Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

Kuršumlija

 • Ispred manastira Svetog Nikole

  U Kuršumliji obeleženo 850 godina Nemanjinih zadužbina

  Bogosluženjem u manastiru Svetog Nikole u Kuršumliji, kulturno-zabavnim programom, svečanom akademijom “Nemanjina Toplica, izvor srpske crkve i države”, nastupom KUD-a "Bata Lačković" iz Kuršumlije i koncertom Danice Krstić, obeleženo je 850 godina postojanja Nemanjinih zadužbina, manastira Svetog Nikole i Presvete Bogorodice.

  detaljnije
 • manastir

  Proslava 850 godina Nemanjinih zadužbina za vikend u Kuršumliji

  Nizom kulturnih manifestacija, svečanom akademijom, nastupom Danice Krstić i hora "Branko", 14. i 15. septembra u Kuršumliji će se obeležiti 850 godina Nemanjinih zadužbina. Ovoj značajnoj manifestaciji koja se održava u porti manastira Svetog Nikole najavljeno je prisustvo više arhijereja SPC, veliki broj sveštenika i monaha, a centralna liturgija počeće u nedelju, 15. septembra u 9 sati.

  detaljnije
 • SNS zastave foto Aleksandar Kostic jUZNE VESTI

  Pretučen prvi čovek naprednjaka u Kuršumliji

  Policija je uhapsila jednog Kuršumličanina zbog sumnje da je napao i više puta nogom udario 64-godišnjeg muškarca. N1 prenosi da je pretučen predsednik Opštinskog odbora SNS u Kuršumliji i direktor "Planinke" Radovan Raičević.

  (3) detaljnije
 • Tehnička škola

  U Prokuplju počinje obuka za nezaposlene iz Toplice za CNC operatere

  Dvanaestoro nezaposlenih sa evidencije NZS iz Topličkog okruga, starosti od 18 do 35 godina sa srednjim obrazovanjem tehničkog smera, imaće priliku da od sredine septembra započnu obuku za CNC operatere u Tehničkoj školi “15. maj” u Prokuplju i u firmama koje učestvuju u projektu. Kandidati se mogu prijaviti u Nacionalnoj službi za zapošljavanje do 8. septembra, a nakon obuke dobijaju sertifikat i mogućnost zaposlenja u nekoj od ovih firmi.

  detaljnije
 • porše carina

  Na prelazu Merdare zaplenjen "porše" vredan 100.000 evra

  Zbog toga što nije registrovan, ali ni prijavljen prilikom ulaska u zemlju, automobil “porše karera” oduzet je od vozača na administrativnom prelazu Merdare, a vozač je pritom i kažnjen sa 100.000 dinara. Vrednost automobila procenjena je na skoro 12 miliona dinara i on će se uskoro naći na jednoj od javnih licitacija koju organizuje Uprava carina.

  (2) detaljnije
 • Kursumlijska Banja

  Kuršumlijska banja dobija novog vlasnika

  Kuršumlijsko preduzeće " Planinka" u čijem vlasništvu su Prolom i Lukovska banja, fabrika " Prolom voda", kao i park prirode Đavolja varoš, postaće vlasnik i Kuršumlijske banje. Ovu odluku je donela komisija Direkcije za imovinu Republike Srbije, a ukupna cena kompleksa "Žubor" u Kuršumlijskoj Banji je 1.415.836 evra.

  detaljnije
 • drva

  Učestale krađe šume na teritoriji Toplice i Merošine

  U prvih 8 meseci ove godine u Šumskom gazdinstvu “Toplica” koje se na teritoriji Prokuplja, Blaca, Kuršumlije i Merošine prostire na površini od 68.514 hektara, bespravno je posečeno 4.260 kubnih metara šume. Najveća šteta šumama u Toplici pričinjena je duž administrativne linije sa Kosovom i Metohijom, na potezu između opština Kuršumlija i Podujevo, gde je u istom periodu bespravno posečeno čak 3.567 kubika drva.

  (4) detaljnije
 • Hitna pomoć

  Napao lekara Hitne pomoći

  Nakon što je najpre verbalno, a zatim i fizički nasrnuo na lekara kuršuumlijske Hitne pomoći, policija je uhapsila mladića iz ovog kraja. Njemu je, nakon saslušanja, određen pritvor do 30 dana.

  (1) detaljnije
 • brnabic tmava

  Policija: Nije bilo blokade prolaska tokom premijerkine posete Tmavi

  Iako deo kuršumlijske opozicije tvrdi da im je pre 2 dana, tokom posete premijerke Ane Brnabić selu Tmava, uskraćena sloboda kretanja i da su zaustavljeni na 3 kilometra od sela, u prokupačkoj policiji kažu da su oni toga dana samo regulisali saobraćaj prilikom prolaska kolone vozila. Nikakve blokade puta nije bilo, već je, kažu u policiji, na toj deonici saobraćaj bio u prekidu petanestak minuta i vozila su preusmeravana na alternativne pravce.

  (2) detaljnije
 • brnabic tmava

  Opozicionim odbornicima zabranjen prilaz premijerki Brnabić tokom njene posete Tmavi [video]

  Zabrana prilaska, kretanja i blokada puta ka selu Tmava koju je tokom jučerašnjeg dana posetila premijerka Srbije Ana Brnabić, za nekoliko predstavnika opozicije u kuršumlojskoj opštini je u stvari diskriminacija i ograničavanje slobode kretanja, što je kako kažu karakteristično samo u diktatorskim zemljama i režimima

  (3) detaljnije
 • zetva zito FOTO ALEKSANDAR KOSTIC

  Počela žetva ječma i pšenice u Toplici

  Ukoliko vremenski uslovi dozvole, žetva ječma i pšenice na teritoriji Prokuplja trebalo bi da se završi do kraja ovog meseca. Stručnjaci kažu da su prinosi i kvalitet zadovoljavajući, a ove dve kulture su zasejane na površini od oko 2 000 hektara, dok kobajneri naplaćuju od 12.000 do 14.000 dinara po hektaru.

  detaljnije
 • borci rata

  Diskriminisani borci teško do naknade štete, pare sigurne samo advokatima i izvršiteljima

  Samo tokom 2018. i početkom 2019. godine, prema rečima učesnika rata 1999. godine Dejana Miloševića iz Kuršumlije, na ime sudskih troškova u procesima koje borci rata vode protiv države, iz Ministarstva odbrane isplaćeno je više od 70 miliona evra. Pošto se zastarelost potraživanja različito tumači, mali procenat tih para je otišao borcima, a troškove su naplatili advokati, često preko izvršitelja.

  (10) detaljnije
 • blokada puta kursumlija

  Kuršumličani ponovo blokirali put Niš - Priština

  Duže od 3 sata trajala je blokada državnog puta Niš - Priština na izlazu iz Kuršumlije, koji su, kao i pre 2 meseca, blokirali poverioci ŠIK Kopaonika i građani ove opštine, a tokom protesta je napravljena kilometarska kolona iz jednog i drugog pravca. Saobraćaj je normalizovan nešto posle 15 sati, nakon što je, kako tvrde učesnici protesta, direktor BIA Bratislav Gašić u telefonskom razgovoru jednom od organizatora protesta obećao sastanak i razgovor predstavnika štrajkača sa predsednikom države Aleksandrom Vučićem.

  (6) detaljnije
 • zgrada lepa brena kursumlija foto lj.m.

  Stanari dve zgrade u Kuršumliji 15 dana bez vode u popodnevnim satima

  U Ulici Koste Vojinovića u Kuršumliji, oko 300 ljudi u dve zgrade - Lepa Brena 1 i 2, tvrde da u dužem periodu, a posebno poslednjih petnaestak dana, tokom dana, do kasno uveče, nemaju vodu sa gradskog vodovoda. Iako narednih dana najavljuju štrajk ispred zgrade JPKD Toplica koje održava vodovod, direktor tog preduzeća kaže da je prethodnih dana samo na kratko došlo do slabljenja pritiska i to u stanovima u višim delovima ovih zgrada.

  detaljnije
 • Stamy odbojka turnir

  Odbojkašice iz Kuršumlije najbolje na međunarodnom turniru u Nišu

  Ekipe iz 5 zemalja, njih 16, nadmetale su se na turniru “Stampy 2019”, a prvo mesto osvojile su odbojkašice iz Kuršumlije. Devojčice starosti do 14 godina odigrale su ukupno 48 utakmica na ternima dve niške škole, a organizatori se nadaju da će one koje postanu vrhunske odbojkašice pamtiti ovaj turnir kao svoje prve korake.

  detaljnije
 • dan policije, arhiva ljl.m.

  Nedelja obeležavanja slave i Dana policije u Toplici

  Druženje sa policajcima, slikanje sa službenim psima, razgledanje službenih vozila, provera znanja kroz kviz o saobraćaju i turnir u malom fudbalu, samo su neke od aktivnosti koje će policajci u Prokuplju, Blacu, Kuršumliji i Žitorađi imati ove nedelje, a povodom obeležavanja slave i Dana ministarstva i policije.

  detaljnije
 • protest-ŠIK-foto-LJ.-M

  Kuršumličani na sat vremena blokirali put Niš - Priština

  Nakon što su istekli svi rokovi koje su poverioci "ŠIK Kopaonika" iz Kuršumlije dali nadležnima da im isplate sva dugovanja za koje poseduju pravosnažne sudske presude, oni su sa građanima ove opštine na nešto vise od sat vremena blokirali državni put Niš - Priština, na izlazu iz Kuršumlije kod mesta Kosanička Rača. Policija je obezbeđivala i regulisala saobraćaj, ali nije ometala protestante u svojoj nameri.

  (2) detaljnije
 • Ukupno zaplenjeno preko 230.000 evra

  Veća količina novca zaplenjena na Gradini i Merdaru

  Preko 230.000 neprijavljenih evra carinici su tokom vikenda zaplenili na Graničnom prelazu Gradina, kao i na Administrativnom prelazu Merdare kod Kuršumlije. Na Gradini novac pronađen kod sedmoro putnika autobusa, dok je na Merdaru vozač "mercedesa" nosio veću količinu deviza u džepovima.

  detaljnije
 • protest Niš

  Na jugu građani opet protestovali, ali o daljim akcijama još neodlučni

  U Nišu, Pirotu, Leskovcu, Prokuplju i Kuršumliji građani su izlaskom na ulicu obeležili 6 meseci od početka protesta i ponovili da žele da prestane diktatura pod režimom Srpske napredne stranke. I dok niški opozicionari nastavljaju sa organizovanjem "zona slobode", u ostalim gradovima još su neodlučni o tome hoće li i ubuduće protestovati.

  (15) detaljnije