Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

Kuršumlija

 • espreso kafa zaplenjena foto uprava carina

  Na Merdaru zaplenjeno skoro 7 tona espreso kafe

  Kafa vredna skoro 58.000 evra otkrivena je u kamionu bugarske registracije koji je iz Italije do Uroševca prevozio aparate za kafu. Nakon otkrivanja i prekršajne prijave, presudom oduzeti i kafa, ali i kamion.

  detaljnije
 • mito

  Uhapšen vlasnik kuršumlijske firme zbog sumnje da je prao pare

  Zbog sumnje da je kao vlasnik firme "Metalac kompani" iz Kuršumlije sa privrednikom iz Smedereva osnovao preduzeće za pranje para, kako kažu u Specijalnom odeljenju za suzbijanje korupcije Višeg javnog tužilaštva u Nišu, uhapšen je muškarac iz Kuršmlije.

  detaljnije
 • nepostojeca fabrika

  Ugostitelj poklanja kafanu u Kuršumliji onome ko nađe "nepostojeću fabriku"

  Još pre 3 meseca je potpredsednik Skupštine Srbije Vladimir Marinković rekao da u Kuršumliji radi novi pogon fabrike izraelskog investitora, a lokalni opozicioni odbornik i ugostitelj Slavko Ilić već mesec dana traži "nepostojeću fabriku" i nudi na poklon svoju kafanu onome ko je pronađe i dokaže da postoji.

  detaljnije
 • ikona car romanov

  Sveta ikona cara Nikolaja Romanova “obilazi” jug Srbije

  Mirotočiva ikona Svetog cara Nikolaja II Romanova na krsnom je hodu po Srbiji, kažu u Eparhiji niškoj, a na jug zemlje stigla je prvo u manastir u Lipovcu, dok će 26. septembra biti dočekana u Sabornoj crkvi u Nišu, a potom nastavlja svoj “put” ka Pirotu, Leskovcu, Prokuplju i Kuršumliji.

  (1) detaljnije
 • gimnazija

  U Kuršumliji protest zbog spajanja škola

  Nezadovoljni spajanjem izmeštenih podujevskih škola sa kuršumlijskim, u Kuršumliji će sutra u 14 sati, u organizaciji zaposlenih radnika i profesora Gimnazije i Ekonomske škole biti održan protest u centru grada, na koji su pozvani stanovnici, ali i đaci.

  detaljnije
 • Tehničke škole

  Spajaju se dve tehničke škole u Nišu, u Kuršumliji podujevske i kuršumlijske

  Od 1. septembra, kada đaci ponovo sednu u školske klupe, oni koji pohađaju nišku Prvu tehničku školu "Milutin Milanković" i Tehničku školu "12. februar", umesto u ovde dve, krenuće u objedinjenu Srednju tehničku školu. Odlukom Vlade, spojene su i srednje škole u Kuršumliji sa školama koje su u ovu opštinu prebačene iz Podujeva, kaže načelnik niške Školske uprave Dragan Gejo.

  (6) detaljnije
 • ajvar

  U Vlasotincu takmičenje za najbolji ajvar

  Nadmetanje majstora u pravljenju ajvara održaće se u Vlasotincu 25. avgusta, a organizatori ove godine najavljuju dobru zabavu i druženje, kao i vredne nagrade za pobednike. U toku je prijavljivanje ekipa, karavan će proći gradovima širom Srbije, a veliko finale održaće se 13. oktobra u Beogradu.

  (1) detaljnije
 • strsljen

  Sve češći napadi stršljena u Topličkom okrugu

  Za poslednjih mesec dana, a naročito od početka ovog meseca gotovo svakodnevno od 10 do 15 građana zatraži pomoć prokupačke Hitne službe zbog uboda stršljena. U ovoj službi naglašavaju da su se pacijenti uglavnom javljali sa nateklinama u predelu glave i tela, ali podsećaju da je bilo i onih sa znacima gušenja i da je u takvim slučajevima vrlo važno što pre zatražiti pomoć lekara.

  detaljnije
 • istra

  Srpska kultura i tradicija uz južnjačke delikatese predstavljene u Istri

  Sa Srbima koji žive u Istri o unapređenju njihovog položaja razgovarala je grupa aktivista sa juga Srbije koji su u ovom delu Hrvatske boravili u okviru projekta "Kul tura kroz Jugu - predstavljanje srpske kulture i umetnosti u Istarskoj Županiji".

  (1) detaljnije
 • KURSUMLIJA centar foto ljm

  Pokrenuta inicijativa da se Kuršumlija ponovo zove Bele Crkve

  Ukoliko na prvoj narednoj sednici odbornička većina usvoji predlog, bio bi to prvi korak ka inicijativi da Kuršumlija vrati stari naziv - Bele Crkve. Nakon usvajanja na lokalu, za to je potrebna i saglasnost Ministarstva za lokalnu samoupravu, a konačnu reč će dati građani na referendumu koji bi nakon toga bio raspisan.

  (13) detaljnije
 • 20.000 evra u termosu 19 07 2018 Presevo foto uporava carina

  Vozač kamiona 30.000 evra sakrio u termosu

  Carinici na graničnom prelazu Preševo su, prilikom kontrole kamiona srpske registracije, pronašli u termosu pored volana neprijavljenih 30.000 evra. Sličan prekršaj otkriven je i na punktu Merdare gde je kod jednog putnika u vozilu pronađeno neprijavljenih 34.600 evra.

  detaljnije
 • Galija foto Marko Pekić Južne vesti

  "Zabranjeno pušenje", "Galija" i demo bendovi na "Kuršumlijskoj gitarijadi"

  U konkurenciji 75 bendova iz zemlje i inostranstva, žiri sastavljen od predstavnika "Nišvill" festivala odabrao je 7 bendova koji će se takmičiti na predstojećoj "Kuršumlijskoj gitarijadi" 20. i 21. jula ove godine. U revijalnom delu prve večeri nastupiće Zabranjeno pušenje , a druge večeri posetioce očekuje i koncert Galije .

  detaljnije
 • tuzila komunalce zbog radva u dvristu foto lj.m.

  Sud naložio komunalcima da, nakon što su kopali bez saglasnosti vlasnika, vrate sve u prvobitno stanje

  Nakon što su februara, bez ikakvog projekta i saglasnosti vlasnice placa, kuršumlijski komunalci upali mašinama u dvorište Čedoslave Ristić, kako bi njenog komšiju povezali na vodovodnu i kanalizacionu mrežu, JKP "Toplica" će morati da izvadi cevi iz zemlje i sve vrati u prvobitno stanje, uz plaćanje sudskih troškova od 69.550 dinara.

  (2) detaljnije
 • Bojan Radovanovic foto lj.m.

  Ponudio da stoku povede sa sobom u zatvor, ali se u zatvor nije javio

  Nakon što mu je stigao poziv za izdržavanje kazne zatvora od 22. maja, a on ponudio da kaznu izdržava sa stokom koju poseduje na svojoj farmi, jer, navodno, nema ko o njoj da brine, Bojan Radovanović iz Kuršumlije se nije javio na kapiju Okružnog zatvora, pa će uskoro biti priveden.

  (12) detaljnije
 • 1 poplave foto aleksandar kostic

  Nakon nevremena u Kuršumliji 80 domaćinstava odsečeno od sveta

  Bujični potoci i velika količina vode usled sinoćnjeg nevremena koje je pogodilo kuršumlijski kraj, oštetili su objekte i mehanizaciju, a stradale su i domaće životinje u preko 80-ak domaćinstava u mesnoj zajednici Kosanička Rača. Žitelji su bukvalno odsečeni od sveta jer je voda oštetila prilazne puteve, a štete ima u još desetak zaseoka na području ove opštine, naročito ka Merdaru.

  (2) detaljnije
 • tuzila komunalce zbog radova u dvoristu foto lj.m.

  Tužila komunalce zbog nenajavljenih radova u njenom dvorištu

  Nakon što su bez njene i saglasnosti nadležnih, komunalni radnici srušili ogradu i ušli u njeno dvorište kako bi na kanalizacionu mrežu povezali, kako kaže, lokalnog moćnika, Čedoslava Ristić tužila je komunalno preduzeće iz Kuršumlije. Na poslednjem ročištu održanom u ponedeljak, iz JKP "Toplice" rekli su da su to ipak uradili bez projekta, ali "zbog javnog interesa".

  (8) detaljnije
 • Bojan Radovanovic foto lj.m

  Osuđenik iz Kuršumlije traži da u zatvor povede svoje krave, kokoške i svinje

  Nakon što mu je stigao poziv za izdržavanje kazne zatvora, a on ponudio da kaznu izdržava sa stokom koju poseduje na svojoj farmi, jer navodno nema ko da se brine o životinjama, iz Prekršajnog suda u Prokuplju ističu da je Bojan Radovanović iz Novog sela kod Kuršumlije više puta kršio Zakon o bezbednosti saobraćaja, te da će 22. maja, ipak morati iza rešetaka i to sam.

  (6) detaljnije
 • fudbal foto aleksandar kostic

  Topličanin i Jastrebac danas igraju finale Topličkog kupa

  Dve najbolje ekipe Topličkog okruga, OFK Topličanin i FK Jastrebac iz Blaca odmeriće danas snage u finalu Topličkog kupa, a utakmica koja počinje u 16:30, igra se na gradskom stadionu u Kuršumliji.

  detaljnije
 • policajac policija foto aleksandar kostic

  Policajcu na straži ukrali dve puške

  Dve puške su ukradene iz stražarske kućice u selu Merdare na administrativnoj liniji sa Kosovom i Metohijom, kada je policajac na kratko napustio stražarsko mesto. On je suspendovan sa posla, a policija traga za lopovima.

  (7) detaljnije
 • apelacioni sud nis foto jv arhiva

  Odbornik radikala osuđen zbog vređanja LGBT aktiviste

  Zbog toga što je 2016. godine LGBT aktivistu Stefana Radovića iz Kuršumlije za skupštinskom govornicom nazvao bolesnom osobom, Apelacioni sud u Nišu osudio je odbornika i lokalnog lidera radikala Zvezdana Ristića da na ime sudskih troškova plati 36.000 dinara, kao i da o svom trošku presudu objavi u Službenom glasniku Skupštine opštine Kuršumlija.

  (1) detaljnije