Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

Južne vesti

  • 14god-3

    "Južne vesti" slave 14. rođendan

    Južne vesti ne čine vesti, izveštaji, najave, reportaže, istraživanja, fotografije, video-prilozi, emisije ili ankete, Južne vesti već 14 godina čine - ljudi. To su ljudi koji svakodnevno predano, sa velikom željom, trudom, posvećenošću tragaju za istinom, pokušavaju da podižu svest građana, slušaju o problemima, traže rešenje. I to rade tačno 14 godina - na današnji dan 2010. godine počeo je sa radom sajt koji je dosad imao preko 311 miliona otvorenih stranica, a koji raste sa svojim čitaocima, prijateljima i saradnicima.

    (14) detaljnije
  • Nagrade Marina Kovačev; foto: NNŠ

    Novinarki "Južnih vesti" godišnja nagrada za najbolju mladu istraživačku novinarku 

    Godišnja nagrada "Marina Kovačev" koju dodeljuje Novosadska novinarska škola, u kategoriji istraživačkog novinarstva pripala je novinarki "Južnih vesti" Tamari Todorović koja je dokazala tajnu vezu Karića i niškog "naselja budućnosti". Za dnevno novinarstvo nagrađena je Danica Đokić novinarka "Cenzolovke". Medijima koji su ove godine najčešće objavljivali lažne i manipulativne sadržaje takođe su dodeljena "priznanja" - Zlatni Pinokio "Informeru", srebrni "Nultoj tački" i bronzani "Srpskom telegrafu".

    (3) detaljnije
  • debata

    Zašto su izbori važni? - debata uživo na "Južnim vestima"

    Da li su promene sistema, a ne samo vlasti, moguće na izborima? Koliko je važna sloboda izbora i kakva je politička ponuda? Hoćemo li se posle izbora kajati zato što smo ostali kod kuće? O tome uživo razgovaramo u četvrtak, 14. decembra, na Fejsbuk strani Južnih vesti od 18 sati.

    (5) detaljnije
  • studio JV sučeljavanja

    Izborni dan i noć uživo na "Južnim vestima" 17. decembra

    Specijalni program uživo na dan izbora 17. decembra ponovo možete pratiti na "Južnim vestima". Saznajte prvi kako je glasao jug, da li će Vranje, Leskovac, Pirot i Prokuplje dobiti novu gradsku vlast, a ko će nas predstavljati u Narodnoj skupštini.

    (2) detaljnije
  • Debata Kerković Bogdanović 1; foto: JV

    Duel Nacionalno okupljanje - Narodna stranka: Nišlijama da se vrati njihov novac, oduzete institucije i aerodrom

    Uz obostrano žaljenje što nisu na istoj izbornoj listi za predstojeće vanredne parlamentarne izbore 17. decembra, predsednica Dveri Niš Tamara Milenković Kerković i Nebojša Bogdanović iz Narodne stranke su u predizbornom sučeljavanju Južnih vesti istakli da ipak veruju u pobedu, a građane pozvali da se ne plaše i bez straha daju glas opoziciji, jer im ne može biti gore nego što je danas. Nišlijama obećavaju da će ih pitati šta žele, da će im vratiti njihov novac, ali i oduzetu Privrednu komoru i Aerodrom.

    (8) detaljnije
  • JLM_8017-01

    “Iskušenik” mladog novinara iz Niša - potreba za “grešnim” pred čitaocima

    Sa njegovom pričom u knjizi čitaoci neće moći da se u potpunosti identifikuju, ali će ih naterati da razmišljaju o izborima koje prave i njihovim posledicama - tako svoj prvenac koji je nazvao Iskušenik opisuje mladi novinar iz Niša Nikola Đukić. Prvi utisci čitalaca su da se brzo čita i "drži pažnju", prenosi autor, a promociju najavljuje u rodnom gradu za par meseci, kao i novu priču smeštenu u Niš.

    detaljnije
  • Okupljanje kod Železničke4; foto: JV-Tamara Radovanović.jpg.jpg

    “Pristojna Srbija” - šta su sve novinari "Južnih vesti" trpeli od naprednjaka danas na terenu

    “Dođi, da čika bonu“, “Skloni se da te ja ne sklanjam”, “Ću te gađam s torbu”, “Odmah da si obrisao snimak, jasno?” - neki su od komentara upućenih novinarima "Južnih vesti", koji su pratili polaske autobusa i voza na SNS miting. Novinarki Tamari Todorović jedan naprednjak uputio je seksistički komentar, kada je izvadio bombonu iz džepa i rekao joj: “Dođi, da čika bonu”. Gradski većnik Nenad Stanković poručio je pri ulasku u voz novinarima: “Ne se*ite dok je voz u stanici”.

    (6) detaljnije
  • južne vesti

    “Južne vesti” slave 13. rođendan

    Broj svećica na torti, lokacije i sastav redakcije menjaju se iz godine u godinu, ali ono što ostaje isto jeste - izveštavanje u interesu javnosti, bez zabranjenih tema. Prošlo je tačno 13 godina od osnivanja regionalnog portala Južne vesti , koji je za to vreme zabeležio oko 295 miliona otvorenih stranica, od toga 235 miliona jedinstvenih poseta sajtu. Glavni i odgovorni urednik Milan Zirojević kaže da su Južne vesti nezvanični javni servis juga Srbije, koji je uvek na strani principa, istine i građana.

    (25) detaljnije
  • najčitanije

    Vesti iz hronike i o novčanoj pomoći države među najčitanijim u 2022. na "Južnim vestima"

    Poziv za obaranje Ginisovog rekorda Milicama Jovanović najčitaniji je tekst u 2022. godini na "Južnim vestima". Iako prve dve vesti koje su čitaoci najviše otvarali prošle godine nisu iz hronike, ova rubrika je ipak najčitanija. Građani su takođe najviše bili zainteresovani za vesti o novčanoj pomoći države i kako da se za to prijave, a među najposećenijim su i tekstovi o "Durlanu na vodi", reportaža o letu od Niša do Beograda, kao i sukob Perišić-Sotirovski.

    (1) detaljnije
  • studio

    Debata "Južnih vesti" o energetskoj krizi uživo večeras od 18 sati

    Šefica katedre za termoenergiju na Mašinskom fakultetu u Nišu Mirjana Laković Paunović, direktor Centra za održivi razvoj energije Boban Starinac, bivši energetski menadžer Grada Niša Bojan Gajić, direktor niške Toplane Predrag Milačić, kao i Nenad Jovanović, savetnik za energetiku u "LDK Consultants" i doktor elektrotehnike odgovaraće na pitanja o energetskoj krizi uživo večeras od 18 sati u studiju "Južnih vesti".

    (1) detaljnije
  • Zagađenje vazduha Niš, novembar, slika3; foto JV Ljubica Jocić

    Da nas ne lažu - Južne vesti od danas mere zagađenost vazduha u svim većim gradovima juga

    Još jedan u nizu Svetski dan čistog vazduha građani juga, ali i skoro cele Srbije, provode tako što dišu sve samo ne čist vazduh, a to potvrđuju i zvanična merenja. Dok nadležni ponovo tvrde da im je bolji kvalitet vazduha prioritet, Južne vesti će od danas, osim u Nišu, meriti kvalitet vazduha u svim većim gradovima na jugu, kako bi građani znali kakav vazduh dišu u realnom vremenu.

    (14) detaljnije
  • tribina Filozofski MIRC

    O mladima u medijima treba da govore mladi - poruka sa tribine u Nišu

    Društvene mreže su način da novinari privuku mlade do ozbiljnih informacija i mladima je potreban poziv na akciju - neke su od poruka sa tribine Media i reform centra pod nazivom “Mladi, mediji i Generacija Z”, koja je održana na Filozofskom fakultetu u Nišu. Zaključak je i da bi novinarske redakcije trebalo podmlađivati.

    (1) detaljnije
  • Južne vesti

    Milan Zirojević novi glavni i odgovorni urednik "Južnih vesti"

    Nakon više od 3 godine na mestu glavne i odgovorne urednice, Gordana Bjeletić napušta to mesto, a umesto nje dolazi Milan Zirojević, koji je ranijih godina radio kao novinar, voditelj i producent u Južnim vestima. Zirojević kaže da će nastaviti da služi principima profesije bez kompromisa, a na korist Niša, juga i Srbije.

    (14) detaljnije
  • Sima Spasić

    Tužilaštvo naložilo, ali Simo Spasić nije doveden na saslušanje zbog pretnji novinaru

    Simo Spasić, predsednik Udruženja porodica kidnapovanih, ubijenih i nestalih sa prostora KiM, i dalje nije saslušan u niškom Osnovnom tužilaštvu zbog pretećih poruka koje je uputio novinaru Južnih vesti Aleksandru Stankovu. On se nije pojavio ni na poslednjem saslušanju zakazanom za 31. mart, a novo je zakazano za drugu polovinu aprila.

    (17) detaljnije
  • Južne vesti

    Dvanaesti rođendan Južnih vesti

    Na današnji dan, 29. januara 2010. godine, sa radom je zvanično krenuo regionalni portal Južne vesti, a u 13. godinu postojanja ulazimo sa preko 267 miliona pregledanih stranica i skoro 32 miliona čitalaca.

    (35) detaljnije
  • pluća

    Pamučna pluća u Nišu od belih postala siva za dve nedelje

    Da je vazduh u Nišu zagađen pokazuju skoro svakodnevno merenja štetnih čestica, a još jedan dokaz su i pamučna pluća koja “dišu” isti vazduh kao građani. Pluća su postavljena na terasi redakcije Južnih vesti pre dve nedelje i bila su čista i bela, a sada su crna, kažu aktivisti udruženja “Eko gerila” i “Kreni – promeni”.

    (14) detaljnije
  • lazni-sajt-foto-printscreen

    Nema lažnih “Južnih vesti”, po nalogu suda sadržaj privremeno uklonjen

    U procesu koji se po tužbi Južnih vesti vodi pred Privrednim sudom u Beogradu sudija je doneo rešenje o privremenom uklanjanju sadržaja sa portala koji nosi isto ime i ima skoro identičan dizajn i logo kao "Južne vesti". Ovo je jedan od više sudskih postupaka koje su Južne vesti pokrenule protiv vlasnika i odgovornih lica.

    (3) detaljnije
  • debata

    Debata JV: Mediji primorani da dodatnim poslovima opstaju na tržištu

    Mediji koji ne finansira Vlada teško opstaju, jer ih se i mnogi oglašivači plaše da sarađuju sa njima, pa često moraju da razvijaju alternativne modele poslovanja, jedan je od zaključaka debate “Biznis i mediji”. O opstanku nezavisnih medija govorili su Ivana Petrović iz City smarta , Pavle Zlatić iz organizacije IREX, Biljana Stepanović iz Nove ekonomije i Vitomir Ognjanović isped Južnih vesti .

    detaljnije
  • mediji napadi

    Debata JV: Pritisci na medije se menjaju - od etiketiranja do pokušaja da se finansijski unište

    Da pritisci na profesionalne medije ne jenjavaju, ali da se menjaju načini na koji se to radi - od etiketiranja novinara kao stranih plaćenika, povezivanja redakcije sa kriminalnim grupama, kontrola inspekcija, do tužbi protiv medija, kao i da je najnoviji način pokušavanje da se oni finansijski unište , složili su se učesnici debate "Pritisci na medije – načini i posledice“.

    (1) detaljnije
  • goca

    Bjeletić: Brojni napadi na Južne vesti, premijerka pominje samo jedini sa pozitivnim ishodom

    Mnogo napada na novinare Južnih vesti i sam medij bilo je poslednjih godina, a predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić je, ne pominjući druge, okarakterisala jedinu presudu kao znak da su mediji slobodni, a novinari zaštićeni. Glavna i odgovorna urednica Južnih vesti Gordana Bjeletić rekla je za Fonet da je premijerka pogrešne ljude uzela za alibi i podsetila sa kojim se problemima redakcija susretala poslednjih godina.

    (9) detaljnije
KOMENTAR DANA

Da be, oni kao nešto tražili od Beograda. Kad ih zovu iz Beograda oni ustanu od stolicu.

Zoki Ajduk Čitalac

Tekst: Grad Niš traži od države Tvrđavu na poklon

Pronađite nas na: