Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

08:05, 12. 10. 2020.

| Politika

Bandović: Vučić preuzimanjem krivice abolira institucije kritikovane u izveštaju EK

Autor:FonetIzvor:Fonet

“Borbom protiv korupcije mnogi istaknuti članovi vlasti mogli bi da budu ispred Tužilaštva”, kaže za "Kvaku 23" direktor Centra za bezbednosnu politiku (BCBP) Igor Bandović. Poslednji izveštaj Evropske komisije o Srbiji ocenjuje kao najkritičkiji, jer prvi put preslikava probleme i afere o kojima uglavnom govore organizacije civilnog društva i nezavisni mediji i novinari, a smatra da predsednik Srbije deklarativnim izjavama preuzima odgovornost institucija kritkovanih u izveštaju.

U kojoj meri je Vučić u pravu kada preuzima odgovornost, tumači Bandović za FoNet-ovu emisiju, pitanje je koje se odnosi na to u kojoj meri je nova normalnost u kojoj se predsednik van ustavnih ovlašćenja bavi spoljnom politikom i pitanjima ekonomije.

Dodaje i da Vučić ne može da bude apsolutno odgovoran za sve to, već da su za sprovođenje određenih politika odgovorne institucije, tužilaštvo, pravosuđe, mediji, stanje u medijima i REM.

On štiti sve institucije koje su kritikovane izveštajem i tako ih abolira od odgovornosti - kaže direktor BCBP-a.

Poslednji izveštaj EK je, kako kaže, najkritičniji jer, u odnosu na prethodne, prvi put preslikava probleme o kojima uglavnom govore organizacije civilnog društva, nezavisni mediji i nezavisni novinari.

Ako se sećate čuvene priče za Hercegovačku, za Savamalu, tada taj izveštaj nije pominjao eksplicitno to. Užasan broj organizacija civilnog društva je kritikovao kada je to bio eklatantan primer kršenja različitih prava, da to nije pomenuto u izveštaju. Ovaj put izveštaj ima puno konkretnih primera - pominje se afera Krušik, hapšenje Ane Lalić. Sa puno ilustrativnih primera je portreisano stanje u društvu.

Da izveštaj jeste oštar, ali da je pored toga on predstavljen na vrlo blag način na sastanaku predstavnika civilnog društva sa Oliverom Varheljijem, ukazuje Bandović.

Međutim, Komisija će, kako objašnjava, do poslednjeg trenutka podržavati, raditi i sarađivati sa ovom Vladom i ovim predsednikom jer nemaju izbora.

U političkom smislu, kaže Bandović, trenutak je kada ne mogu da se fingiraju reforme i ukazuje na politički uticaj na pravosuđe i borbu protiv korupcije u Srbiji.

Bojim se da bi borbom protiv korupcije mnogi poznati, istaknuti članovi vlasti mogli da dođu u neprijatnu situaciju, da budu ispred Tužilaštva. U tom smislu su doterali cara do duvara i napredak za nas bi za vlast značio štetu - kaže Bandović.

Iz godine u godinu, kako primećuje direktor BCBP-a, Srbija ima sve lošije rezultate u izveštajima EK i na njih vlast uglavnom reaguje kritikom na kritiku koju dobija.

Evropska komisija će ipak, kaže Bandović, i kada postoji i ogroman problem u funkcionisanju zemalja kandidata i potencijalnih kandidata uvek stvar pokušavati da posmatra razvojno.

Neće reći ”jako ste loši”, nego “mogli bi da budete bolji” jer to njima smanjuje prostor za intervenciju. To je politika u nekom ugovornom odnosu - a mi smo s njima partneri. Oni se boje, jer se mi često i puno klackamo između različitih supersila, da će jednom vrstom zaoštravanja gurnuti Srbiju u usta ili u naručje neke treće zemlje - objašnjava Igor Bandović.

U izveštaju se ukazuje i da je usklađenost Srbije i EU 60%, dodaje Bandović, što je najmanje od svih zemalja Balkana i to govori da Srbija u tom smislu ni deklarativno nije za EU.

Da danas postoje unutar članica EU savezi autoritarnih zemalja i da Srbija već pravi neku vrstu saveza sa Mađarskom i Slovenijom, zaključuje Bandović, kao i da će na taj način pristupanjem EU Srbija prihvatiti vrednosti onog drugog dela članica koje zagovaraju potpuno drugačiji i pristup, i vrednosti, i stavove od onih za koje se smatralo da su evropske.

Razgovor koji je vodila autorka Kvake 23 Danica Vučenić sa direktorom Centra za bezbedonosnu politiku pogledajte u videu.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • Milan

    13:38 // 12. 10. 2020.

    Par komentara, isti toliko ocena na komentare i to je to. Aj napravite analizu zasto je to tako i zasto narod cuti i trpi. Ovaj clanak nece da bude ni medju najcitanijim vestima. Lako je da se kaze vucic je diktator i slazem se sa tim. U cijem je interesu da opoziciju vode bivsi nosioci vlasti koji su vec pokazali koliko su nesposobni u koaliciji sa desnicarima koje narod ne zeli da glasa?

  • Zakonom o linijskoj infrastrukturi poslanici koji na zvonce glasaju

    10:00 // 12. 10. 2020.

    prihvatili su da izglasaju suspenziju Zakona o javnim nabavkama i omoguće premijeru i ministru građevine da poslove na izgradnji pruga, puteva i aerodroma, organizuju neposrednom pogodbom, umesto da se ide na raspisivanje tendera.
    Kada nemaš direktno biranog poslanika, nego zakucanu listu, on glasa kako mu se naredi, jer mu poslanička plata zavisi od poslušnosti predsedniku stranke...

  • Niški aerodrom,

    09:55 // 12. 10. 2020.

    oteli ga, od civilnog sektora samo zavapila NKD, ne i beogradske organizacije, jer to njih ne dotiče. Teror nad odbornicima vladajuće koalicije, niški poslanici vladajuće koalicije koji ne smeju da iznesu svoje mišljenje...oteli aerodrom, a ostavili obaveze preme ministarstvu odbrane i beograđani se prave mrtvim. Savamala, Savamala... Savamala, dajte nam decentralizaciju, nov izborni sistem...

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Svirajte im 3 sekunde u reketu.

Milos Duchovny Ilic čitalac

Tekst: Košarkaški teren na niškoj Paliluli postao parking

Pronađite nas na: