Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

Kuršumlija

  • blokada puta

    Protest i blokada puta na jugu zbog položaja Srba na Kosovu

    Zabrinuti za preostale Srbe širom Kosova i Metohije zbog akcija prištinskih vlasti Aljbina Kurtija, Udruženje raseljenih Srba sa KiM organizuje danas u 12 sati protest na državnom putu Niš - Priština kod Rudara u blizini Kuršumlije. Blokada puta će trajati do 15 sati i važiće samo za vozila sa kosovskim registarskim tablicama kojima će biti zabranjen prolaz u oba smera.

    (9) detaljnije
  • šljive

    Visoke temperature u februaru mogu uticati na ovogodišnji rod voća u Toplici

    Najava visokih temperatura u februaru preko 15 stepeni ne raduju poljoprivrednike jer bi voćke mogle ranije da krenu sa vegetacijom, nakon čega bi temperature mogle da se spuste ispod nule i da dođe do izmrzavanja, što bi kasnije smanjilo prinose. Ipak, poljoprivredni stručnjaci savetuju da najavljeno toplije vreme voćari iskoriste i završe prolećnu rezidbu koja je u toku, a odmah nakon toga obave zimsko prskanje voća, jer sa prvim pupoljcima biljke postaju najranijivije i zahtevaju adekvatnu zaštitu.

    (2) detaljnije
  • testera seča drva foto ALEKSANDAR KOSTIĆ

    Hapšenja u Kuršumliji zbog šumske krađe

    Zbog sumnje da su bespravno sekli “državnu” šumu u okolini Kuršumlije i isekli 14.83 kubika drveta, protiv četvorice muškaraca podnete su krivične prijave, saopštila je prokupačka policija.

    detaljnije
  • promocija časopisa

    U prokupačkom Domu kulture promovisan 65. broj časopisa "TOK"

    Novi 65. broj časopisa TOK koji baštini tradiciju, kulturu, književnost i društvena pitanja u Topličkom okrugu predstavljen je ljubiteljima pisane reči u Prokuplju, a kao i svi prethodni i ovaj broj se tradicionalno bavi različitim događajima koji beleže istoriju Prokuplja i Toplice, ali i mnogim drugim pitanjima iz različitih oblasti koja zanimaju čitaoce.

    detaljnije
  • skupština kuršumlije

    Naprednjaci sa Zavetnicima i SPS-om formirali vlast u Kuršumliji

    Iako imaju neohodnu većinu da sami formiraju gradsku vlast, Srpska napredna stranka u Kuršumliji je napravila koaliciju sa Zavetnicima i Socijalističkom partijom Srbije. Sa po dva odbornika u lokalnom parlamentu Zavetnicima je pripalo mesto potpresednika Skupštine i jedan član Opštinskog veća, dok je SPS dobio jednog većnika. Na čelu Skupštine biće naprednjak Slavimir Mihajlović, a novi-stari predsednik Opštine je Vojimir Čarapić, takođe iz SNS-a.

    (5) detaljnije
  • zgrada opštine

    Za obezbeđenje iz gradske kase u Kuršumliji oko 20.000 evra

    Za poslove usluga fizičko-tehničkog obezbeđenja za potrebe opštine Kuršumlija iz lokalnog budžeta u ovoj godini izdvojeno je 2,3 miliona dinara bez PDV-a ili oko 20.000 evra. Ugovor sa najpovoljnijim ponuđačem biće potpisan na godinu dana, a obezbeđenje će, između ostalog, kontrolisati ulaz i izlaz zaposlenih i posetilaca, kontrolu ulaska i izlaska vozila i pratiti sistem video-nadzora.

    (1) detaljnije
  • protest

    Sa protesta u Kuršumliji zatražena veća bezbednost za imovinu i ljude u tom kraju

    Da je krajnje vreme da se nešto učini i zaštite imovina i malobrojni meštani planinskih kuršumlijskih sela duž administrativne linije sa Kosovom i Metohijom, poruka je današnjeg protesta održanog u centru Kuršumlije, na kome se okupilo stotinak građana. Traže da se pojača bezbednost u Kopnenoj zoni, pre svega zbog bespravne seče šume od strane naoružanih albanskih grupa, kako navode, a i dali su rok od 10 dana da institucije preduzmu odgovarajuće mere.

    (4) detaljnije
  • 14god-3

    "Južne vesti" slave 14. rođendan

    Južne vesti ne čine vesti, izveštaji, najave, reportaže, istraživanja, fotografije, video-prilozi, emisije ili ankete, Južne vesti već 14 godina čine - ljudi. To su ljudi koji svakodnevno predano, sa velikom željom, trudom, posvećenošću tragaju za istinom, pokušavaju da podižu svest građana, slušaju o problemima, traže rešenje. I to rade tačno 14 godina - na današnji dan 2010. godine počeo je sa radom sajt koji je dosad imao preko 311 miliona otvorenih stranica, a koji raste sa svojim čitaocima, prijateljima i saradnicima.

    (14) detaljnije
  • šetalište kuršumlija

    Naoružani u grupama upadaju i seku šume: Žitelji kuršumlijskih sela protestuju i traže zaštitu

    Zbog štete koju im prave naoružane grupe s druge strane administrativne linije sa Kosovom i Metohijom, gde žive Albanci, žitelji kuršumlijskih sela okupiće se danas u centru grada. Žele da ukažu državi i nadležnim institucijama na problem kojim se moraju baviti i rešiti ga, kako bi im omogućili miran život na svojim imanjima. Skup je zakazan za 11 sati i pozivaju sve građane Kuršumlije, Topličkog okruga i juga Srbije da im se pridruže.

    (5) detaljnije
  • akumulatori

    Obijali kamione u okolini Kuršumlije, ukrali 700 litara nafte i akumulatore

    Policija je u okolini Kuršumlije uhapsila 31-godišnjeg S. Đ. i 20-godišnjeg N. N. zbog sumnje da su tokom januara obili pet teretnih vozila, a iz četiri ukrali oko 700 litara nafte i dva akumulatora.

    (2) detaljnije
  • hronika, prokuplje, foto mup

    Beograđanin pokušao da pobegne policiji u Kuršumliji - uhapšen zbog 27 kg marihuane

    U petak u večernjim satima policija u Kuršumliji je zaustavila automobil marke "pežo", kojim je upravljao 27-godišnji M. M. iz Beograda, a u gepeku vozila našla 24 paketa sa 27,3 kg marihuane. Osumnjičeni je pokušao da pobegne, ali ga je policija stigla i uhapsila.

    detaljnije
  • sportisti kuršumlije

    Futsaler i rukometašica najbolji sportisti u Kuršumliji za 2023. godinu

    Najbolji sportista Kuršumlije u seniorskoj konkurenciji u 2023. godini je Jovan Jovanović, fudbaler KMF Bele Crkve, dok je za najbolju sportistkinju izabrana Ana Šejić iz Ženskog rukometnog kluba Mladost. Najbolji klub u muškoj i ženskoj konkurenciji je KMF Bele Crkve, odnosno Ženski odbojkaški klub Kuršumlija, najuspešniji trener je Dejan Živković iz Tekvondo klub Korio, dok je nagrada za životno delo u oblasti sporta za prethodnu godinu pripala Ivanu Milićeviću legendi Fudbalskog kluba Kosanica iz Kuršumlije.

    (1) detaljnije
  • Zgrada Prokuplja

    Poznati dobitnici Svetosavske povelje i zahvalnica u Topličkom okrugu

    Profesor doktor Nenad Arsović sa Medicinskog fakulteta u Beogradu i direktor Klinike za otorinolaringologiju dobitnik je ovogodišnje Svetosavske povelje koju tradicionalno dodeljuje Toplički upravni okrug. Komisija, koja je sve odluke donela jednoglasno, dodelila je i četiri zahvalnice koje će biti uručene Miroljubu Miroviću, dugogodišnjem glumcu prokupačkog Ameterskog pozorišta, Nemanji Radosavljeviću, talentovanom harmonikašu iz Kuršumlije, pijanistkinji iz Prokuplja Mariji Timotijević i Milici Andrejev, doktorantu Prirodno matematičkog fakulteta u Nišu i direktorki škole u Žitorađi.

    detaljnije
  • put

    Vlada Srbije usvojila Uredbu o proglašenju Parka prirode "Radan"

    Vlada je usvojila Uredbu o proglašenju Parka prirode "Radan" čime će se omogućiti zaštita šumskih staništa i očuvanje divlje faune, kao i nepokretnih kulturnih dobara, a površinski je zaštićeno 466 kvadratnih kilometara.

    (3) detaljnije
  • marihuana

    Bežeći od policije kod Kuršumlije iz "golfa" izbacili 24 kg marihuane

    Dvojica muškaraca iz Kuršumlije su uhapšena nakon što su, dok su bežali od policijske patrole, iz "golfa" odbacili dve kese u kojima se nalazilo čak 45 paketa sa ukupno preko 24 kilograma marihuane. Policija ih je sustigla i uhapsila i protiv njih će biti podneta krivična prijava.

    detaljnije
  • vatrogasci

    Povećan broj požara tokom grejne sezone u Topličkom okrugu

    Neispravni dimnjaci, nepažnja prilikom loženja peći, ostavljanje grejalica bez nadzora i neispravna instalacija samo su neki od uzroka povećanog broja požara koji su se dešavali poslednjih meseci prošle, ali i na početku ove godine. Prema podacima Sektora za vanredne situacije u Prokuplju, samo od početka januara prijavljeno je 10 požara koje su gasili, od toga 7 na stambenim i 3 na pomoćnim objektima, a 4 puta su intervenisali i na gašenju kontejnera.

    detaljnije
  • ograda pored puta

    Teški kamioni oštećuju tek asfaltiran put u selu Vlasovo kod Kuršumlije

    Posle višedecenijskog iščekivanja i nadanja, meštani sela Vlasovo, ali i ostalih kuršumlijskih sela duž puta Kuršumlija - Medveđa preko Radan planine konačno su prošle godine dobili asfalt, ali sada imaju novi problem kako da taj put sačuvaju. Kako kažu, kamioni natovareni drvima teški i po nekoliko desetina tona ostavljaju ozbiljna oštećenja na i pored puta, a niko od nadležnih se ne bavi rešavanjem tog problema.

    (1) detaljnije
  • izbori glasanje spisak

    U senci ubedljive pobede naprednjaka u Toplici na desetine prijavljenih nepravilnosti

    Srpska napredna stranka u Topličkom okrugu na izborima 17. decembra ostvarila je ubedljivu pobedu u Prokuplju, kao i ostalim opštinama u Toplici - Kuršumliji Blacu i Žitorađi pa ta stranka može sama, bez koalicionih partnera da formira vlast. O brojnim neregularnostima tokom izbora i o desetinama prijava građana policiji odlučivaće u narednom periodu tužilaštva u Prokuplju i Kuršumliji, ali ono što se za sada zna je da još nema ni jedne krivične prijave.

    (3) detaljnije
  • PSSS u Prokuplju

    Gasi se Poljoprivredna služba u Prokuplju, nova se otvara u Kuršumliji: korisnici i i zaposleni nezadovoljni

    Grad Prokuplje kao centar Topličkog okruga i sa polovinom od ukupnog broja registrovanih poljoprivrednih gazdinstava u Toplici, odlukom Ministarstva poljoprivrede ostaće bez Poljoprivredne stručne i savetodavne službe koja se, kako saznajemo, izmešta u Kuršumliju. Odluka je naišla na oštre kritike pre svega poljoprivrednika jer, kako kažu, predstavlja ozbiljan korak unazad u podršci poljoprivredi ne samo u Prokuplju, već i u čitavom Topličkom okrugu.

    (3) detaljnije
  • pruga

    Zapuštena pruga, opustela sela, treća godina bez vozova i jeftinog prevoza u Toplici

    Putnički voz od Niša do Prokuplja, Kuršumlije i dalje ka Merdaru i Kosovu Polju ni ove godine nije u planu voznog reda Železnice Srbije, treću godinu od kako je rečeno da će zbog rekonstrukcije taj pravac biti privremeno obustavljen. Time je građanima Topličkog okruga, a posebno selima duž 88 kilometara pruge od Niša do Merdara onemogućen najjeftiniji prevoz do većih centara u Topličkom okrugu i dalje ka ostatku Srbije.

    (10) detaljnije
KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: