Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

08:25, 27. 2. 2020.

| Politika

Partije Albanaca iz “Preševske doline” na jednoj listi za predstojeće izbore

Autor:Milica DejanovićIzvor:Južne vesti
bujanovac foto Sasa Djordjevic
Kroz zajedničko političko delovanje vide veću šansu da uđu u državne institucije u Srbiji; foto: S. Đ.

Albanske partije iz Preševa i Bujanovca nastupiće na zajedničkoj listi na predstojećim parlamentarnim izborima u Srbiji, a ujediniće se pod sloganom “Albanska demokratska alternativa - Ujedinjena dolina”. Na zajedničkoj listi naći će se pet stranaka, a ono što očekuju nakon izbora je prevazilaženje unutrašnjih razlika u Preševskoj dolini i uključenost u republičke institucije, potvrdio je za Južne vesti Arber Pajaziti šef odbora Alternative za promene u Bujanovcu.

Na izbornoj listi naći će se kandidati Partije za demokratsko delovanje (PDD) čiji je lider predsednik Opštine Bujanovac Šaip Kamberi, Alternative za promene koju vodi predsednik Opštine Preševo Šćiprim Arifi, Demokratske partije bivšeg predsednika Opštine Bujanovac Nagipa Arifija, Pokreta za demokratski progres (PDP) Jonuz Musliju i Grupa građana Pokret za promene ispred koje je Sami Salihu.

Sporazum o zajedničkom nastupu albanskih stranaka na predstojećim izborima je potpisan sredinom januara u Tirani, a prema rečima Arbera Pajazita, šefa odbora Alternative za promene u Bujanovcu, očekuju više poslanika u Skupštini i bolje rezultate u oblasti manjinskih prava.

Mislimo da, ako smo zajedno na jednoj listi, možemo da osvojimo više od dva mandata i ako imamo više poslanika u Skupštini da ćemo postići više rezultata u oblasti manjinskih prava. Konkretno, želimo da budemo uključeni u republičke institucije. U Bujanovcu nema Albanaca u katastru, pošti, poreskoj, policiji. Cilj je da budemo deo vlasti i integrišemo se u institucije Srbije - kaže Pajaziti za Južne vesti.

Problem je, kaže, što se njihove diplome iz Prištine ne priznaju u Srbiji, mladi završavaju fakultete i rade kao konobari u Bujanovcu, a sve to može da se promeni sa 2 ili 3 poslanika u Skupštini.

Sa druge strane, mi na lokalnim izborima uvek pravimo koaliciju sa Srbima, a možemo bez njih jer imamo 25 odbornika u lokalnoj Skupštini, a sa druge strane, ne možemo da se uključimo u državne institucije - kaže Pajaziti.

I Nagip Arifi iz Demokratske partije potvrdio je Južnim vestima da će njegova partija izaći na izbore u koaliciji sa ostalim albanskim strankama u aprilu, ali da o tome neće govoriti dok izbori ne budu raspisani, dok predsednik Opštine Bujanovac Šaip Kamberi nije odgovorio na pozive i poruke novinara.

Inače, zajedništvo albanskih partija podržali su i ministar spoljih poslova takozvanog Kosova Gjauk Konjufca i ministar spoljnih poslova Albanije Gent Cakaj zajedničkom izjavom na zvaničnoj Fejsbuk stranici u kojoj piše da je ova koalicija od suštinske važnosti za podizanje nacionalnih prava Albanaca u Preševskoj dolini, tako da će podržati projekat “Ujedinjena dolina” do kraja.

U Bujanovcu i Preševu je albansko stanovništvo većinsko - 65 % stanovništva u Bujanovcu čine Albanci, a 95 % ih je u Preševu.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Miloš

    10:58 // 27. 2. 2020.

    Konačno neko za kog može da se glasa.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: