Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

12:18, 16. 12. 2019.

| Politika

Aleksić: Izbori se ne odlažu, maj je zakonski rok, ali SzS svakako bojkotuje

Autor:A. S.Izvor:Južne vesti

Iako je nakon poslednjeg sastanka sa evropalamentarcima najavljeno da će izbori možda biti i u maju, a sve to predstavljeno kao ustupak vlasti i odlaganje izbora, narodni poslanik i potpredsednik Narodne stranke Miroslav Aleksić kaže da nije reč o odlaganju. 3. maj je zakonski rok, ali kaže da je suština da je zaključak evroparlamentaraca da u Srbiji ne postoje izborni uslovi.

Prohujalo je u petak kao velika vest, a pojedini opozicionari su to predstavljali i kao malu pobedu, da su na sastanku sa predstavnicima Evropskog parlamenta srpska vlast i deo opozicije dogovorili da se izbori ne održe u martu, kako je ranije najavljivano.

U opciji su 26. april i 3. maj kao datumi za održavanje izbora, ali poslanik Aleksić objanjava da su to redovni rokovi u kojima bi izbori zaista i trebalo da se održe.

To nije odlaganje izbora - da li će biti u martu ili će biti 3. maja oni su svakako u redovnom terminu. Ne govori se o nikakvom odlaganju izbor a i to apsolutno ne utiče na odluku ni Narodne stranke niti Saveza za Srbiju jer smo mi nedvosmisleno rekli da za nas ne postoje prolećni izbori - kaže Aleksić.

On podseća da se i na poslednjem sastanku čulo od predstavnika Evropske unije da ni na današnji dan ne postoje izborni uslovi. Kaže da “nema šanse da se stvori normalan ambijent” za održavanje izbora u redovnom roku i zato SzS traži pravo odlaganje izbora.

Mi tražimo odlaganje izbora minimum na 9 meseci kako bi mogli u tom periodu, uz garancije, da implementiramo to što je dogovoreno i da izađemo lepo i da građani Srbije imaju između čega da biraju - kaže Aleksić.

U ovom trenutku je glavno pitanje da li postoje zakonski uslovi da se datum izbora pomeri za 9 meseci, a Aleksić kaže da je rešenje u u “leks specijalisu”.

Tumačenje ljudi koji su ozbiljni pravnici i bave se Ustavnim pravom kažu da je usvajanjem ustavnih zakona moguće da se termin pomeri. Narodni poslanici i Skupština bi trebalo to da usvoje u vidu “leks specijalisa” - kaže Aleksić.


“Međunarodna zajednica je već rekla da izbori bez SzS neće biti legitimni”

Uložen je veliki trud i napor međunarodne zajednice da se stvore fer izborni uslovi i da, kako kaže Aleksić, ubede si SzS da na njima učestvuje.

Mogli ste čuti američkog ambasadora i druge predstavnike EU koji nisu rekli da će ti izbori biti u baš punom smislu legitimni ukoliko ne bude bilo najjače opozicione grupacije u ovom trenutku, a to je SzS. Apsolutno je sigurno da tog legitimiteta bez nas neće biti - kaže Aleksić.

O tome kako vlast mora da obezbedi legitimitet izbora govorio je u emisiji Južnih vesti američki ambasador Entoni Godrfri, a o čemu je još govorio poslanik Aleksić, pogledajte u intervjuu “15 minuta”.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Djekson

    16:00 // 16. 12. 2019.

    A moze li Narod znati šta je SzS i Djilas Obecao Evropskim Parlamentarcima i koliko je koštao taj Luksuz po Hotelima i Kafanama
    Jer još uvek vazi ni kod Babe nema Dzabe
    Ili su Mozda Ocarani Djilasovom zutom kosom
    Mozda baš zato i Blokiraju Rts da kazu a Vucic im ne Dozvoljava

    • Dejan

      16:44 // 16. 12. 2019.

      A može li narod da zna šta je režim obećao EU povodom Kosova? Uzgred, nije nepristojno biti pismen.

  • Mara

    15:41 // 16. 12. 2019.

    Slika govori više od reci

  • Mrmot

    15:40 // 16. 12. 2019.

    Pa dobro vi ih bojkotujte,vaše pravo. Pa i EP su vam okrenuli leđa kad ste otišli da im kukate na izborni zakon koji ste sami izglasali par godina ranije hvaleći ga na sav glas... Politika i nije za neozbiljne.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: