Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

Kuršumlija

 • skobaljić grad leskovac

  Virtuelna šetnja istorijskim lokalitetima sa juga Srbije

  Skobaljić grad kraj Leskovca, Hisar kod Prokuplja, Ivan kula kod Kuršumlije, Koprijan kod Malošišta i Latinska crkva kod Niša, samo su neki od lokaliteta koji se mogu i virtuelno posetiti. S obzirom na to da je vanredno stanje zbog virusa korona, iz leskovačke Turističke organizacije građane pozivaju da ostanu kod kuće, ali da na internet platformi prošetaju ovim lokalitetima.

  detaljnije
 • korona

  Za 24 sata na jugu 11 novih potvrđenih slučajeva obolelih od korone

  Od ukupno 741 potvrđenog slučaja obolelog od korona virus u Srbiji 115 je sa juga, što je za 11 više u odnosu na dan ranije, podaci su na sajtu covid19.data.gov.rs. Najveći porast broja obolelih je u Surdulici - bila su 2 registrovana slučaja, a prema poslednjim zvaničnim podacima ih je 9.

  (2) detaljnije
 • laboratorija

  Na jugu 104 potvrđena slučaja obolelih od korone, prvi zaraženi u Aleksincu, Kuršumliji i Bujanovcu

  Od ukupno 659 potvrđenih slučajeva zaraženih korona virusom u Srbiji 104 obolelih je sa juga, podaci su na sajtu covid19.data.gov.rs. Najviše registrovanih je u Nišu - 58, a prvi registrovani slučajevi zabeleženi su u Kuršumliji, Gadžinom Hanu, Aleksincu i Bujanovcu.

  (11) detaljnije
 • geranto

  Gerontodomaćice pomažu starima u zabačenim kuršumlijskim selima

  Od kako se zbog pandemije svima preporučuje da ostanu kod kuće, a starijima od 65 godinama je i zabranjen izlazak, to je posebno pogodilo one starije i nemoćne koji žive sami u zabačenim mestima i nemaju nikoga ko bi im pomogao. Ovakvim vremešnim ljudima i u ovim danima pomažu gerontodomaćice iz Kuršumlije.

  detaljnije
 • vanja keser na radu

  Novi kontakti Južnih vesti u vreme vanrednog stanja

  Oni koji su u kućnoj izolaciji sada grad i događaje gledaju isključivo kroz medije, a zaposleni u "Južnim vestima", iako u izmenjenim uslovima, nastavljaju da rade sa ciljem da informišu javnost o svemu na jugu Srbije što je za građane bitno.

  detaljnije
 • prelaz

  Zatvoren prelaz Merdare, na KiM samo sa kosovskim dokumentima

  Nakon što su odlukom kosovskih vlasti zatvoreni prelazi zbog virusa korona, na Administrativnom prelazu Merdare ka KiM mogu samo građani sa kosovskim dokumentima, uz uslov da u samoizolaciji budu 15 dana. Putnici iz jednog autobusa iz Kosovske Mitrovice ka Nišu kažu da je stanje vanredno, da kontrole ipak nisu tako rigorozne, ali da lekarski timovi obavljaju kontrolu svakog vozila.

  detaljnije
 • šuma arhiva

  Uhapšen zbog seče 77 stabala u kuršumlijskom selu

  Zato što sumnjaju da je bespravno posekao čak 77 stabala u ataru sela Dabinovac kod Kuršumlije, prokupačka policiija uhapsila je 57-godišnjaka.

  (2) detaljnije
 • trg

  Lideri opozicije sutra u Toplici, građanski protesti u Prokuplju i Kuršumliji

  Protest za smenu predsednika opštine Kuršumlija Radoljuba Vidića, zahtev da se pokrene krivični postupak protiv odgovornih u ovoj opštini, okupljanje građana sa simboličnim nazivom “Stop zastrašivanju” uz “Karavan oslobođenja” i potpisivanje peticije protiv migrantske politike, deo su aktivnosti opozicionih partija na lokalu koje su za četvrtak, 27. februar najavljene u Prokuplju i Kuršumliji.

  (3) detaljnije
 • Dom zdravlja

  Mamograf u Kuršumliji neispravan, radiolog optužuje direktorku za nemar

  Nakon što su stručnjaci sa Instituta u Vinči sredinom novembra prošle godine zabranili korišćenje rendgena zbog povećanog zračenja, u kuršumlijskom Domu zdravlja se više ne rade mamografski pregledi. Dok specijalista radiologije dr Tomislav Arsenijević ističe da je problem u kvaru čija popravka košta nekoliko desetina hiljada dinara, a koji, kako tvrdi, nije otklonjem zbog nemara i samovolje direktorke Uranije Petrović, ona demantuje i kaže da se radi o političkim i zlonamernim napadima na nju i ustanovu kojom rukovodi.

  (3) detaljnije
 • sadnice

  Besplatne sadnice bagrema za topličke poljoprivrednike

  Pošumljavanje šumskog zemljišta, vlasnici parcela sa teritorije čitavog Topličkog okruga imaju mogućnost da pošume sadnicama bagrema, koje besplatno deli Javno komunalno preduzeže “Hammeum” u Prokuplju. Sadnice će se deliti do isteka zaliha a od dokumentacije za njihovo dobijanje potrebno je podneti zahtev i dostaviti fotokopiju posedovnog lista i lične karte.

  detaljnije
 • gvozdeni puk

  U pripremi prva monografija o čuvenom Gvozdenom puku

  Istorijski podaci, fotografije slavnih predaka, učesnika balkanskih i Velikog rata, junaka Gvozdenog puka naći će se u monografiji “Gvozdeni puk u oslobodilačkim ratovima Srbije 1912 - 1918.“, koju priprema Edicija „Baština“ Narodnog muzeja Toplice u Prokuplju. Knjiga se priprema već 3 godine i u toku je završna faza, a iz Muzeja pozivaju sve Topličane da učestvuju u njenoj izradi tako što će doneti dokument ili slike svojih predaka iz tog perioda kako bi se i one našle u monografiji.

  detaljnije
 • bolnica

  Manje obolelih od gripa u Prokuplju

  Za razliku od početka ovog meseca, kada je zbog sezonskog gripa u prokupačkoj bolnici primljeno oko 30 pacijenata, sada je broj obolelih nešto manji i trenutno je 12 pacijenata na dečijem i 9 na infektivnom odeljenju.

  (2) detaljnije
 • hale

  Beogradska firma "Toplica drvo" treći put prodaje imovinu u Kuršumliji

  Nakon dve neuspele licitacije jer nije bilo zainteresovanih, kuršumlijska firma "Toplica drvo" sa sedištem na Novom Beogradu, oglasila je treću prodaju dela imovine javnim nadmetanjem koja je višestruko manja od procenjenih 39.560.666 dinara, pa će početna cena biti 1.978.033 dinara. Rok za otkup prodajne dokumentacije je 6. mart, uplata depozita je do 9. marta, a licitacija će se održati 12. marta u Beogradu.

  detaljnije
 • policija

  Lopovi iz Pošte u Prolom Banji osim ukradenog novca, poneli i kasu

  Za sada nepoznate osobe opljačkale su protekle noći poštu u Prolom Banji iz koje su izneli metalnu kasu sa novcem tešku oko 300 kilograma. U "Pošti Srbije" nisu mogli da kažu koliko je novca bilo u kasi, a u policiji su potvrdili da se desila pljačka i tragaju za počiniocima.

  detaljnije
 • fedes

  Raspisan likovni i literarni konkurs za talentovane osnovce u Toplici

  Najbolji i najtalentovaniji učenici osnovnih škola sa teritorije Topličkog okruga iz oblasti likovnog i literarnog stvaralaštva, mogu da konkurišu za jednu od nagrada koja se dodeljuje u okviru tradicionalne manifestacije Festivala dečijeg stvaralaštva koja se, osim u Prokuplju, organizuje i u Blacu, Žitorađi i Kuršumliji. Konkurs je otvoren do 7. marta, a radovi se mogu poslati na adresu prokupačkog Doma kulture.

  detaljnije
 • niska banja

  U Nišu i na Staroj planini više turista, pad od 16% u Niškoj Banji

  U 2019. godini skoro 10% više turista posetilo je Niš u odnosu na prošlu, a porast broja gostiju prošle godine zabeležen je i na Staroj planini, Prolom i Sijarinskoj banji. S druge strane, veliki pad poseta je zabeležen u Niškoj Banji koju je lane posetilo za 16,3% manje turista u odnosu na godinu pre, podaci su Republičkog zavoda za statistiku, a predsednik ove opštine Dejan Jovanović kaže da statistika ne pokazuje pravu sliku jer ne obuhvata sav privatni smeštaj.

  (25) detaljnije
 • marihuana

  Kofer sa 20 kg marihuane carinici otkrili na Merdaru

  U prtljagu autobusa koji je saobraćao na liniji Prizren-Zagreb carinici su sinoć na kontrolnom punktu Merdare pronašli kofer sa 17 paketa marihune, a procena je da je reč o 20 kilograma.

  detaljnije
 • Carina marihuana bunker džip

  Na prelazu Merdare pas nanjušio drogu u "bunkeru" u kolima

  Oko 15 kg marihuane, koliko procenjuju carinici, pronađeno je u specijalno napravljenom "bunkeru" u jednom automobilu koji je pokušao da pređe administrativni prelaz Merdare. Iako je vozač rekao da nema šta da prijavi, carinici su rešili da ga detaljnije ispitaju, kako sami kažu, a pas Neron odmah je nanjušio skrivenu drogu i pokazao im gde da traže.

  (2) detaljnije
 • potomci

  Potomci junaka Gvozdenog puka nakon 100 godina pronašli grob svog pretka

  Nakon više od jednog veka, potomci nastradalog pripadnika Topličkog Gvozdenog puka Vukoja Perišića iz kuršumlijskog sela Danković, posetili su njegov grob, zapalili sveću i prekrili zemljom koju su poneli iz rodnog sela. Grob je pronađen u Severnoj Makedoniji, u selu Orehovo, a nadgrobni spomenik je, kažu, i danas dobro očuvan.

  (4) detaljnije
 • Plivanje za časni krst

  Nedelja na jugu u znaku plivanja za Časni krst

  Neki gradovi na jugu Srbije odlučili su se za bazene, neki za jezera - Vlasinsko i Rastovničko, dok će se plivati i na rekama Južnoj Moravi, Nišavi i Vlasini, u nedelju, 19. januara. Reč je o tradicionalnoj manifestaciji plivanja za Časni krst na Bogojavljenje. U većini gradova na jugu plivaće se u 11 ili 12 sati, jedino u Beloj Palanci počinju u 10:30, u Medveđi u 9:30, a Vlasotinčani u 13:30.

  detaljnije