Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

09:16, 27. 11. 2018.

| Politika

Aleksinačka opozicija: Zabranom predstave urušen imidž opštine i njenih građana

Autor:M. ZirojevićIzvor:Južne vesti
dom kulture aleksinac
Aleksinac i festival postali nacionalna tema; Foto: J. V/J. A.

Zbog političke odluke da se zabrani predstava u kojoj glumi Sergej Trifunović, što je nanelo nemerljivu štetu Aleksincu, kako kažu iz aleksinačke opozicije, zatražena je ostavka predsednika festivalskog odbora Grujice Veljkovića i formiranje skupštinskog odbora koji bi ispitao sve razloge zabrane i sve umešane u nju.

Grupa “Odgovorno za Aleksinac” traži da se na sledećoj sednici opštinskog parlamenta raspravlja o odluci zbog koje je “Aleksinac izašao na loš glas”.

Predsednik Skupštine opštine Aleksinac, Grujica Veljković je svojom odlukom urušio imidž opštine i njenih građana te ih stavio u kontekst sprdnje i omalovažavanja. I sam Grujica je u ovoj aferi dobio posprdni nadimak - Grujica mali Mujica. Građani opštine Aleksinac moraju da znaju ko je naredbodavac odluke da se predstava izbaci iz repertoara, i da se imenom i prezimenom ukaže na listu svih onih koji su dozvolili da se ovakva bruka dogodi - saopštavaju iz ove odborničke grupe.

Šef ove grupe i lider aleksinačkih demokrata Boban Ranđelović kaže da je Aleksincu i građanima naneta nemerljiva šteta odlukom političkog vrha lokalne vlasti da se zabrani predstava Beogradskog dramskog pozorišta, a sve ilustruje i primerom da je ova vest imala više od 300 različitih objava u medijima.

Smatramo da politiku u potpunosti treba odvojiti od umetnosti, i da je odluka koju je doneo Grujica Veljković nema opravdanja, niti u pravnim niti u umetničkim propisima, već je reč o političkoj odluci koja je doneta samo zato što je Sergej Trifunović u više navrata iznosio kritičke stavove protiv aktuelnog predsednika države i njegovih saradnika - navode iz “Odgovorno za Aleksinac”.

Zato traže da skupštinski anketni odbor ispita sve okolnosti slučaja “Sergej - Aleksinac - Grujica”, i to već od naredne sednice lokalnog parlamenta, koju očekuju početkom decembra.

Grupa “Odgovorno za Aleksinac” ima 8 odbornika od 55 u aleksinačkoj Skupštini, a čine je Demokratska stranka i Demokratska stranka Srbije.

Podsetimo, organizacija aleksinačkog festivala ove godine pretvorila se u svojevrsni “teatar apsurda”, posle otkazivanja mesecima najavljivane predstave Utopljena duša Beogradskog dramskog pozorišta, u kojoj glumi Sergej Trifunović.

Publika je vraćala karte, umetnici nagrade, javnost je negodovala, a prve festivalske večeri se niko od glumaca BDP nije pojavio na sceni, osim upravnika tog pozorišta Slobodana Ćustića, koji je glumio sam sa niškim amaterskim glumcem. Svake sledeće večeri glumci i režiseri protestovali su posle predstava zbog zabrane Sergeja, a sinoć je to uradilo i niško pozorište.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Svirajte im 3 sekunde u reketu.

Milos Duchovny Ilic čitalac

Tekst: Košarkaški teren na niškoj Paliluli postao parking

Pronađite nas na: