Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

Leskovac

 • Studenti predavanje

  Papirologija otežava odlazak mladih na studije u inostranstvo

  Dok je nekome ko je rođen u Španiji za upis na osnovne ili postdiplomske studije u Italiji potrebno samo da aplicira i preseli se, onaj ko dolazi iz Srbije mora da prikupi veliki broj papira, kako bi dobio vizu. Njihovo prikupljanje iziskuje mnogo vremena, ali i novca, što usavršavanje u inostranstvu umnogome otežava onima koji nisu državljani neke od zemalja Evropske unije.

  (1) detaljnije
 • medijski mrak

  Tačno u podne “pomračenje” - akcija za slobodu medija

  Svi medijski portali koji žele da skrenu pažnju na medijski mrak, danas će u 12 zacrniti svoje ekrane, a novine koje učestvuju u akciji izašle su jutros sa crnom naslovnicom. Više od 150 medija i NVO priključili su ovom simboličnom protestu, a mogu učestvovati i građani preko društvenih mreža.

  detaljnije
 • Vesli Čenel fotograf i Sabina Dizdarević

  Američki fotograf i na jugu tražio “lica Srbije”

  Na ulicama brojnih gradova u Srbiji, prevozu ili Fejsbuku, poznati fotograf Vesli Čenel i Sabina Dizdarević iz Tutina tražili su, fotografisali i intervjuisali Srbe, a od dobijenog materijala planiraju da izrade knjigu, a zatim i organizuju izložbe. Uz svaku od fotografija stajaće kako “model” vidi sebe u budućnosti, što je inspirisano nebrigom Srba za budućnost. Nedavno se i Niš našao na mapi gradova u kojima su tražili lica za portrete.

  detaljnije
 • Crkva-Odžaklija,-foto-J.M

  Kulturni turizam mogućnost za bolji lokalni razvoj

  Poznate manifestacije, muzeji, pozorišta, galerije, arheološki lokaliteti, kao i specifičan leskovački govor jesu kulturne turističke vrednosti koje postoje na teritoriji Jablaničkog okruga, sa centrom u Leskovcu. Ipak, prema rečima master turizmologa Jelene Milenković, da bi se ostvarila ekonomska korist od ove vrste turizma, potrebno je doneti strateške dokumente koji će se fokusirati na ovaj segmet turizma i privući brojnije turista, kao što je to uradila Finska projektom “Kulturni turizam i održivi razvoj”.

  detaljnije
 • Slobodan Šarenac

  Slobodan Šarenac prodaje svoju opremu za pomoć deci oboleloj od raka

  Akciji “Oglasi za život” koja je pokrenuta kako bi pomogla opremanje Hemato-onkološkog odeljenja za decu u niškom Kliničkom centru, priključio se i čuveni sportski novinar Slobodan Šarenac. U humanitarne svrhe, on prodaje svoju komentatorsku kutiju.

  detaljnije
 • auto-put

  Po statistici u Srbiji putevi bolji nego u zemljama EU, ali šta je prava istina?

  Statistike pokazuju da je u Srbiji vozač krivac u 90% saobraćajnih nezgoda, dok je u Švedskoj on krivac za 80% udesa. Ostatak otpada na puteve i vozilo, a asistent na smeru za saobraćaj u niškoj Visokoj tehničkoj školi, Vladimir Popović kaže da to navodi na zaključak da su kod nas putevi bolji, jer nisu glavni uzročnik nezgoda ili da su vozači lošiji nego u EU. Ipak, on podseća i na održavanje i ulaganje u puteve u skandinavskim i zemljama EU, što je rezultat nešto realnije statistike.

  (12) detaljnije
 • leskovac

  Građani Leskovca svojim predlozima kreiraju lokalni budžet

  Dok je u brojnim zemljama Evropske unije učešće građana u kreiranje lokalnih budžeta normalna stvar, u Srbiji to još nije zaživelo, a na jugu Srbije će Leskovac biti prvi grad koji će građane pitati kako žele da se potroše njihove pare. Građani mogu da popune onlajn anketu koja je postavljena na sajtu Grada.

  (1) detaljnije
 • policijska kola

  Niška policija krije koliko je automobila dobila od Ministarstva

  Od 710 policijskih automobila, koliko je Ministarstvo unutrašnjih poslova kupilo za policijske uprave širom Srbije, ne zna se tačan broj “škoda” koja je dobila niška policija, jer to, već desetak dana ne žele da otkriju.

  (8) detaljnije
 • lisac

  Slikar iz Leskovca koji je u čamcu oplovio Jadran

  U maloj sandolini sa veslom i improvizovanim jedrom od čaršava akademski slikar Dragan Jović Lisac oplovio je Jadransko more, a plovio je i po Baltiku, Crnom i Egejskom moru, šefovao umetnici Marini Abramović, družio se Momom Kaporom i Matijom Bećkovićem, ručao je kod Ive Andrića i naposletku spustio sidro u rodnom Leskovcu.

  (3) detaljnije
 • Seka Sablić nagrada

  Seka Sablić zatvorila jubilarni LIFFE

  U punoj sali Narodnog pozorišta u Leskovcu sinoć se publici poklonila ovogodišnja dobitnica Zlatnog lešnika, koji se na Leskovačkom festivalu filmske režije dodeljuje za najbolju žensku ulogu, Jelisaveta Seka Sablić, koja je, nakon svečane ceremonije dodele nagrada zatvorila festival.

  detaljnije
 • Žiri festivala Leskovac

  Gran pri leskovačkog festivala LIFFE dodeljen hrvatskoj rediteljki

  Hrvatska rediteljka Hana Jušić, jednoglasnom odlukom žirija osvojila je Gran pri “Živojin Žika Pavlović” za film “Ne gledaj mi u pijat”, na 10. Leskovačkom festivalu filmske režije. Nagrada za najbolju produkciju, koja se ove godine dodeljuje prvi put, otišla je u ruke Danila i Radeta Šerbedžije, za film “Oslobođenje Skoplja”.

  detaljnije
 • Insert iz filma

  Još 4 filma prikazana pretposlednje večeri leskovačkog festivala

  U punoj sali Narodnog pozorišta, publika je premijerno u Srbiji odgledala film bosansko-hercegovačkog reditelja Emira Jukića ”Žaba”. Nakon premijere, prikazan je i film “Nigde”, srpskog reditelja Predraga Velinovića.

  detaljnije
 • Knjiga Dragan Nikolić

  Veče puno emocija posvećeno “gospodinu mangupu” Draganu Nikoliću

  O životu, prijateljstvu, radu i delu čuvenog glumca Dragana Nikolića, podesetili su, na promociji knjige “Gospodin mangup” u okviru leskovačkog LIFFE festivala, novinarke Radmila Stanković, Silvija Luks i reditelj Darko Bajić.

  detaljnije
 • Zoran-Cvijanović-i-Darko-Bajić,-foto-B.A

  Vraćanje u prošlost kroz izložbu fotografija iz serije “Sivi dom”

  Sećanje na minula vremena i snimanja serija i filmova analognim tehnologija, posetioci su mogli da prožive kroz izložbu fotografija iz kultne serije “Sivi dom”. Izložbu, u okviru pratećeg programa LIFFE-a, trećeg dana ovog festivala, otvorili su glumac Zoran Cvijanović i reditelj Darko Bajić.

  (1) detaljnije
 • Mina Stefanović

  “Nove generacije u EU su rođene sa privilegijama”

  U institucijama Evropske komisije svake godine 1.200 studenata ima praksu, a Nišlijka Mina Stefanović koja je bila jedna od njih, kaže da se tek po stizanju u Brisel oseti sva lepota EU i privilegije koje život u Uniji nosi.

  (2) detaljnije
 • Oslobodjenje-Skoplja,-insert-iz-filma,-foto-LKC

  Šarenolik program trećeg dana leskovačkog festivala LIFFE

  Treći dan festivala otpočeo je premijerom filma za decu “Uzbuna na zelenom vrhu”, hrvatskog reditelja Čejena Černića. Pored ovog, premijerno su prikazani i slovenački film “Pođi z mano” i bosansko-hercegovački “Muškarci ne plaču”.

  detaljnije
 • bajic

  Reditelji iz regiona osnivaju Jadransku filmsku ligu

  Medijska pažnja posvećena domaćim filmovima, veoma je mala, ocenjuje reditelj Darko Bajić, te su se reditelji iz regiona složili da oforme Jadransku filmsku ligu, kako bi domaći filmovi bili što vidljiviji u zemlji i svetu. U Danskoj i besplatne platforme za strimovanje domaćih filmova.

  detaljnije
 • presevo

  "Kamere na auto-putevima bolje rešenje od merenja srednje brzine"

  Za merenje vremena prolaska kroz naplatne rampe, kao novog načina određivanja koliko se brzo vozi na auto-putevima u Srbiji, asistent na smeru za saobraćaj u niškoj Visokoj tehničkoj školi Vladimir Popović, kaže da se gotovo nigde u svetu ne koristi. On smatra i da u zemljama Evropske unije postoje mnogo efikasnije metode, ali i da je pozitivno to što se ipak radi na bezbednosti u našoj zemlji.

  (7) detaljnije
 • Izlozba-grlom-u-jagode,-foto-B.A

  Otvorena izložba slika "Grlom u jagode" - serija koja je obeležila jednu epohu

  Ljubitelji serije “Grlom u jagode” sinoć su u leskovačkom kulturnom centru mogli da se vrate u prošlost i podsete se jedne epohe, kroz izložbu fotografija “Grlom u jagode - serija koja je obeležila jednu epohu”, ali i kroz promociju knjige o istoimenoj seriji, a povodom 40 godina od emitovanja.

  (1) detaljnije
 • producent-Dejan-Milošević,-glumac-Petar-Arsovski,-foto-B.A

  Premijerama dva filma makedonskih režisera obeležen drugi dan LIFFE-a

  Ljubitelji sedme umetnosti, drugog dana Leskovačkog internacionalnog festivala filmske režije, uživali su u dve premijere u Srbiji - “Zlatna petorka” režisera Gorana Trenčevskog i “Amok” Vardana Tozija, prikazivali su se u Narodnom pozorištu. U bioskopu Leskovačkog kulturnog centra, takođe u takmičarskom delu programa, prikazivali su se filmovi “Igla ispod praga” crnogorskog režisera Ivana Marinovića i “Noćno življenje” slovenačkog autora Damjana Kozole.

  detaljnije