Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

17:17, 12. 1. 2023.

| Politika

Albanci pred raspuštanjem Nacionalnog saveta, rok za izbor predsednika ističe u petak

Autor:M. D.Izvor:Južne vesti
Ragmi Mustafa - NSA
Ukoliko predsednik ne bude izabran, Ministarstvo raspušta savet i izbori se ponavljaju; foto: Fejsbuk Ragmi Mustafa

Ukoliko stranke koje su osvojile mesta u savetu na izborima za članove Nacionalnog saveta Albanaca, koji su održani novembra prošle godine, do petka, 13. decembra, ne postignu dogovor o većini i izaberu predsednika, Ministarstvo za ljudska i manjinska prava raspustiće NSA.

Kako piše u dopisu Ministarstva koji je Savet primio 10. januara, rok od 30 dana od dana konstituisanja nacionalnog saveta ističe u petak i propisano je da Ministarstvo raspusti Savet i uvede privremeni organ i ponavljanje izbora.

Imajući u vidu navedenu odredbu Zakona, kao i činjenicu da 13. januara 2023. godine ističe rok za izbor predsednika nacionalnog saveta molimo vas da nas, odmah po prijemu ovog akta, obavestite da li je planirano održavanje sednice Nacionalnog saveta albanske nacionalne manjine na kojoj bi se birao predsednik nacionalnog saveta - stoji u dopisu.

Kanditat Partije za demokratsko delovanje, koja je na izborima osvojila najviše glasova, za drugi mandat na čelu NSA Ragmi Mustafa kaže za Južne vesti da su u toku poslednje konsultacije.

Ja verujem da još imamo vremena da izaberemo predsednika u zakonskom roku. Vode se poslednje konsultacije - kaže Mustafa.

Inače, saziv Nacionalnog saveta Albanaca čini 15 članova, a za većinu je potrebno 8 mandata.

Osim Partije za demokratsko delovanje, koja je po broju glasova pobednik izbora, 5 mandata u novom sazivu osvojila je i Alternativa za promene Šćiprim Arifija, pa će koalicioni sporazum presuditi ko će voditi savet.

Demokratska partija i Pokret za demokratski progres osvojile su po 2 mandata, a Demokratska partija Albanaca će imati jednog predstavnika.

Iako je Kamberijeva stranka od početka imala bolji koalicioni potencijal za nastavak vođenja NSA, jer je sa Demokratskom partijom predsednika Opštine Bujanovac Nagip Arifija i Pokretom za demokratski progres koji vodi Šćiprim Musliju u koaliciji u opštinskoj vlasti u Bujanovcu, a sa Demokratskom partijom Albanaca je vodila NSA u prošlom sazivu, ipak ni dva meseca posle izbora nisu uspeli da naprave većinu za upravljanje savetom.

Dogovora nema, jer Pokret za demokratski progres takođe traži mesto predsednika u savetu.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Neka se vrate tamo odakle su dosli...

    01:34 // 13. 1. 2023.

    Za bolje nisu...

  • 13.12.2024

    18:11 // 12. 1. 2023.

    Imaju skoro dve godine do tada.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Prijaviš korpuciju protiv SNS funkcionera SNS agenciji, SNS tuzilaštvo podnese tužbu SNS sudu. Pa ovo bre ni Monti Pajton ne bi smislio.

Srboljub čitalac

Tekst: Niš dobio kancelariju Agencije za sprečavanje korupcije, Sotirovski kaže - dokaz da se gradska vlast ne plaši

Pronađite nas na: