Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

Kultura

Veliko interesovanje Leskovčana za srpsku likovnu umetnost

Leskovčani će u narednih mesec dana moći da vide deo stvaralaštva naših najznačajnijih slikara i vajara poput Paje Jovanovića, Uroša Predića, Petra Lubarde, Ivana Meštrovića, Ljube Popovia i drugih. Otvaranje izložbe obeležila je puna galerija Leskovačkog kulturnog centra, a publika nije krila oduševljenje što može da vidi i uživa u ovim delima.

(1) detaljnije
folklot

Veče zaplanjskog folklora

Kulturno-umetnička društva iz Gadžinog Hana i okoline, popularnog Zaplanja, koja neguju srpsku tradiciju, nastupiće na folklornom festivalu u Narodnoj biblioteci “Branko Miljković” u ovoj varošici, u subotu 21. aprila.

detaljnije
maratonci

Projekcija modernizovanih “Maratonaca” u NKC-u

Ljubitelji jugoslovenskog filma moći će 24. aprila da pogledaju remasterizovanu verziju kultnog filma “Maratonci trče počasni krug”, u maloj sali Niškog kulturnog centra.

detaljnije
svetski dan džeza

I u Nišu proslava svetskog dana džeza

Muzičari mogu da ponesu svoje instrumente i zajedničkom svirkom ispred Hamama u niškoj Tvrđavi, gde "Nišvil" priprema džez muzej, učestvuju u proslavi svetskog dana džeza 30. aprila, a u toku večeri će bend Vlade Karadžova i di-džej Loptica imati koncert u klubu “Feedback”.

detaljnije
 • niš

  Nišlija izlaže “ulične” fotografije u kafiću “Paris Art”

  Fotografije koje je usnimio spontano, na ulici, beležići kadrove i praveći od njih priče, Nišlija Dalibor Čerškov izložiće u kafiću "Paris Art", a otvaranje je u nedelju 22. aprila.

  detaljnije
 • Niški kulturni centar

  Izložba “nervoznih” crteža u NKC-u

  Crteži umetnika Veselina Rajovića, čija dela nastaju brzim i nervoznim potezima, kako kažu organizatori, biće izloženi od 20. aprila u Niškom kulturnom centru.

  detaljnije
 • knjiga

  Otvoren konkurs za književnu nagradu „Stevan Sremac“

  Pisci ili izdavači mogu da pošalju svoje predloge za knjigu priča ili roman koji su objavljeni tokom prošle godine, za nagradu “Stevan Sremac” koju dodeljuje Grad Niš. Konkurs za ovu književnu nagradu otvoren je do 20. maja, saopštili su iz Niškog kulturnog centra.

  detaljnije
 • Simfonijski orkestar

  Niški simfonijski na Dan Evrope svira "Odu radosti" u Sofiji

  Zajedno sa kolegama iz sofijske Simfonijete, niški simfoničari će svirati na manifestaciji koja se obeležava 9. maja povodom Dana Evrope. Na godišnjicu pobede nad fašističkom Nemačkom i njenim saveznicima u Drugom svetskom ratu, bugarski i srpski muzičari biće na sceni sa horistima Sofijske filharmonije, a izvešće 4. stav iz Betovenove 9. simfonije, odnosno himnu EU "Odu radosti" .

  (5) detaljnije
 • Biblioteka "Stevan Sremac"

  "Susret" sa ljubavnom poezijom večeras u Biblioteci

  Književnica Katarina Kiković Jović će večeras od 19 sati, u Narodnoj biblioteci “Stevan Sremac” u Nišu predstaviti svoju knjigu poezije “O ljubavi je reč”. Najavljeni su gosti iznenađenja i nastup muzičara.

  detaljnije
 • skc

  Promocija romana "Soba tajni" i "Stanica Balkan" u SKC-u

  U sali niškog Studentskog kulturnog centra u četvtak, 19. aprila od 18 sati biće predstavljena knjiga "Soba tajni" Miljana Paunovića, a narednog dana na istoj lokaciji i u isto vreme biće promovisan roman "Stanica Balkan" Snežane Ćosić.

  detaljnije
 • vekovnici

  “Vekovnici” ponovo na listi najboljih izdanja britanskog strip teoretičara

  Deveti album stripa “Vekovnici”, koji kao scenarista potpisuje leskovački autor Marko Stojanović, našao se na listi najvažnijih ostvarenja u svetu stripa objavljenih u prošloj godini. Listu je sastavio britanski teoretičar Pol Gravet.

  detaljnije
 • izlozba slika

  Izložba slika vlasotinačkog umetnika Nebojše Mitrovića Puše

  Dela akademskog vajara i slikara Nebojše Mitrovića Puša moći će da vide Vlasotinčani na izložbi, koja će, prema najavama organizatora, biti otvorena 20. aprila u galeriji Kulturnog centra na Nešićevom keju.

  detaljnije
 • hor

  Od Mokranjca do "Bitlsa" na koncertu niških horova

  Akademski ženski hor Studentskog kulturnog centra i Mešoviti hor Fakulteta umetnosti izvodiće numere Mokranjca, narodne pesme iz Rusije i Srbije, ali i "Bitlse". Ovu izvedbu, kako kažu u Studentskom kulturnom centru, moći će da čuju svi zainteresovani u četvrtak, 19. aprila u sali Fakulteta umetnosti u Nišu.

  detaljnije
 • od premudrih cula foto korice

  Promocija knjige Snežane Milojević u Prokuplju

  Najnovija knjiga autorke Snežane Milojević "Od premudrih čula" koja se sastoji od naučnih radova gde se obrađuju teme kroz pisani izraz srpskog srednjeg veka - prevashodno kroz žitija, biće predstavljena Prokupčanima večeras od 19 sati u Galeriji "Boža Ilić" u Prokuplju.

  detaljnije
 • paviljon

  Renoviran Paviljon u Tvrđavi

  Nakon skoro pola veka obnovljen je Paviljon u niškoj Tvrđavi, čime je grad, kažu u Galeriji savremene likovne umetnosti, dobio moderan izložbeni prostor za kvalitetnu prezentaciju umetničkih dela.

  (3) detaljnije