Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

Kuršumlija

 • gvozdeni puk igriste 105 godina foto lj.m.

  Obeležena 105. godišnjica od formiranja "Gvozdenog puka"

  U kuršumlijskom selu Igrište gde se tokom Prvog svetskog rata 17 meštana dobrovoljno prijavilo u jedinicu Drugog pešadijskog puka “Knjaz Mihailo” i gde je zasad podignut jedini spomenik u Toplici čuvenom "Gvozdenom puku", obeležena je 105. godišnjica od formiranja ove najodlikovanije srpske vojne jedinice.

  detaljnije
 • grobovi

  Grobovi srpskih ratnika na Kajmakčalanu zarasli u korov

  Za šest dana koliko su boravili na Kajmakčalanu u Makedoniji, članovi kuršumlijskog Udruženja “Kosta Pećanac” i Udruženja “Kajmakčalan” iz Beograda očistili su i sredili na desetine zapuštenih srpskih grobalja poginulih vojnika u Prvom svetskom ratu u ataru sela Skočivir, Trnovo, Dobroveni, Živoino.

  (4) detaljnije
 • ruzic

  Najboljih 5 opština u naplati poreza na imovinu podeliće milion franaka

  U okviru projekta reforme poreza na imovinu, koji finansira švajcarska Vlada sa 6 miliona franaka, učestvovaće 40 srpskih opština, a kako je najavio ministar Branko Ružić, 5 opština koje pokažu najbolje rezultate podeliće milion švajcarskih franaka. Iako je projekat prvobitno vezan za istočnu Srbiju, ako se budu prijavile, takmičiće se i opštine sa juga.

  (1) detaljnije
 • biznis inkubator centar predavanje foto lj.m.

  Šansa Topličanima za razvoj privatnog preduzetništva

  Kako bi stekli neophodna znanja i veštine za sopstveni privatni biznis i internet marketing, 26 polaznika iz sve 4 opštine Topličkog okruga će u narednih mesec dana slušati predavanja u okviru projekta “Promocija preduzetništva i internet mogućnosti”.

  detaljnije
 • Uz-pomoć-EU-i-Vlade-Švajcarske-nema-zime-u-pet-osnovnih-škola-na-jugu-Srbije-Surudlica-4

  Renovirane škole u Leskovcu, Kuršumliji, Suvojnici, Blacu i Beloj Palanci

  Učenici pet osnovnih škola na jugu Srbije početak školske godine dočekali su u novim klupama. Novcem koji je obezbedila Evropska unija i Vlada Švajcarske renovirane su škole “Trajko Stamenković” u Leskovcu, “Miloje Zakić” u Kuršumliji, “Vuk Karadžić” u selu Suvojnica kod Surdulice, “Stojan Novaković” u Blacu i “Ljupče Španac” u Beloj Palanci.

  detaljnije
 • Milovan Danojlic dobitnik nagrade Drainac

  Milovanu Danojliću uručena "Drainčeva nagrada"

  Polaganjem venaca na spomenik topličkom književniku i uručenjem nagrade ovogodišnjem dobitniku Milovanu Danojliću za zbirku pesama "Životi, životi", u Prokuplju su počeli 48. "Drainčevi književni susreti".

  detaljnije
 • spric vakcina foto aleksandar kostic

  Broj vakcinisane dece u Toplici iznad proseka

  U Prokuplju, Blacu, Kuršumliji i Žitorađi, opštinama koje čine Toplički okrug, broj vakcinisane dece MMR vakcinom protiv zauški, rubeola i malih boginja je, uprkos negativnoj kampanji, iznad proseka u Srbiji i kreće se preko 95 odsto, ili između 700 i 800 deteta godišnje.

  detaljnije
 • malinari protest kursumlija foto lj.m.

  Kuršumlijski malinari protestovali zbog niske otkupne cene

  Nezadovoljni niskom otkupnom cenom od 140 dinara, nekoliko desetina malinara sa područja kuršumlijske opštine okupilo se danas u centru tog grada kako bi izrazili nezadovoljstvo i izneli zahteve koje će, kažu, uputiti Vladi Srbije, a u kojima traže da cena bude na nivou prošlogodišnje, od oko 220 dinara za kilogram.

  (1) detaljnije
 • Policija saobracajna Ilustracija KOSTA Juzne vesti

  U tri udesa u Toplici povređeno šestoro

  Dvoje ljudi je teže povređeno kada je auto u kome su bili sleteo sa magistralnog puta Prokuplje - Žitorađa u selu Berilje, navode iz policije.

  detaljnije
 • Gitara foto Aleksandar Kostic

  Sutra počinje "Kuršumlijska gitarijada"

  Za dva dana, koliko će trajati ovogodišnja "Kuršumlijska gitarijada", posetioci će moći da čuju sedam mladih rok bendova u takmičarskom delu, dok će u revijalnom nastupiti Vlatko Stefanovski trio i "Kerber". Ulaz je besplatan.

  detaljnije
 • Najbolji studenti Kursumlija foto Lj.M.

  Opština nagradila najbolje studente iz Kuršumlije

  Najbolje studente sa područja Kuršumlije, njih 12 sa prosekom iznad 9,5 tokom studija, Opština je nagradila sa po 40.000 dinara, a ponuđena im je mogućnost i da po završetku studija obave stručnu praksu u lokalnoj samoupravi.

  detaljnije
 • spomenik u igristu foto lj.m.

  Meštani prave spomen park kod spomenika Gvozdenom puku u Igrištu

  Nakon što su oktobra prošle godine podigli spomenik junacima Gvozdenog puka u kuršumlijskom selu Igrište, petnaestak meštana ovog sela je sada započelo radove na uređenju celog kompleksa, pa će se kod spomenika uskoro naći i spomen soba, ali i spomen park posvećen Gvozdenom puku.

  detaljnije
 • gitara foto aleksandar kostic

  Vlatko Stefanovski trio i Kerber na "Kuršumlijskoj gitarijadi"

  U takmičarskom delu "Kuršumlijske gitarijade" koja će se održati 14. i 15. jula, nastupiće 7 bendova, dok su u revijalnom delu svoje učešće potvrdili “Vlatko Stefanovski trio” i niška grupa “Kerber”. Ulaz je besplatan.

  (2) detaljnije
 • Droga skrivena u vratima

  Prijavio zimnicu, a švercovao marihuanu

  Iako je tvrdio da sem dve gajbe paradajza, par kesa paprika i nešto garderobe u kombiju nema ničega što bi trebalo da prijavi, carinici su na Graničnom prelazu Merdare u kombiju pronašli skriveno 40 kilograma droge.

  detaljnije
 • Filijala Nacionalna služba za zapošljavanje Prokuplje foto Lj.M.

  Prokupačka Filijala NZS tokom konkursa promenila uslove za samozapošljavanje

  Uvodeći nove kriterijume nakon što je konkurs za dodelu novca za samozapošljavanje već završen, Nacionalna služba za zapošljavanje je diskriminisala građane Kuršumlije, a favorizovala Prokupčane, tvrdi predsednik Opštine Kuršumlija. Direktor filijale NZS ćuti.

  (2) detaljnije
 • Porodiliste foto Aleksandar Kostic

  Sam porodio suprugu u hodniku porodilišta

  Kada je u prokupačko porodilište doveo suprugu, čekajući lekare u hodniku da se pojave, beba je počela da se rađa, a Kuršumličanin Zvezdan Ristić prihvatio je dete da ne bi palo na pod. Lekari su stigli taman da preseku vrpcu i zbrinu majku i bebu.

  (3) detaljnije
 • Opsta bolnica Vranje foto i.m.

  Uskoro počinje rekonstrukcija vranjske bolnice i škole u Blacu

  Za razvoj tehničke dokumentacije za rekonstrukciju odeljenja Opšte bolnice u Vranju biće izdvojeno 50.000 evra, dok će u renoviranje blačke Onovne škole "Stojan Novaković" biti uloženo 56.000 evra, odlučio je Upravni odbor programa Evropski Progres.

  (1) detaljnije
 • poplave kuršumlija foto lj.m.

  Nevreme u Kuršumliji poplavilo domaćinstva i dokrajčilo useve

  U nevremenu praćenom olujnom kišom i gradom koje je u četvrtak uveče zahvatilo kuršumlijsku opštinu, poplavljeno je desetak kuća i pomoćnih objekata u Novom Selu, kao i motel "Stara vrba". Pod vodom su bile i deonice magistralnog puta Niš-Priština nadomak Kuršumlije. Povređenih nema, a šteta je velika.

  detaljnije
 • Visi sud Prokuplje foto lj.m.

  Odbornik radikala homoseksualce nazvao "bolesnim osobama"

  Po tužbi Stefana Radovića iz Kuršumlije, kog je predsednik lokalnih radikala i odbornik Zvezdan Ristić za skupštinskom govornicom nazvao "bolesnom osobom", pred Višim sudom u Prokuplju održano je završno suđenje prvog ovakvog spora u topličkom kraju.

  (1) detaljnije
 • Demokratska stranka

  Raspisani unutarstranački izbori u DS širom Srbije

  Zbog toga što im je istekao mandat, Izvršni odbor Demokratske stranke zakazao je izbore za 55 lokalnih odbora partije širom Srbije. 10. juna će novo stranačko rukovodstvo demokrate birati u Leskovcu, četiri niške opštine, ali i u Aleksincu, Beloj Palanci, Surdulici, Svrljigu, Vranjskoj banji, Preševu, Bujanovcu i još 12 opština.

  (4) detaljnije