Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

16:53, 26. 11. 2020.

| Politika

Banđur kritikovao sastav delegacija koje je predložio i SNS, od Dačića komentar da je opozicija u parlamentu

Autor:J. AdamovićIzvor:Južne vesti
Banđur
Nakon kritika dobio komentar da ipak ima opozicije u Skupštini; foto: printskrin

Najoštirije kritike imao je bivši zamenik gradonačelnika Niša, sada narodni poslanik Miloš Banđur, na izbor Dragana Šormaza za šefa delegacije u parlamentarnoj skupštini NATO, zbog uvreda na račun Rusije za koju je rekao da je mali kepec na svetskoj političkoj sceni. Takođe kaže da mu smeta što one koji ne dolaze na sednice, poput socijaliste Dušana Bajatovića, predlažu za članove međunarodnih delegacija. Predsednik Parlamenta Ivica Dačić je nakon njegovih kritika rekao, navodno u šali, "ko kaže da nema opozicije u Skupštini" i poručio da su takve odluke donele sve poslaničke grupe, pa i SNS čiji je Banđur član.

Neočekivano je izbor članova skupštinskih delegacija obeležio početak današnjeg zasedanja Narodne skupštine. U Parlamentu bez opozicije očekivano je da se o imenima delegata ne raspravlja, ali su neka ipak bivšem zameniku gradonačelnika Niša zapala za oko, a posebno oni koji nisu ljubitelji Rusije, poput Banđura.

Upravo je najviše kritika uputiona predlog da Dragan Šormaz ponovo bude šef delegacije pri parlamentarnoj skupštini NATO, ističući da je protiv da lobisti NATO budu na čelu te delegacije.

Koji god kanal da upalim, da promenim, čovek koji je predložen za šefa delegacije u parlamentarnoj skupštini NATO nastupa kao NATO glasnogovornik i ja sam se više puta pitao da li je on naš predstavnik tamo ili je on njihov predstavnik ovde kod nas. Protiv toga sam da se druge zemlje i drugi narodi nama bliski neprekidno vređaju u medijima kako bi se pokazala odanost i lojalnost NATO paktu. I onda takvi ljudi po definiciji budu predloženi da vode parlamentarne delegacije u tom delu - rekao je Banđur.

Posebno je reagovao na stavove Šormaza o Rusiji, koje je Banđur nazvao uvredama.

Koje su iznete i na račun predsednika Putina i na račun Rusije, nisam čuo da se bilo ko izvinio Rusiji po tom pitanju i ne znam na koga je neko mislio kada je rekao da on i ona Rusija su mali kepec na svetskoj političkoj sceni. Izvinite, mene kao građanina Srbije koji gaji neke posebne, a valjda većina nas gaji simpatije prema Rusiji i ruskom narodu, to vređa. I onda vidimo da neko takav, valjda po nekom naslednom pravu, biva i dalje član te delegacije - pojasnio je Banđur.

Jedino pozitivno što je video u sastavu te delegacije, kako je rekao, jeste narodni poslanik Vladimir Đukanović i ističe da mu to uliva poverenje da ona ima smisla i pored ovakvih kadrovskih rešenja koja mu se ne dopadaju.

Banđur takođe kritikuje i to što one koji nisu aktivni i ne dolaze na sednice Narodne skupštine stalno predlažu za članove nekih bitnih delegacija.

Kao primer za to je naveo poslanika SPS-a Dušana Bajatovića, koga kaže da je na sednici video samo jednom, ali i potpredsednika Parlamenta Stefana Krkobabića, za koga takođe kaže da je vrlo retko u Parlamentu, ali jeste u nekoj delegaciji.

Ne znam zašto? Da li neko hoće da nametne utisak da Rusi ne mogu da žive bez Bajatovića ili da jednostavno, bilo šta što se tiče Rusije i odnosa sa Rusima, mora da ima komponentu koja se zove direktor Srbijagasa gospodin Bajatović. Nejasno mi je da neko ko nije aktivan biva i delegiran - kaže Banđur.


Ko kaže da nema opozicije u Skupštini?

Banđur je nakon ovakvih kritika, koje su zvučale kao da nije poslanik naprednjaka, pokušao i da odbrani SNS rečima da sve to što čine neki drugi manji koalicioni partneri se u javnosti komentariše i pripisuje i nekako negativno povlači Srpskoj naprednoj stranci.

Koja se u suštini u svemu ovome najkorektnije ponaša i na čije kadroviranje ovde imam najmanje primedbi. Ovo je moj lični stav i nije dogovaran sa bilo kim u okviru poslaničke grupe SNS, ovo kažem kao neko ko razmišlja na način na koji mislim da većina građana i razmišlja - zaključio je Banđur.

Predsednik Parlamenta Ivica Dačić je nakon Banđurovog izlaganja rekao da ipak ima opozicije u Skupštini, ali da se "naravno šali" kada to kaže i objasnio da je on samo formalno predložio sastav delegacija koje su predložile sve poslaničke grupe, pa i SNS.

Eto, ko kaže da nema opozicije u Skupštini. Šalim se, naravno. Pošto sam ja predlagač ovog akta o kojem ste govorili, dozvolite mi da kažem da sam dobio usaglašen predlog koji su dogovorile sve poslaničke grupe i shodno tome nisam insistirao niti sagledavao, ni personalna pitanja, niti pitanja međusobnog dogovora kojoj će političkoj grupi da pripadne koje mesto - odgovorio je Dačić.

Nije bilo reakcija naprednjaka, ali je Banđuru kratko odgovorila zamenica šefa poslaničke grupe SPS-a Snežana Paunović i pojasnila da poslanik Bajatović ima koronu i da ga zato nije viđao na sednicama.

Jako je važno naglasiti da ovaj parlament, lepo ste to predsedniče rekli, ipak ima opozicije, ali je besmisleno komentarisati ljude na način na koji je to kolega probao da uradi. Još je besmislenije ukoliko imamo svest o tome da su šefovi poslaničkih grupa razgovarali o svakom članu delegacije - istakla je Paunovićeva.

Debata o Banđurovim kritikama nije nastavljena, a sednica Narodne skupštine se ubrzo vratila na staro - odbranu predsednika Aleksandra Vučića i zabrunutost za njegov i život njegove porodice.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Saša

    15:46 // 28. 11. 2020.

    Banđura za predsednika SINDIKATA u Skupštini. On ima iskustva u sindikatu fakulteta u Kosovskoj Mitrovici.

  • Pukovnik Nikolić

    19:33 // 27. 11. 2020.

    Miloš Banđur je pokazao iskrenost u diskusiji. Svi komentari protiv dokazuju moralni pad u vlasti i kvazikoaliciji.

    • Ouzo

      07:19 // 28. 11. 2020.

      Iskrenost ce pokazati, kad napadne AV, sto to dozvoljava ! Riba smrdi od glave !

  • branislav

    17:20 // 27. 11. 2020.

    Obzirom na naklonost podpredsednice i bliskosti sa idejama predsednice vlade možda se na ovaj način nudi za redara stranačkog a ljutnja zbog izneverenog očekivanja podseća na komandanta vazduhoplovstva kraljevine koji je izvršio puč 27.marta??po nalogu Britanije....

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: