Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

Južne vesti

 • JLM_8017-01

  “Iskušenik” mladog novinara iz Niša - potreba za “grešnim” pred čitaocima

  Sa njegovom pričom u knjizi čitaoci neće moći da se u potpunosti identifikuju, ali će ih naterati da razmišljaju o izborima koje prave i njihovim posledicama - tako svoj prvenac koji je nazvao Iskušenik opisuje mladi novinar iz Niša Nikola Đukić. Prvi utisci čitalaca su da se brzo čita i "drži pažnju", prenosi autor, a promociju najavljuje u rodnom gradu za par meseci, kao i novu priču smeštenu u Niš.

  detaljnije
 • Okupljanje kod Železničke4; foto: JV-Tamara Radovanović.jpg.jpg

  “Pristojna Srbija” - šta su sve novinari "Južnih vesti" trpeli od naprednjaka danas na terenu

  “Dođi, da čika bonu“, “Skloni se da te ja ne sklanjam”, “Ću te gađam s torbu”, “Odmah da si obrisao snimak, jasno?” - neki su od komentara upućenih novinarima "Južnih vesti", koji su pratili polaske autobusa i voza na SNS miting. Novinarki Tamari Todorović jedan naprednjak uputio je seksistički komentar, kada je izvadio bombonu iz džepa i rekao joj: “Dođi, da čika bonu”. Gradski većnik Nenad Stanković poručio je pri ulasku u voz novinarima: “Ne se*ite dok je voz u stanici”.

  (6) detaljnije
 • južne vesti

  “Južne vesti” slave 13. rođendan

  Broj svećica na torti, lokacije i sastav redakcije menjaju se iz godine u godinu, ali ono što ostaje isto jeste - izveštavanje u interesu javnosti, bez zabranjenih tema. Prošlo je tačno 13 godina od osnivanja regionalnog portala Južne vesti , koji je za to vreme zabeležio oko 295 miliona otvorenih stranica, od toga 235 miliona jedinstvenih poseta sajtu. Glavni i odgovorni urednik Milan Zirojević kaže da su Južne vesti nezvanični javni servis juga Srbije, koji je uvek na strani principa, istine i građana.

  (25) detaljnije
 • najčitanije

  Vesti iz hronike i o novčanoj pomoći države među najčitanijim u 2022. na "Južnim vestima"

  Poziv za obaranje Ginisovog rekorda Milicama Jovanović najčitaniji je tekst u 2022. godini na "Južnim vestima". Iako prve dve vesti koje su čitaoci najviše otvarali prošle godine nisu iz hronike, ova rubrika je ipak najčitanija. Građani su takođe najviše bili zainteresovani za vesti o novčanoj pomoći države i kako da se za to prijave, a među najposećenijim su i tekstovi o "Durlanu na vodi", reportaža o letu od Niša do Beograda, kao i sukob Perišić-Sotirovski.

  (1) detaljnije
 • studio

  Debata "Južnih vesti" o energetskoj krizi uživo večeras od 18 sati

  Šefica katedre za termoenergiju na Mašinskom fakultetu u Nišu Mirjana Laković Paunović, direktor Centra za održivi razvoj energije Boban Starinac, bivši energetski menadžer Grada Niša Bojan Gajić, direktor niške Toplane Predrag Milačić, kao i Nenad Jovanović, savetnik za energetiku u "LDK Consultants" i doktor elektrotehnike odgovaraće na pitanja o energetskoj krizi uživo večeras od 18 sati u studiju "Južnih vesti".

  (1) detaljnije
 • Zagađenje vazduha Niš, novembar, slika3; foto JV Ljubica Jocić

  Da nas ne lažu - Južne vesti od danas mere zagađenost vazduha u svim većim gradovima juga

  Još jedan u nizu Svetski dan čistog vazduha građani juga, ali i skoro cele Srbije, provode tako što dišu sve samo ne čist vazduh, a to potvrđuju i zvanična merenja. Dok nadležni ponovo tvrde da im je bolji kvalitet vazduha prioritet, Južne vesti će od danas, osim u Nišu, meriti kvalitet vazduha u svim većim gradovima na jugu, kako bi građani znali kakav vazduh dišu u realnom vremenu.

  (14) detaljnije
 • tribina Filozofski MIRC

  O mladima u medijima treba da govore mladi - poruka sa tribine u Nišu

  Društvene mreže su način da novinari privuku mlade do ozbiljnih informacija i mladima je potreban poziv na akciju - neke su od poruka sa tribine Media i reform centra pod nazivom “Mladi, mediji i Generacija Z”, koja je održana na Filozofskom fakultetu u Nišu. Zaključak je i da bi novinarske redakcije trebalo podmlađivati.

  (1) detaljnije
 • Južne vesti

  Milan Zirojević novi glavni i odgovorni urednik "Južnih vesti"

  Nakon više od 3 godine na mestu glavne i odgovorne urednice, Gordana Bjeletić napušta to mesto, a umesto nje dolazi Milan Zirojević, koji je ranijih godina radio kao novinar, voditelj i producent u Južnim vestima. Zirojević kaže da će nastaviti da služi principima profesije bez kompromisa, a na korist Niša, juga i Srbije.

  (14) detaljnije
 • Sima Spasić

  Tužilaštvo naložilo, ali Simo Spasić nije doveden na saslušanje zbog pretnji novinaru

  Simo Spasić, predsednik Udruženja porodica kidnapovanih, ubijenih i nestalih sa prostora KiM, i dalje nije saslušan u niškom Osnovnom tužilaštvu zbog pretećih poruka koje je uputio novinaru Južnih vesti Aleksandru Stankovu. On se nije pojavio ni na poslednjem saslušanju zakazanom za 31. mart, a novo je zakazano za drugu polovinu aprila.

  (17) detaljnije
 • Južne vesti

  Dvanaesti rođendan Južnih vesti

  Na današnji dan, 29. januara 2010. godine, sa radom je zvanično krenuo regionalni portal Južne vesti, a u 13. godinu postojanja ulazimo sa preko 267 miliona pregledanih stranica i skoro 32 miliona čitalaca.

  (35) detaljnije
 • pluća

  Pamučna pluća u Nišu od belih postala siva za dve nedelje

  Da je vazduh u Nišu zagađen pokazuju skoro svakodnevno merenja štetnih čestica, a još jedan dokaz su i pamučna pluća koja “dišu” isti vazduh kao građani. Pluća su postavljena na terasi redakcije Južnih vesti pre dve nedelje i bila su čista i bela, a sada su crna, kažu aktivisti udruženja “Eko gerila” i “Kreni – promeni”.

  (14) detaljnije
 • lazni-sajt-foto-printscreen

  Nema lažnih “Južnih vesti”, po nalogu suda sadržaj privremeno uklonjen

  U procesu koji se po tužbi Južnih vesti vodi pred Privrednim sudom u Beogradu sudija je doneo rešenje o privremenom uklanjanju sadržaja sa portala koji nosi isto ime i ima skoro identičan dizajn i logo kao "Južne vesti". Ovo je jedan od više sudskih postupaka koje su Južne vesti pokrenule protiv vlasnika i odgovornih lica.

  (3) detaljnije
 • debata

  Debata JV: Mediji primorani da dodatnim poslovima opstaju na tržištu

  Mediji koji ne finansira Vlada teško opstaju, jer ih se i mnogi oglašivači plaše da sarađuju sa njima, pa često moraju da razvijaju alternativne modele poslovanja, jedan je od zaključaka debate “Biznis i mediji”. O opstanku nezavisnih medija govorili su Ivana Petrović iz City smarta , Pavle Zlatić iz organizacije IREX, Biljana Stepanović iz Nove ekonomije i Vitomir Ognjanović isped Južnih vesti .

  detaljnije
 • mediji napadi

  Debata JV: Pritisci na medije se menjaju - od etiketiranja do pokušaja da se finansijski unište

  Da pritisci na profesionalne medije ne jenjavaju, ali da se menjaju načini na koji se to radi - od etiketiranja novinara kao stranih plaćenika, povezivanja redakcije sa kriminalnim grupama, kontrola inspekcija, do tužbi protiv medija, kao i da je najnoviji način pokušavanje da se oni finansijski unište , složili su se učesnici debate "Pritisci na medije – načini i posledice“.

  (1) detaljnije
 • goca

  Bjeletić: Brojni napadi na Južne vesti, premijerka pominje samo jedini sa pozitivnim ishodom

  Mnogo napada na novinare Južnih vesti i sam medij bilo je poslednjih godina, a predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić je, ne pominjući druge, okarakterisala jedinu presudu kao znak da su mediji slobodni, a novinari zaštićeni. Glavna i odgovorna urednica Južnih vesti Gordana Bjeletić rekla je za Fonet da je premijerka pogrešne ljude uzela za alibi i podsetila sa kojim se problemima redakcija susretala poslednjih godina.

  (9) detaljnije
 • juzne vesti

  "Bukom protiv pritisaka", u Nišu tribina o napadima na medije

  Učestali pritisci na lokalne i regionalne nezavisne medije i njihove novinare i urednike, tema je tribine "Bukom protiv pritisaka" koja se održava na otvorenom, u dvoršitu City Smart radija u Nišu. Jedno od glavnih pitanja tribine biće "Mogu li lokalni i regionalni mediji sa nezavisnom uređivačkom politikom preživeti u Srbiji?".

  (2) detaljnije
 • Bosko Obradovic foto screenshot 15 minuta JV

  Obradović: Do kraja godine je moguće da izlazimo na birališta, a pre toga i na ulice

  Građanima je, kako je rekao lider Dveri Boško Obradović, potrebna smena političkih generacija i promena korumpiranog sistema koji u Srbiji vlada 30 godina. Do tih promena moglo bi da dođe na izborima, za koje predviđa da su mogući i pre kraja godine, a pre izlaska na birališta najavljuje okupljanja na ulici.

  (26) detaljnije
 • bitkoin

  "Južne vesti" prodate za 42 Bitcoina

  Ugovor o prodaji Južnih vesti, odnosno kompletne firme Simplicity d.o.o, bez pokretne i nepokretne imovine, potpisan je juče u Nišu sa poznatim investicionim fondom. Zbog potencijalnih problema u prenosu vlasništva i političkih pritisaka da se taj proces ne sprovede do kraja, ime fonda će biti objavljeno kada proces bude završen.

  (6) detaljnije
 • JV

  "Reporteri bez granica" pozivaju nadležne da reaguju na opasnu kampanju protiv "Južnih vesti"

  Međunarodna organizacija “Reporteri bez granica” i Koalicija za slobodu medija osudili su nastavak opasne kampanju blaćenja "Južnih vesti" i glavne urednice tog medija Gordane Bjeletić, a povodom najnovijih natpisa na lažnom sajtu "Južnih vesti". Nakon tog teksta i, kako primećuju iz domaćih udruženja i svetske organizacije, diskriminatorskog ponašanja gradonačelnice Niša Dragane Sotirovski, kampanja je postala agresivnija.

  (9) detaljnije
 • Igor Jurić Nevena Kragić foto JV

  Jurić: Srbija još bez “Amber alerta” - iz prošle Vlade obećali, pa u novoj zaćutali

  Oko godinu dana prošlo je od kako je formirana radna grupa za izradu zakona za uvođenje Amber alerta u Srbiji. Od tada je, kako kaže osnivač Fondacije “Tijana Jurić”, bilo poruka nadležnih da je važno da taj sistem zaživi, ali se sa radom na tome pred kraj mandata prošle Vlade stalo. Od nove Vlade, ističe, nema odgovora kada bi taj sistem zaživeo u Srbiji i naglašava da bi time mnogo više života bilo spašeno.

  (9) detaljnije
KOMENTAR DANA

Njene izjave su na nivou "If you are homeless - just buy a house."

Braca Čitalac

Tekst: Gradonačelnica Niša: "Ne mogu da kažem da živim gore nego pre 10 godina"

Pronađite nas na: