Grozdanović dobio nagradu “Slaviša Nikolin Živković”

“Herceg Polanski - Usmeni ispit iz kreativnog pisanja”, naziv je neobjavljenog romana Miloša Grozdanovića koji je ove godine nagradilo Društvo književnika i književnih prevodilaca Niša. Nagrada podrazumeva javnu promociju i štampanje romana.

(3) detaljnije
Biblioteka Vranje

Završeno uređenje Zavičajnog odeljenja vranjske Biblioteke

Nakon što je Zavičajno odeljenje biblioteke “Bora Stanković” juna ove godine prebačeno u veći i adekvatniji prostor za čuvanje oko 3.000 knjiga, nabavljena je i oprema koja je bila neophodna za njihovo smeštanje. Kupljeni su novi ormari, metalne kasete, sefovi, jedan računar i skener, a u narednom periodu će se raditi na nabavci računara.

detaljnije
 • narodno pozoriste

  Predstavu niškog teatra publika proglasila najboljom na festivalu u Rakovici

  Niško Narodno pozorište nagrađeno je na 12. "Festivalu pobednika festivala" u Rakovici, i to za komad U čije ime po tekstu Aleksandra Mihailovića, koga je režirao Milan Karadžić.

  (1) detaljnije
 • Pozorište otvaranje

  Ponovo radi pozorište u Vranju, glumci se konačno vratili kući

  Operom "Koštana" beogradskog Narodnog pozorišta, u režiji Juga Radivojevića, nakon sedam godina od požara u kome je zgrada teatra izgorela, svečano je otvoreno pozorište "Bora Stanković" u Vranju.

  (1) detaljnije
 • klavir

  "Šeherezda" otvara ovogodišnji NIMUS, a zatvara ga nastup japanske pijanistkinje

  45. Niške muzičke svečanosti biće otvorene 24. oktobra izvođenjem simfonijske svite ruskog kompozitora Korsakova “Šeherazada”, najavili su iz Niškog simfonijskog orkestra. Tokom NIMUS-a biće održano 8 koncerata, a poslednji će biti 7. novembra kada će dela Griga izvesti japanska pijanistkinja Ajako Fujiki.

  (3) detaljnije
 • gitara

  Koncert kvarteta gitara u organizaciji Ogranka SANU u Nišu

  U sredu 23. oktobra, od 20 sati svi zaljubljenici u zvuk gitarskih žica imaće priliku da u sali Fakulteta umetnosti u Knjaževačkoj ulici uživaju u koncertu kvarteta 4G’s koji će izvesti originalno pisane kompozicije za 4 gitare i aranžmane koje su sami priredili.

  detaljnije
 • Pozorište "Bora Stanković Vranje

  Glumci pozorišta “Bora Stanković” u Vranju se konačno vraćaju kući

  Prva izvedba na daskama vranjskog pozorišta, koje je izgrađeno sedam godina nakon što je ovaj teatar izgoreo u požaru, biće dečija opera "Bastijen i Bastijena" Narodnog pozorišta u Beogradu koja je na programu u nedelju, 20. oktobra. Dan kasnije je svečano otvaranje, a velika scena na 120 kvadrata u renoviranoj zgradi ima najsavremeniju scensku tehniku i rasvetu i, prema najavama gradskih čelnika, vranjsko pozorište će opet biti kulturni centar zemlje.

  (1) detaljnije
 • Ruski hor Kapela dečaka i mladića - (5)

  Koncert ruske dečije filharmonije oduševio Nišlije

  Pred punom salom Narodnog pozorišta u Nišu, praćeni aplauzima i osmesima iz publike, nastupio je ruski hor "Kapela dečaka i mladića" Sverdlovske dečje filharmonije iz Jekaterinburga, na čelu sa umetničkim rukovodiocem Fridrihom Vejsgejmom. Iz filharomonije poručuju da im je drago što su nastupili u Nišu jer "ovaj grad ima posebnu dušu".

  (2) detaljnije
 • foto aparat foto aleksandar kostic

  “Antikatharsis” i “Rat Race” - izložba fotografija od večeras u Nišu

  Dve foto-serije “Antikatharsis” i “Rat Race” mladih umetnika Đorđa Živkovića i Tijane Mitić naći će se pred ljubiteljima fotografije, od 19. do 26. oktobra u kafeu “SBŠ” u Svetosavskoj ulici u Nišu.

  (1) detaljnije
 • karavan igre

  “Karavan igre” po drugi put u Nišu

  U Nišu će se drugi karavan igre održati 21. oktobra u Domu Vojske, a predstavu "La vie parisien" izvešće mladi igrači, učenici italijanskih i srpskih baletskih škola, uzrasta od 10 do 16 godina. Program počinje u 17 sati, a gala koncert od 19 sati.

  (1) detaljnije
 • sekspir foto NP Nis

  Posle “Nišvila”, predstava “Kako vam drago” premijerno i u niškom Pozorištu

  Po tekstu slavnog Vilijema Šekspira, reditelj Nikita Milivojević postavio je predstavu “Kako vam drago” koja neće imati svoju premijeru u Nišu, ali hoće pred publikom u Narodnom pozorištu. Prvi put je izvedena na otvaranju “Nišvila”, a od ponedeljka 22. oktobra biće na repertoaru niškog teatra.

  detaljnije
 • gostusa-foto-Elena-V-P.jpg

  Kameni krovovi sela Gostuša i tradiconalna priprema hleba zavredili nagradu Saveta Evrope

  Evropska priča o nasleđu pirotskog sela Gostuša - radionice izrade crepulja i pečenja hleba kao pre 7.000 godina, tradicionalne građevinske tehnike obnove objekata i druge aktivnosti, donele su Eleni Vasić Petrović i Fondaciji "Arhitekta Aleksandar Radović" nagradu Saveta Evrope. Selo na obroncima Stare planine čuveno je po svojim kućama prilikom čije gradnje nije korišćen vezivni materijal, a krovovi su od kamenih ploča. Projekat zaštite sela Gostuša je dobitnik nagrade Evropa Nostra i gran-prija EU za 2016.godinu.

  (2) detaljnije
 • muzej

  Prokupački muzej priprema prvu enciklopediju o Toplici

  Biografije poznatih i priznatih ljudi iz Toplice, njihove fotografije, ali i fotografije važnih ustanova i objekata, samo će biti deo enciklopedije o Toplici, projektu koji će realizovati Narodni muzej Toplice u Prokuplju. Reč je o prvoj enciklopediji o Toplici, koja bi, ukoliko sve teče po planu, trebalo da bude objavljena za tri godine, a sa pisanjem se kreće već od 1. januara 2020.

  detaljnije