Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

13:22, 28. 3. 2023.

| Politika

Ambasador Hil u Bujanovcu: SAD ne podržavaju ideju o osnivanju zajednice albanskih opština na jugu

Autor:M. D.Izvor:Južne vesti, Bujanovačke
Kristofer Hil i Nagip Arifi
Zajednica albanskih opština nije deo Briselskog sporazuma, rekao je Hil; Fejsbuk Nagip Arifi

Briselski sporazum tiče se Kosova, a ne pitanja manjina u Srbiji, rekao je ambasador SAD Kristofer Hil u Bujanovcu. On je naglasio da je pitanje albanske manjine u Srbiji isključivo pitanje države Srbije i da to nema nikakve veze za briselskim dijalogom.

Kako pišu Bujanovačke, albanski političari iz Bujanovca i Preševa nemaju podršku SAD u njihovim zahtevima za uključivanje pitanja “Preševske doline” u dijalog Beograda i Prištine.

SAD ne podržavaju ni zahtev za reciprotitetom u odnosu na prava Srba na Kosovu, kao ni ideju o osnivanju zajednice albanskih opština na jugu Srbije.

Moram da budem veoma jasan kada kažem da se dijalog u Briselu tiče rešavanja problema između Prištine i Beograda. Svrha dijaloga nije da rešava bilo kakva druga pitanja, pitanja manjina ovde ili u drugim delovima zemlje - rekao je Hil.

Prema njegovim rečima, zvanična politika SAD je da podržava Briselski dijalog i postignuti sporazum čiji je značajan deo uspostavljanje zajednice albanskih opština.

Sporazum, koji je postignut, ni na koji način nema intenciju da prelazi granice - naglasio je Hil.

Upitan o pismu američkih kongresmena koji su posle susreta sa albanskim političarima iz Bujanovca i Preševa od državnog sekretara SAD Entonija Blinkena zatražili formiranje i zajednice albanskih opština, ambasador je rekao da poštuje to što kažu kongresmeni, ali da takva zajednica nije deo Briselskog sporazuma.

Prema rečima predsednika Opštine Bujanovac Nagipa Arifija, on je Hila obavestio o problemima Albanaca na jugu - nepriznavanje kosovskih Albanaca, pasivizacija prebivališta Albanaca i izostanak ekonomskog razvoja i dobio obećanje ambasadora da će o problemima Albanaca na jugu razgovarati sa predsednikom Vučićem i premijerkom Anom Brnabić.

Hil je poručio i da razvoj Bujanovca može da podstakne razvoj čitavog područja, a da je za to potrebna veća integracija.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • Proruski aktivista.

    08:20 // 29. 3. 2023.

    Полако,доћи ћи и то на ред.Живео независни Тексас.

  • Milan

    00:53 // 29. 3. 2023.

    Treba pripojiti ceo jug Kosovu ili Bugarskoj, verovatno bi smo bolje prošli nego sa Beogradom.

  • Miloš

    21:04 // 28. 3. 2023.

    Je li je sada jasnije zašto nikada ne treba priznati Kosovo?
    Sećate se da je OVK bila proglašena za terorističku organizaciju od strane SAD-a, ali su odjednom postali borci za demokratiju i slobodu čim su se njima i SAD-u interesi poklopili.
    Valjalo bi više učiti iz istorije!

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: