Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

09:56, 19. 3. 2022.

| Kultura

Iz niškog Lutkarskog pozivaju na predstave i radionice povodom Nedelje izvođačkih umetnosti

Autor:T. R.Izvor:Južne vesti
Pozorište lutaka
Najavljene lutkarske radionice za decu; Foto: Vanja Keser

U okviru Nedelje izvođačkih umetnosti, koja se obeležava od 20. do 27. marta, u Pozorištu lutaka u Nišu biće održane lutkarske radionice i čitanje poruka istaknutih umetnika, a biće izvedena i premijera predstave Pop Ćira i pop Spira.

Prvi značajan datum koji će Lutkarsko obeležiti jeste Svetski dan pozorišta za decu i mlade u nedelju, 20. marta, a program poćinje u 12 sati. Najpre će se čitati poruke umetnika, a zatim će biti odigran komad Patkica Žutkica.

Svake godine važnom porukom oglasi se i predsednica ASITEŽ-a Su Džajls iz Australije. U ime ASITEŽ centra Srbije ovogodišnju poruku je pripremio glumac i reditelj Jovan Caran - piše u saopštenju.

Dan kasnije obeležava se Svetski dan lutkarstva i tada će od 10 sati biti održana lutkarska radionica u Osnovnoj školi “Nadežda Petrović” u Sićevu, a zatim od 12 sati i u OŠ “Đura Jakšić” u Jelašnici.

U okviru radionica koje Pozorište lutaka organizuje povodom ovih značajanih datuma, glumac Srđan Miljković će učenicima predstaviti različite vrste lutaka i lutkarskih tehnika, objasniti im od kojih materijala su napravljene, kako su nastale, ko ih kreira, ko ih izrađuje, kako se animiraju, objasniti specifičnosti lutkarske u odnosu na dramsku predstavu i odgovarati na njihova pitanja - navode iz Pozorišta lutaka.

U četvrtak, 24. marta, pretpremijerno, a u petak 25. marta i premijerno će biti izvedena predstava Pop Ćira i pop Spira u režiji Predraga Štrpca.

Na Svetski dan pozorišta, 27. marta, od 11:30 biće odigrana i prva repriza tog komada, najavljuju iz niškog Lutkarskog.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: