Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

Kultura

Tradicionalni Salon knjiga na vranjskom šetalištu početkom juna

Letnji Salon knjiga u Vranju, čije je održavanje bilo pod znakom pitanja zbog epidemiološke situacije, održaće se od 5. do 15. juna. Štandovi će tradicionalno biti postavljeni na gradskom šetalištu, a organizatori najavljuju naslove aktuelnih izdavačkih kuća, ali i sajamske popuste.

detaljnije
muzej leskovac

O topuzu, ćusteku i utiji u novoj epizodi "Muzejske azbuke"

Iako je Narodni muzej u Leskovcu, nakon ukidanja vanrednog stanja uvedenog zbog epidemije virusa korona, otvoren za posetioce, nastavili su sa objavljivanjem onlajn sadržaja. U novoj epizodi "Muzejske azbuke" najmlađi će moći da saznaju šta su topuz, tepeluk, terzija, ćustek, ćurče, utija i utorač.

detaljnije
Biberče 1

"Biberče" i "Kako su postala dobra deca" ove nedelje na onlajn repertoaru Pozorišta lutaka

Pozorište lutaka nastavlja da prikazuje svoje predstave na svom Jutjub kanalu, a u četvrtak, 28. maja biće prikazana predstava "Biberče" o malenom, ali hrabrom dečaku koji ne podnosi nepravdu i hoće da pomogne onima koji stradaju. U nedelju, 30. maja na onlajn repertoaru biće scensko-lutkarski mjuzikl "Kako su postala dobra deca".

detaljnije
pozoriste nis

"Joakimovi dani" zbog korone na RTV Kragujevac, a na repertoaru i predstava iz Niša

Zbog pandemije virusa korona “Joakimovi dani”, pozorišna smotra koja se održava već 11 godina, “preselili” su se na RTV Kragujevac gde se emituju snimci. U petak, 29. maja od 20 sati na programu i repertoaru je “Devetstopetnaesta, tragedija jednog naroda" niškog Narodnog pozorišta.

detaljnije
 • biblioteka

  Upola jeftinija članirana u pirotskoj Biblioteci do kraja meseca

  Svi ljubitelji knjiga u Pirotu moći će do kraja maja da se učlane ili da obnove članarinu upola cene, a sve povodom Dana Narodne biblioteke u ovom gradu.

  detaljnije
 • lkc

  Predstava, koncert i tribina na sajtu Leskovačkog kulturnog centra

  Na sajtu Leskovačkog kulturnog centra od 26. do 31. maja zainteresovani će moći da pogledaju predstavu "Hamlet u pikantnom sosu", koncert Omladinskog kamernog orkestra "Strings", retrospektivu 12. Leskovačkog internacionalnog festivala filmske režije i tribinu sa glumcem Bogdanom Diklićem.

  detaljnije
 • Prohor Pčinjski

  Proslava 950 godina manastira Prohor Pčinjski pomerena za septembar

  Centralna proslava jubileja 950 godina manastira Prohor Pčinjski koja je trebalo da bude održana 17. maja zasedanjem Svetog arhijerejskog sabora Srpske pravoslavne crkve, zbog virusa korona odložena je za 6. septembar, objavljeno je na sajtu Eparhije vranjske.

  detaljnije
 • Nišvil platno slova

  Organizatori "Nišvila" prelomili - festival se održava u planirano vreme

  Nakon što je zbog pandemije korona virusa dovedeno u pitanje održavanje brojnih manifestacija, organizatori Nišvila, doneli su konačnu odluku da se ovaj niški džez festival održi u punom formatu od 7. do 16. avgusta, a glavni festivalski program od 13. do 16. avgusta. Direktor festivala Ivan Blagojević kaže da su sve procene da će avgust biti bezbedan mesec za okupljanje većeg broja ljudi, ali i da su spremni da sprovedu sve preventivne mere.

  (16) detaljnije
 • knjiga roze

  "Roze" - priča o ljubavi i plemenitosti, prva drama autora iz Leskovca

  Iako najpre zamišljena kao scenario za film, prva knjiga Roze Leskovčanina Dada de Anđela izašla je u obliku drame. Ova dirljiva ljudska priča govori o ljubavi i plemenitosti, kaže za Južne vesti autor ovog dela koji se nada da će čitaoci u njemu moći da otkriju smisao života i odrede njegov tok.

  detaljnije
 • VAK_5295

  Predstavnici raznih manifestacija traže od države plan održavanja događaja

  Dozvolu i plan za održavanje manifestacija od države su zatražili predstavnici manifestacione privrede koja obuhvata festivale, sajmove, kongrese, koncertne promotere, iznajmljivače opreme, tiketing kompanije i koji, kako kažu, srpskoj privredi godišnje doprinose sa preko 200 miliona evra, a generišu preko 10.000 stalnih i više desetina hiljada honorarnih poslova. Među 37 potpisnica pisma su i organizatori džez festivala Nišvil i Scena ASM iz Niša.

  detaljnije
 • muzej leskovac

  Pafta, rozeta i sablja tema nove "Muzejske azbuke"

  U 7. epizodi "Muzejske azbuke", koju jednom nedeljno objavljuje Narodni muzej u Leskovcu, najmlađi će moći da saznaju šta je pafta, pitos, rozeta, ručnik, sablja i svećnjak.

  detaljnije
 • Pozorište lutaka

  Honorarni glumci iz Niša ne dobijaju pomoć države, pomaže im Lutkarsko

  Glumci iz Niša koji su honorarni saradnici neće dobiti pomoć države, jer nemaju status slobodnih umetnika, ali će im pomoći Pozorište lutaka iz Niša. Ipak, to važi samo za troje glumaca koji su od početka vanrednog stanja ukazivali na probleme i neće im biti nadoknađen gubitak, već su samo dobili novi zadatak za koji će dobiti honorar.

  (7) detaljnije
 • Kneževi snovi

  "Balada o trubi" i "Kneževi snovi" u onlajn Pozorištu lutaka

  I ovog četvrtka (21. maj) i nedelje (24. maj) mališani će moći da nadomeste nemogućnost odlaska u Pozorište lutaka predstavama koje će se emitovati na Jutjub kanalu. Prvo će se davati Balada o trubi, koju nazivaju melodramskim mjuziklom, a potom predstava Kneževi snovi.

  detaljnije