Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

Kultura

Počinje prvi deo 55. "Drainčevih književnih susreta pesnika" u Prokuplju

Polaganjem cveća i poetskim programom na Drainčevom grobu u Beogradu, kao i promocijom izdavaštva Narodne biblioteke “Rade Drainac” u Književnom klubu “Borislav Stanković" u glavnom gradu Srbije, pesnici iz Toplice i svih krajeva zemlje započeće obeležavanje prvog dela 55. manifestacije “Drainčevi književni susreti pesnika”. Tradicionalna manifestacija prokupačke Biblioteke počeće 7. maja u Beogradu, a završava se 22. maja u Prokuplju.

detaljnije
svetosavski dom

Duh Grčke u Nišu - hor iz Stavrosa nastupa u Svetosavskom domu

Mešoviti hor iz Stavrosa nastupiće večeras od 20 sati u Svetosavskom domu u Sabornoj crkvi u Nišu. Grčki ansambl izvodi širok spektar muzičkih žanrova, od klasičnih, narodnih, do savremenih numera.

(1) detaljnije
simfonijski.jpg

Koncert japanskih umetnika u Niškom simfonijskom orkestru

Premijerni koncert Niškog simfonijskog orkestra na kom će nastupti japanski violinista Daiči Nakamura i dirigent Tošio Janagisava, održaće se u četvrtak, 25. aprila, od 20 sati u sali Niškog simfonijskog orkestra.

detaljnije
Nišvil

"Arrested Development" nastupa druge večeri "Nišvila"

Dvostruki dobitnici “Gremi” nagrade, američki hip-hop/krosover bend Arrested Development nastupiće na drugoj festivalskoj večeri Nišvila, koja će biti održana u petak, 16. avgusta na platou niške Tvrđave. O bendu organizatori kažu da su velika koncertna atrakcija i da se za njihove nastupe traži karta više.

(1) detaljnije
  • pozoriste lutaka

    Niško Lutkarsko skoro godinu dana bez svoje scene

    Radovi na zgradi Pozorišta lutaka počeli su još juna prošle godine, a iako je trebalo da budu završeni oktobra 2023, i dalje nisu okončani, pa se u poslednje vreme predstave igraju ispred same zgrade kada to vreme dozvoli. Zbog ovoga su i manji prihodi ove ustanove, a direktorka Milica Radulović kaže da se nada da će se lutkari vratiti na svoju scenu posle prvomajskih i uskršnjih praznika.

    (9) detaljnije
  • Niški kulturni centar NKC

    "Tajna veza između psihologije i književnosti" u Niškom kulturnom centru

    Psiholog Žarko Trebješanin predstaviće svoju novu knjigu “Tajna veza između psihologije i književnosti” u sredu, 24. aprila, od 20 sati u maloj sali Niškog kulturnog centra.

    detaljnije
  • filmski susreti 12

    U Savetu Filmskih susreta glumci Petar Benčina, Viktor Savić, ali i zaposleni u javnim ustanovama

    Savet Filmskih susreta u naredne dve godine, ako usvoje odbornici Skupštine Niša, trebalo bi da čine direktor NKC-a Srđan Savić, glumac i istaknuti član SNS-a Rastko Janković, potom glumac i reditelj Fuad Tabudžić, poznati glumci Viktor Savić i Petar Benčina, kao i radnica u Komunalnoj policiji Jelena Živadinović, sekretarka Skupštine Niša Svetlana Kitić, Marija Ćirić, savetnica u Gradskoj upravi za organe grada i Jelena Tomić, organizatorka poslova u JKP Naissus.

    (7) detaljnije
  • Nula kalorija film kadar

    Austrijski filmovi sledeće nedelje u Nišu

    Šest ostvarenja savremene austrijske kinematografije svi zainteresovani moći će da pogledaju u bioskopu "Cineplexx" u Nišu, u sklopu Austrijskog filmskog festivala, koji će trajati od 26. do 28. aprila. Sva tri festivalska dana projekcije će počinjati u 17:30 i u 19:30.

    detaljnije
  • Nišville - photo Zoran Ciric

    Skuplji kompleti karata za "Nišvil" od sledeće nedelje

    Kompleti ulaznica za ovogodišnji Nišvil džez festival do nedelje 21. aprila mogu se nabaviti po promotivnoj ceni od 2.500 dinara za parter, koja je važeća i za bočne tribine na festivalskom prostoru. Kompleti karata za parter će već od ponedeljka, 22. aprila poskupeti za 1.000 dinara.

    detaljnije
  • rade drainac

    Prokupačka Biblioteka raspisala konkurs za nagradu "Drainac"

    Prokupačka Biblioteka raspisala je 55. po redu konkurs za prestižnu “Drainčevu nagradu za poeziju” koja se dodeljuje za najbolju zbirku pesama objavljenu tokom 2023. godine. Zainteresovani izdavači i autori koji pošalju knjigu pesama u tri primerka, mogu da konkurišu za ovogodišnju nagradu.

    detaljnije
  • knjige biblioteka KOSTA

    Popust od 50% na članarinu u niškoj biblioteci uoči Svetskog dana knjige

    Povodom 23. aprila, Svetskog dana knjige i autorskih prava, Narodna biblioteka „Stevan Sremac“ će godišnju članarinu za decu i odrasle naplaćivati po upola nižoj ceni.

    (5) detaljnije
  • audijencija

    O cenzuri i progonima u predstavi "Audijencija" koja se u Nišu igra 13. maja

    Predstava Audijencija, koja na duhovit i topao način problematizuje i danas prisutne probleme, kao što su cenzura, progoni i ućutkivanje koji su prisutni u svim totalitarnim režimima, biće izvedena 13. maja u niškom Domu Vojske.

    detaljnije
  • Niški kulturni centar

    Veče švajcarskog filma u NKC-u

    Film Na zvuk bubnja biće prikazan u maloj sali Niškog kulturnog centra u sredu, 17. aprila do 19 sati, na "Večeri švajcarskog filma" koju u okviru meseca frankofonije organizuju Amabasada Švajcarske i Francuski institut.

    detaljnije
  • sudije-gimnazija-vranje

    Predstavi vranjske gimnazije prva, a niške "Stevan Sremac" druga nagrada na Pozorišnim susretima Srbije

    Na 26. Pozorišnim susretima gimnazija Srbije u Kragujevcu za najbolju predstavu u celini proglašen je komad Sudije Gimnazije "Bora Stanković" u Vranju, dok je druga nagrada pripala Prvoj niškoj gimnaziji "Stevan Sremac" za predstavu Društvo mrtvih pesnika . Nagrade su otišle i Gimnaziji u Aleksincu - za najbolju režiju i autorsku dramatizaciju teksta.

    (1) detaljnije
  • muzejukoferu-foto-narodnimuzejnis

    Muzej u koferu "obilazi" niške škole i vrtiće

    Muzejski predmeti, novčići, nakit, preslica, fotografije i dokumenta - samo su deo kofera koji Narodni muzej Niš donosi u učionice niških škola i vrtića, a kako bi najmlađima približio šta je to muzej i upoznao ih sa nekim delom istorije. Đaci obilaze i postavke u objektima Muzeja, gde iz prve ruke uče o tome šta rade kustosi i da li su sve stare stvari vredne da se čuvaju u muzeju.

    (1) detaljnije
KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: