Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

Kultura

Izložba "Prapotencijal" u niškoj Galeriji "Art 55"

Crteži i grafike sa motivom semena, koje simboliše "prapočetak i iskru života“, a koje slika Anica Radošević Babić, kako kažu u niškoj Galeriji "Art 55", biće izloženi tamo od utorka 23. januara do 4. februara.

detaljnije
Pozoriste

Poučne predstave na reprertoaru niškog Lutkarskog pozorišta

Mališani će od 21. do 28. januara u niškom Pozorištu lutaka moći da pogledaju tri predstave, koje su već godinama na repertoaru. Tako će se za najmlađe igrati "Mala princeza", "Čudesna družina jedne stonoge", kao i "Bila jednom jedna zima".

detaljnije
Izložba Borivoje Stevanović

U Sinagogi uskoro izložba o Borivoju Stevanoviću

Više o prvom umetniku iz Niša koji je postao redovni član Srpske akadamije nauka i umetnosti Borivoju Stevanoviću, zainteresovani će moći da saznaju kroz izložbu o ovom akademiku i slikaru, koja se otvara 22. januara u niškoj galeriji Sinagoga.

(2) detaljnije
Ko to tamo peva

Projekcija restaurirane verzije filma “Ko to tamo peva” u NKC-u

Kultni film Slobodana Šijana iz 1980. godine “Ko to tamo peva”, kako kažu organizatori, biće prikazan 24. januara u Maloj sali Niškog kulturnog centra.

(4) detaljnije
 • salvador dali

  Izložba Dalijevih grafika u Leskovačkom kulturnom centru

  Ljubitelji nadrealizma i dela španskog umetnika Salvadora Dalija uskoro će moći da uživaju u njegovim grafikama, koje će biti izložene u galeriji Leskovačkog kulturnog centra.

  detaljnije
 • knjiga

  Književno veče posvećeno Radetu Draincu u NKC-u

  Različiti periodi života i stvaranja pesnika i boema iz Blaca Radeta Drainca, biće predstavljeni, kako kažu organizatori, na književnoj večeri koja će se održati u maloj sali Niškog kulturnog centra, 18. januara.

  detaljnije
 • spomen sobe

  Spomen-sobe Branka Miljkovića i Stevana Sremca se otvaraju aprila?

  Iako je u poslednjih desetak godina više puta najavljivano otvaranje spomen-soba slavnih pisaca Branka Miljkovića i Stevana Sremca, čija zaostavština decenijama čami po muzejskim depoima u Nišu, kako kaže direktor Narodnog muzeja Nenad Spasić, aprila ove godine, trebalo bi konačno da budu dostupni građanima njihovi eksponati. Spomen-sobe će, dodaje, biti postavljene u Ulici Aleksandra Nenadovića 2.

  (3) detaljnije
 • Cigani lete u nebo

  Niški mjuzikl “Cigani lete u nebo” dva dana zaredom na repertoaru

  Glumački, pevački i igrački deo, “magično uobličen” tako da drži pažnju, kako su pred premijeru u Narodnom pozorištu ocenili novi mjuzikl “Cigani lete u nebo”, biće izveden 17. i 18. januara na daskama niškog teatra.

  (1) detaljnije
 • pisanje foto aleksandar kostic

  Književni konkurs za učenike povodom Dana Vranja

  Povodom obeležavanja Dana Vranja, 31. januara, Grad Vranje i Regionalni centar za talente raspisali su nagradni literarni konkurs za učenike od 5. do 8. razreda i srednjoškolce sa teritorije grada na temu "140 godina oslobođenja Vranja od Turaka - za čast, za naciju, za Srbiju”. Radovi se mogu predati u Regionalnom centru do 25. januara.

  detaljnije
 • Nišvil

  Ostalo još malo promotivnih karata za jubilarni “Nišvil”

  Iako još nije objavljeno ko će nastupiti ove godine na jubilarnom “Nišvilu”, organizatori podsećaju da uskoro ističe akcija u kojoj kompleti karata mogu da se kupe za 1.500 dinara. Od 21. januara ulaznice za niški džez festival koštaće 2.000 dinara.

  (1) detaljnije
 • Dušan Jevtić

  Roman istoričara iz Niša o problemima društva kroz prizmu fantastike

  “Okultni savez Srbije” je kombinacija naučne fantastike i horora, u kome se mladi istoričar iz Niša Dušan Jevtić poigrava sa događajima koji su zabeleženi ili se naslućuju, aludirajući na neke probleme koji muče srpsko društvo.

  (1) detaljnije
 • Predstava plakat

  Niško i bugarsko pozorište igraju predstave na otvorenom

  Lutkarsko - scenski mjuzikl “Kako su postala dobra deca” glumci niškog Pozorišta lutaka odigraće u Parku Svetog Save, u subotu 13. januara u 11 sati. Nakon njih nastupiće i dramsko pozorište iz Bugarske u 13 sati, sa predstavom “Lude pare”.

  detaljnije
 • Radionice

  Džez saksofonista i trombonista drže besplatne radionice u Nišu

  U novom ciklusu besplatnih muzičkih radionica, prva koja počinje 18. januara namenjena je onima koji žele da nauče da sviraju saksofon ili trombon, kažu u Udruženju “Štek Haus”, a gosti će biti saksofonista Filip Stipsić, koji je nedavno bio deo internacionalnog benda u Kini i Nikola Stanojević koji svira trombon u kruševačkom bendu “Zaa”.

  detaljnije
 • vranje foto i.m.

  "Svetosavska nedelja" od 21. do 27. januara u Vranju

  U Vranju će po 28. put biti održana kulturno-prosvetna i duhovna manifestacija “Svetosavska nedelja" u čast prvog srpskog prosvetitelja i arhiepiskopa Svetog Save. Ovogodišnju manifestaciju obeležiće izložbe, književne večeri i koncert grupe “Legende”.

  detaljnije
 • Tango

  Ruskinja drži seminar plesačima u Nišu

  Igrači prvih ansambala niških kulturno-umetničkih društava i ritmičke plesne grupe, najavljuju iz Niškog kulturnog centra, mogu da prisustvuju seminaru koji će u četvrtak 11. januara održati Ruskinja Valerija Šabašnaja.

  detaljnije