Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

Media i reform centar

 • goran obradović i nikola stojanović

  Saradnja “Media i reform centra” i Pravnog fakulteta - za razvoj zajednice i u službi građana

  Protokol o saradnji između "Media i reform centra" i Pravnog fakulteta u Nišu predstavlja sponu između struke, civilnog sektora i medija, od koje korist treba da imaju direktno građani, navedeno je juče prilikom potpisivanja. Studenti će imati i priliku za praksu.

  detaljnije
 • media centar

  O urušavanju kulture u Srbiji na tribini u Nišu

  Na tribini koja se održava danas od 16 sati u niškom Media centru o urušavanju kulture u Srbiji govoriće novinar, književnik i književni i filmski kritičar Milan Vlajčić i univerzitetski profesor u penziji Đokica Jovanović, a razgovor će moderirati Vesna Crnogorac.

  (2) detaljnije
 • gradski forum o rts

  Forum o javnom servisu: RTS nema snage i volje da odgovara građanima

  Radio televizija Srbije nema više ulogu lidera vrednosti u društvu, a bez te uloge nacionalni servis gradi zatvoreni politički sistem u kome ni jug nema svoje mesto, zaključci su gradskog foruma “Šta južnjaci dobijaju od RTS”. Kao primer lošeg izveštavanja, Mladen Jovanović iz NKD naveo je pokrivanje prošlogodišnjih protesta protiv poklanjanja niškog aerodroma državi.

  (1) detaljnije
 • Gradski forum otvoreni podaci

  Gradski forum: Opštine na jugu Srbije zaostaju u otvaranju podataka

  E-uprava i svi javno dostupni podaci na zvaničnim sajtovima institucija, takozvani otvoreni podaci, značajni su za privredu i građane, kao i za civilni sektor i akademsku zajednicu, složili su se učesnici Gradskog foruma na temu otvorenih podataka. Istraživanje koje je sproveo UNOPS ipak pokazuje da lokalne samouprave na jugu Srbije nisu dovoljno spremne za otvaranje podataka, što zbog zastarele opreme, nelicenciranih softvera ali i nebezbednih servera.

  detaljnije
 • preporuke rts

  Građani poručili RTS-u kako da jug bude vidljiviji na javnom servisu

  Da bude više priča sa juga Srbije, posebno o “običnim” ljudima, te da se o Pirotu, Vranju ili Lekovcu ne izveštava na javnom servisu samo kada su predizborne kampanje i poseti ih neki državni zvaničnik, već i kada ima problema sa divljim deponijama ili nešto ne funkcioniše u bolnici - neke su od preporuka građana koje su kao pismo poslate Programskom savetu RTS-a.

  (4) detaljnije
 • Vranje medijski konkurs

  Prijave za multimedijalnu školu novinarstva do srede

  Oni koji žele da uče fotografiju, mobilno novinarstvo, onlajn novinarstvo, društvene mreže, kao i etiku, istraživačko novinarstvo i digitalni marketing, mogu to da urade na besplatnoj školi multimedijalnog novinarstva niškog Media i reform centra. Zainteresovani novinari i oni koji će to postati mogu da se prijave do srede 20. februara.

  detaljnije
 • diktafon, blok, olovka, novinari, novinarstvo

  Otvoren konkurs za novu multimedijalnu školu novinarstva

  Novinari, blogeri, studenti i ostali koji žele da se oprobaju u kreiranju medijskog sadržaja ili da usavrše svoja znanja i veštine, mogu da se prijave na multimedijalnu školu novinarstva koju organizuje Media i reform centar.

  detaljnije
 • gradski forum zagađenje

  Gradski forum o zagađenju vazduha: Nije normalno da smrdi u Nišu

  Gasifikacija, manja upotreba automobila, ozelenjavanje urbanih delova grada, ali i smanjenje pušenja, neke su od mera koje predlažu stručnjaci i aktivisti da bi se smanjila zagađenost vazduha u Nišu. Dodaju i da nije normalno prihvatiti postojeće stanje i reći da u Nišu mora da smrdi jer građani ne žive na Zlatiboru, kao što je nedavno izjavila doktorka iz Instituta za javno zdravlje.

  (20) detaljnije
 • vazduh

  Gradski forum o zagađenosti vazduha sutra u Nišu

  Izolovane PM čestice tokom protekle nedelje u Nišu su prelazile i 200 mg, dok je dozvoljena granica 50, pa će zagađenost niškog vazduha biti tema Gradskog foruma koji se održava sutra 23. januara od 14:30 u Media i reform centru.

  (12) detaljnije
 • gradski forum

  Forum o medijskoj pismenosti: Ne postoje lažne vesti - ili je laž ili je vest

  Novinari treba da izveštavaju i pitaju političare o posledicama odluka koje donose - zašto i kako te odluke utiču na živote ljude, naveli su učesnici Gradskog foruma o medijskoj pismenosti, a ne da budu službeni glasnik političara. Zato što toga nema dovoljno u domaćim medijima, kako dodaju, Srbija je raj za političare.

  detaljnije
 • Filozofski-ulaz-V.-Milić

  Na Filozofskom fakultetu projekcija dokumentarnog serijala o lažnim vestima

  Koliko u srpskim medijima ima lažnih vesti, kako one utiču na publiku, da li ih brže "šire" tradicionalni ili novi mediji, kako se država bori sa njima i kako da građani pravilno shvate medijske poruke, teme su dokumentarnog serijala koji će publika moći da pogleda u četvrtak 29. novembra od 19 sati, na niškom Filozofskom fakultetu.

  detaljnije
 • gradski forum

  Gradski forum: Srbija će biti član NATO, ali možda bude prekasno

  Srbija neće imati drugu mogućnost negoli da se pridruži NATO, ali je važno da to ne bude kasno, navode učesnici drugog niškog Gradskog foruma o evroatlantskim integracijama, a ističu i da je ova vojno-politička organizacija nije “univerzalni lek”, ali je važna pretpostavka ekonomskog razvoja Srbije.

  (27) detaljnije
 • mediji

  O slučaju pritisaka na "Južne vesti" na Gradskom forumu u Media centru

  Na temu “Šta pritiska lokalne medije?”, kroz konkretan slučaj portala Južnih vesti, govoriće se na Gradskom forumu koji se održava u četvrtak, 4. oktobra od 16 sati, u niškom Media i reform centru.

  detaljnije
 • zavisnost, droga, narkomanija

  "Nije dovoljno zavisnike od droge izlečiti, treba im pomoći i nakon tretmana"

  Zdravstveni sistem Srbije prepoznaje potrebe zavisnika od droga, tvrdi doktorka Zavoda za mentalno zdravlje Niša Verica Arsenijević, ali problem nastaje nakon lečenja, kada treba da se vrate samostalnom životu. Pored toga, naveli su učesnici Gradskog foruma koji se u "Media i reform centru" održao povodom Međunarodnog dana borbe protiv zavisnoti, mediji moraju da obrate pažnju kakvu sliku stvaraju o zavisnicima.

  (1) detaljnije
 • skupstina, telefon

  Obezbeđenje zabranilo novinarima da prenose zasedanje niške Skupštine

  Iako Poslovnik Skupštine grada ne brani prenos sednica Skupštine preko društvenih mreža, a u ugovoru između Grada i Niške televizije, koja na TV-u prenosi sednice, ne postoje ekskluzivna prava za ovu televiziju, obezbeđenje je upravo po ovim osnovima zabranilo novinarima "Media i reform centra" da putem Fejsbuka emituju rasprave odbornika.

  (7) detaljnije
 • Luvr Pariz

  Diskusija o francuskom jeziku u Media centru

  Ujedinjene nacije, Svetska trgovinska organizacija, Crveni Krst, NATO, Savet Evrope koriste francuski kao službeni jezik, napominju organizatori Gradskog foruma „FrankofoNI: Francuski jezik – tvoj izbor za budućnost“, koji je najavljen za 1. mart od 15 sati u Media centru u Nišu.

  (1) detaljnije
 • Ratko Božović

  Promocija knjige o Ratku Božoviću večeras u Nišu

  O jednom od najuglednijih srpskih sociologa grupa autora napisala je knjiga “Ideje i ideali Ratka Božovića”. Ovaj zbornik eseja biće predstavljen u 19 sati, u niškom Media centru, a prisustvovaće i sam Božović.

  detaljnije
 • Rijaliti u invalidskim kolicima

  U Nišu "Rijaliti u invalidskim kolicima" pokrenuo diskusiju

  Iako čak 10% stanovništva čine osobe sa invaliditetom, kako su naveli u Odboru za ljudska prava, ulice, zgrade i lokali svake vrste retko kada su im prilagođeni. Ovim povodom prikazan je u Nišu kratkometražni film “Rijaliti u invalidskim kolicima” i organizovana panel diskusija, ali se na njoj, kako kažu u Media i reform centru, nisu pojavili predstavnici Direkcije za urbanizam i Direkcije za javni prevoz, iako su bili pozvani.

  (1) detaljnije
 • budzet

  Gradski forum u Media centru o budžetu Niša

  Kako se planira budžet grada, šta su prioriteti vlasti, a šta građana, ali i zbog čega se odluke o najvažnijem lokalnom dokumentu donose iza zatvorenih vrata, samo su neke od tema o kojima će se diskutovati na Gradskom forumu 14. decembra u Media centru u Nišu.

  (2) detaljnije