Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

Kuršumlija

 • Sud Prokuplje pravosudje, boginja pravde foto lj.m

  Prokupački advokat tužio Osnovno i Više tužilaštvo zbog favorizovanja kolega

  Zbog činjenice da je od 2016. do danas samo 4 puta angažovan po službenoj dužnosti, a da su pojedine kolege, tvrdi, u istom periodu dobijale posao 13 i više puta, advokat iz Prokuplja Slobodan Stojanović tužio Osnovno i Više javno tužilaštvo u Prokuplju, Osnovno tužilaštvo u Kuršumliji i Osnovni sud u Prokuplju i Kuršumliji. Dok on tvrdi da postoje "omiljeni advokati" koji se dodeljuju po službenoj dužnosti, iz Tužilaštva odbacuju optužbe.

  (7) detaljnije
 • džipovi

  Sutrašnja "Džipijada" kreće iz Lukovske Banje

  Vlasnici terenskih četvorotočkaša iz Topličkog okruga, Prokuplja, Kuršumlije, Blaca ali i iz Niša, Kruševca i drugih krajeva Srbije, uzeće učešće na petoj po redu "Džipijadi“ koja se organizuje sutra. Učesnici vožnje krenuće iz Lukovske Banje u 9, a dolazak terenaca u Prolom Banji očekuje se oko 14 sati.

  detaljnije
 • polaznice

  Obuka za gerentodomaćice iz Prokuplja i Kuršumlije

  Osnovno znanje i komunikacija sa starim osobama, pružanje pomoći pri održavanju lične higijene, pomoć pri ishrani, nabavci namirnica, uzimanju lekova, održavanju dobrog i stabilnog stanja osobe o kojoj se brine, samo su neke od veština koje će do sredine decembra do kada je predviđeno da traje obuka, steći 10 žena sa evidencije prokupačke filijali Nacionalne službe za zapošljavanje.

  detaljnije
 • sednica so kursumlija foto: privatna arhiva

  Prekinutu sednicu u Kuršumliji vlast nastavila u kabinetu sa svojim odbornicima

  Nakon incidenta koji je počeo ukazivanjem pojedinih odbornika predsedniku kuršumlijske Skupštine Dejanu Loviću na kršenje poslovnika i pokušaja odbornika opozicionog "Gvozdenog puka" Slavka Ilića da ukaže na neregularnosti, poslednja sednica je prekinuta, pa posle sat vremena nastavljena u kabinetu predsednika, ali samo sa odbornicima vladajuće većine koju čine SNS i SPS.

  (3) detaljnije
 • drva traktor foto lj.m.

  Učestale krađe ogrevnog drveta u Toplici

  Za 9 meseci u Šumskom gazdinstvu "Toplica" od šumokradica je oduzeto 493 kubika ogrevnog drveta, a nadležni kažu da se krade i u državnim i u privatnim šumama. Za znatno veću oduzetu količinu u odnosu na prošlu godinu dosta je pomogla i policija koja, prilikom kontrole saobraćaja, kontroliše i propratnu dokumentaciju za seču i promet, ali u zvaničnim brojkama nema podataka sa administrativne linije sa KiM gde su najčešće krađe šuma.

  (4) detaljnije
 • espreso kafa zaplenjena foto uprava carina

  Na Merdaru zaplenjeno skoro 7 tona espreso kafe

  Kafa vredna skoro 58.000 evra otkrivena je u kamionu bugarske registracije koji je iz Italije do Uroševca prevozio aparate za kafu. Nakon otkrivanja i prekršajne prijave, presudom oduzeti i kafa, ali i kamion.

  detaljnije
 • mito

  Uhapšen vlasnik kuršumlijske firme zbog sumnje da je prao pare

  Zbog sumnje da je kao vlasnik firme "Metalac kompani" iz Kuršumlije sa privrednikom iz Smedereva osnovao preduzeće za pranje para, kako kažu u Specijalnom odeljenju za suzbijanje korupcije Višeg javnog tužilaštva u Nišu, uhapšen je muškarac iz Kuršmlije.

  detaljnije
 • nepostojeca fabrika

  Ugostitelj poklanja kafanu u Kuršumliji onome ko nađe "nepostojeću fabriku"

  Još pre 3 meseca je potpredsednik Skupštine Srbije Vladimir Marinković rekao da u Kuršumliji radi novi pogon fabrike izraelskog investitora, a lokalni opozicioni odbornik i ugostitelj Slavko Ilić već mesec dana traži "nepostojeću fabriku" i nudi na poklon svoju kafanu onome ko je pronađe i dokaže da postoji.

  detaljnije
 • ikona car romanov

  Sveta ikona cara Nikolaja Romanova “obilazi” jug Srbije

  Mirotočiva ikona Svetog cara Nikolaja II Romanova na krsnom je hodu po Srbiji, kažu u Eparhiji niškoj, a na jug zemlje stigla je prvo u manastir u Lipovcu, dok će 26. septembra biti dočekana u Sabornoj crkvi u Nišu, a potom nastavlja svoj “put” ka Pirotu, Leskovcu, Prokuplju i Kuršumliji.

  (1) detaljnije
 • gimnazija

  U Kuršumliji protest zbog spajanja škola

  Nezadovoljni spajanjem izmeštenih podujevskih škola sa kuršumlijskim, u Kuršumliji će sutra u 14 sati, u organizaciji zaposlenih radnika i profesora Gimnazije i Ekonomske škole biti održan protest u centru grada, na koji su pozvani stanovnici, ali i đaci.

  detaljnije
 • Tehničke škole

  Spajaju se dve tehničke škole u Nišu, u Kuršumliji podujevske i kuršumlijske

  Od 1. septembra, kada đaci ponovo sednu u školske klupe, oni koji pohađaju nišku Prvu tehničku školu "Milutin Milanković" i Tehničku školu "12. februar", umesto u ovde dve, krenuće u objedinjenu Srednju tehničku školu. Odlukom Vlade, spojene su i srednje škole u Kuršumliji sa školama koje su u ovu opštinu prebačene iz Podujeva, kaže načelnik niške Školske uprave Dragan Gejo.

  (6) detaljnije
 • ajvar

  U Vlasotincu takmičenje za najbolji ajvar

  Nadmetanje majstora u pravljenju ajvara održaće se u Vlasotincu 25. avgusta, a organizatori ove godine najavljuju dobru zabavu i druženje, kao i vredne nagrade za pobednike. U toku je prijavljivanje ekipa, karavan će proći gradovima širom Srbije, a veliko finale održaće se 13. oktobra u Beogradu.

  (1) detaljnije
 • strsljen

  Sve češći napadi stršljena u Topličkom okrugu

  Za poslednjih mesec dana, a naročito od početka ovog meseca gotovo svakodnevno od 10 do 15 građana zatraži pomoć prokupačke Hitne službe zbog uboda stršljena. U ovoj službi naglašavaju da su se pacijenti uglavnom javljali sa nateklinama u predelu glave i tela, ali podsećaju da je bilo i onih sa znacima gušenja i da je u takvim slučajevima vrlo važno što pre zatražiti pomoć lekara.

  detaljnije
 • istra

  Srpska kultura i tradicija uz južnjačke delikatese predstavljene u Istri

  Sa Srbima koji žive u Istri o unapređenju njihovog položaja razgovarala je grupa aktivista sa juga Srbije koji su u ovom delu Hrvatske boravili u okviru projekta "Kul tura kroz Jugu - predstavljanje srpske kulture i umetnosti u Istarskoj Županiji".

  (1) detaljnije
 • KURSUMLIJA centar foto ljm

  Pokrenuta inicijativa da se Kuršumlija ponovo zove Bele Crkve

  Ukoliko na prvoj narednoj sednici odbornička većina usvoji predlog, bio bi to prvi korak ka inicijativi da Kuršumlija vrati stari naziv - Bele Crkve. Nakon usvajanja na lokalu, za to je potrebna i saglasnost Ministarstva za lokalnu samoupravu, a konačnu reč će dati građani na referendumu koji bi nakon toga bio raspisan.

  (13) detaljnije
 • 20.000 evra u termosu 19 07 2018 Presevo foto uporava carina

  Vozač kamiona 30.000 evra sakrio u termosu

  Carinici na graničnom prelazu Preševo su, prilikom kontrole kamiona srpske registracije, pronašli u termosu pored volana neprijavljenih 30.000 evra. Sličan prekršaj otkriven je i na punktu Merdare gde je kod jednog putnika u vozilu pronađeno neprijavljenih 34.600 evra.

  detaljnije
 • Galija foto Marko Pekić Južne vesti

  "Zabranjeno pušenje", "Galija" i demo bendovi na "Kuršumlijskoj gitarijadi"

  U konkurenciji 75 bendova iz zemlje i inostranstva, žiri sastavljen od predstavnika "Nišvill" festivala odabrao je 7 bendova koji će se takmičiti na predstojećoj "Kuršumlijskoj gitarijadi" 20. i 21. jula ove godine. U revijalnom delu prve večeri nastupiće Zabranjeno pušenje , a druge večeri posetioce očekuje i koncert Galije .

  detaljnije
 • tuzila komunalce zbog radva u dvristu foto lj.m.

  Sud naložio komunalcima da, nakon što su kopali bez saglasnosti vlasnika, vrate sve u prvobitno stanje

  Nakon što su februara, bez ikakvog projekta i saglasnosti vlasnice placa, kuršumlijski komunalci upali mašinama u dvorište Čedoslave Ristić, kako bi njenog komšiju povezali na vodovodnu i kanalizacionu mrežu, JKP "Toplica" će morati da izvadi cevi iz zemlje i sve vrati u prvobitno stanje, uz plaćanje sudskih troškova od 69.550 dinara.

  (2) detaljnije
 • Bojan Radovanovic foto lj.m.

  Ponudio da stoku povede sa sobom u zatvor, ali se u zatvor nije javio

  Nakon što mu je stigao poziv za izdržavanje kazne zatvora od 22. maja, a on ponudio da kaznu izdržava sa stokom koju poseduje na svojoj farmi, jer, navodno, nema ko o njoj da brine, Bojan Radovanović iz Kuršumlije se nije javio na kapiju Okružnog zatvora, pa će uskoro biti priveden.

  (12) detaljnije
 • 1 poplave foto aleksandar kostic

  Nakon nevremena u Kuršumliji 80 domaćinstava odsečeno od sveta

  Bujični potoci i velika količina vode usled sinoćnjeg nevremena koje je pogodilo kuršumlijski kraj, oštetili su objekte i mehanizaciju, a stradale su i domaće životinje u preko 80-ak domaćinstava u mesnoj zajednici Kosanička Rača. Žitelji su bukvalno odsečeni od sveta jer je voda oštetila prilazne puteve, a štete ima u još desetak zaseoka na području ove opštine, naročito ka Merdaru.

  (2) detaljnije