Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

15:10, 10. 3. 2023.

| Politika

20 godina od ubistva premijera - u Nišu odbornička inicijativa da Zoran Đinđić dobije spomenik

Autor:J. S.Izvor:Južne vesti
Đinđić
Odbornik smatra da je vreme da se Nišlije oduže Đinđiću spomenikom; foto: Saša Đorđević

Pred obeležavanje 20 godina od atentata na prvog demokratskog premijera, dr Zorana Đinđića, odbornik Koalicije "Niš, moj grad" Miodrag Stanković podneo je odborničku inicijativu kojom traži da se u budžetu za ovu godinu obezbedi novac za izgradnju njegovog spomenika. Predlaže da lokacija za to bude park Čair, a građane poziva i da na godišnjicu ubistva, 12. marta, dođu u podne na Trg kralja Milana i odaju mu poštu.

Prvi premijer nakon pada režima Slobodana Miloševića bio je Zoran Đinđić, koji je ubijen ispred zgrade Vlade pre skoro tačno 20 godina, 12. marta 2003. godine.

Tim povodom je odbornik "Niš, moj grad" Stanković, koji je nekada bio istaknuti član Demokratske stranke, rekao da je pravi trenutak da se konačno pokrene inicijativa o izgradnji spomenika u njegovu čast. odbornik Stanković Stanković smatra da je vreme da se Niš oduži Đinđiću spomenikom; foto: "Niš, moj grad"

Prostor koji bi najviše odgovarao za izgradnju spomenika je amfiteatar u parku Čair. To je pravo mesto za čoveka kao što je bio Dr Zoran Đinđić, koji je pored toga što je bio političar, bio i profesor. Ideja o izgradnji spomenika državniku, koga mnogi smatraju pokretačem ključnih reformi u Srbiji, bi trebalo da bude predmet konsenzusa svih nas. To je i glavni motiv zbog kog bi Niš i njegovi građani trebalo da mu se oduže. Da i oni koji možda tokom njegovog delovanja se nisu slagali sa njim danas vide njegovu veličinu i podrže, makar tada bili njegovi protivnici, ideju da jedan takav velikan srpske demokratije dobije u Nišu jedan takav spomenik - pojasnio je Stanković.

To je i zvanično zatražio kao odbornik, kao i da se na narednoj sednici Skupštine Niša donese odluka o izmenama odluke o podizanju i održavanju spomenika i spomen obeležja na teritoriji grada.

Stanković u saopštenju ističe da su neki od razloga za to da Niš, osim bulevara koji nosi Đinđićevo ime, treba da se oduži ovom političaru i spomenikom, to što je bio najveći vizionar koji je živeo u Srbiji, te može da bude motivacija svim ljudima, pre svega mladima.

Kada vam se učini da je nešto nemoguće, setite se Đinđića, on jeste personifikacija mogućeg. Zoran je bio personifikacija časti, zato što je uvek izgovarao ono u šta je verovao i integriteta, jer je uvek radio ono što je govorio. Zoran Đinđić je Srbiju, u vreme svog mandata, doveo u centar pažnje evropske, pa i svetske javnosti, i činilo se da će ona, sa njim na čelu, postati neka vrsta tranzicionog čuda. Đinđić je, nakon što je krajem 2000. godine izabran za prvog demokratskog premijera Srbije, pokrenuo proces ubrzane demokratizacije društva i korenitih ekonomskih i socijalnih promena - istakao je Stanković.

Zaključuje i da je njegovo ubistvo bilo pucanj na demokratiju, kao i namera da se zaustavi proces demokratizacije i modernizacije društva i korenitih ekonomskih i socijalnih reformi, nakon pada režima Slobodana Miloševića.

Odbornik je takođe pozvao sugrađane da u nedelju, 12. marta, na dan kada je pre 20 godina Đinđić ubijen, dođu u podne na Trg kralja Milana i prošetaju zajedno do Saborne crkve, gde je u 12:30 zakazan pomen.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • ilija

    21:27 // 13. 3. 2023.

    to kod nas je svi pobegli od volova pa sebe smestili u okovratnik tj u drustvo tu u amerike eu itd samo vunder kinder fali njima tj konj za parade ako ih imaju

  • ilija

    11:41 // 13. 3. 2023.

    proslost,ratovi,crni dilovi,zakon,sud,policija,zlatno doba uz vunder nas kinder tj ne prisustvo vas jug nas sever kao u ukrainu sada a oni pola 'sarcu' daju drugu na front salju?

    • Tajanstveni Alan

      21:27 // 13. 3. 2023.

      Izgleda da ti nisi davao pola Sarcu, vec si sve popio !

  • Proslo

    09:57 // 13. 3. 2023.

    Ti i tvoji slicni ste od 2008 sve radili da SNS dodje na vlasti.Kao sto je SNS napravio Zavetnicu i Dveri tako ste od 2008 pravili SNS.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Prijaviš korpuciju protiv SNS funkcionera SNS agenciji, SNS tuzilaštvo podnese tužbu SNS sudu. Pa ovo bre ni Monti Pajton ne bi smislio.

Srboljub čitalac

Tekst: Niš dobio kancelariju Agencije za sprečavanje korupcije, Sotirovski kaže - dokaz da se gradska vlast ne plaši

Pronađite nas na: