Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

17:41, 14. 11. 2022.

| Politika

Bane Jovanović pred sutrašnju Skupštinu: Izneću dokaze o sprezi niških političara i građevinske mafije

Autor:Tamara RadovanovićIzvor:Južne vesti
bane jovanovic
Podneo četiri odborničke inicijative; ilustracija; foto: JV

Odbornik koalicije “Niš, moj grad” Branislav Jovanović podneo je četiri odborničke inicijative - jednom od njih traži detaljan izveštaj o borbi protiv građevinske mafije jer tvrdi da ima dokaze da neki lokalni političari sa njom imaju veze. Traži i informacije o ishodu sukoba Perišića i Sotirovski, besplatno obdanište, prevoz i obroke za đake, kao i da neko odgovara za izgled Ulice vojvode Putnika.

Jovanović tvrdi da je gradonačelnica Dragana Sotirovski na jednoj od poslednjih sednica Skupštine Niša opoziciji dostavila materijale koji jasno ukazuju da je Grad rešen da se obračuna sa građevinskom mafijom, ali da se na tom planu ne radi ništa.

Najtužnije je što sve to neko iz Beograda zaustavlja i onemogućava da se ide do kraja kada su obračuni sa građevinskom mafijom u pitanju. Kako su ovom borbom protiv građevinske mafije u gradu obuhvaćeni pojedini bivši i sadašnji političari, tražimo da nam se dostavi detaljan izveštaj šta je na tom planu učinjeno, jer će se iz izveštaja uočiti sprega građevinske mafije i političkih struktura u našem gradu. Posedujem konkretne dokaze i o tome ću detaljno obavestiti Skupštinu Grada na narednoj sednici - poručuje on.

Druga njegova inicijativa odnosi se na način na koji je rekonstruisana Ulica vojvode Putnika - smatra da za to neko mora da odgovara i podseća da je u ranijim planskim dokumentima bilo predviđeno da to bude saobraćajnica bulevarskog tipa.

Upozorava da je saobraćaj tu sada ugrožen jer je ulica sužena i ističe da je kružni tok tu izgrađen u funkciji privatnog investitora u “Novom Nišu”, poput kružnog toka kod Delte.

Napominjemo da je uz bolje projektno rešenje na terenu mogla biti izgrađena saobraćajnica sa četiri trake kao što je to urađeno u drugom delu ulice, od bivšeg semafora do ulice Petra Aranđelovića. Konfiguracija terena i blizina škole isključuju postojanje biciklističke staze, a postoje prostorne i druge mogućnosti da se one izgrade na obližnjoj lokaciji parka Bubanj - objašnjava Jovanović.

Traži i da odbornici gradske Skipštine dobiju informacije o tome dokle se stiglo sa rešavanjem sukoba oko izgradnje privatne klinike tik uz Klinički centar i kaže da je nedopustivo da obezbeđenje UKC-a onemogućava i usporava kretanje u Ulici Petra Seratlića.

Dodaje da se problem “dve zaraćene strane iz istog političkog miljea” razvlači i da se stvara loša slika za domaće i strane investitore.

Jedino u gradu za to je nadležno Republičko pravobranilaštvo koje je zastupnik imovine i interesa države, a ne Ministarstvo zdravlja na koje se prebacuje razrešenje tog spora, jer je navodno vlasnik tog zemljišta Republika Srbija - ističe Jovanović.

Četvrtom odborničkom inicijativom traži da se omogući besplatan boravak u obdaništima, besplatan topli obrok u školama i besplatan prevoz đacima i penzionerima, kao i da oni koji imaju penziju manju od 30.000 dinara dobiju jednokratnu pomoć. Traži i da učesnici ratova i oni koji su na evidenciji Centra za socijalni rad dobiju humanitarne pakete.

Cene svakodnevno rastu, u proseku od 50 do 70%, a penzije i plate to ne prate. Tražimo od gradskih čelnika da nam kažu šta će preduzeti na tom planu i da li će prihvatiti već davno pokrenutu inicijativu opozicionih odbornika koalicije “Niš, moj grad” da se olakša život sugrađanima i zaštite najranjivije kategorije, a to su deca i stari - zaključuje odbornik Jovanović.


Sedam tačaka na dnevnom redu sutrašnje Skupštine Niša

Skupština Niš Skupština u utorak od 9 sati; ilustracija; foto: JV / Tamara RadovanovićNa dnevnom redu 26. sednice Skupštine Grada, koja će se održati u utorak, 15. novembra, od 9 sati, naći će se sedam tačaka.

Odbornici će, između ostalog, odlučivati o planovima detaljne regulacije rezervoara četvrte visinske zone u Humu i naselja Vukmanovo.

Jedna od tačaka odnosi se i na Predlog odluke o donošenju programa energetske efikasnosti Niša za period od 2023. do 2025. godine

Na spisku tačaka su i Predlog odluke o utvrđivanju prosečnih cena kvadratnog metra odgovarajučih nepokretnosti za utvrđivanje poreza na imovinu za narednu godinu, kao i Predlog odluke o izmenama i dopunama odluke o utvrđivanju doprinosa za uređivanje građevinskog zemljišta.

Odbornici će odlučivati i o davanju saglasnosti na konverziju potraživanju Grada Niša na ime ustupljenih javnih prihoda prema kruševačkoj korporaciji Trayal u trajni ulog Grada Niša u kapitalu društva.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Decak

    10:31 // 17. 11. 2022.

    Povodom sprege politicara i gradjevinske mafije dodajmo i predvidjenu izgradnju nacionalnog stadiona u Surcinu - potpuno nepotrebnog i skupog projekta (oko milijardu evra iz budzeta Srbije).

  • Solomon

    13:04 // 16. 11. 2022.

    Bane je u pravu što sve to kaže i što predlaže,ali čisto sumnjam da će to sve da se usvoji. Niš grad koji je nekada imao je dušu dok su ga vodili nišlije starosedeoci. Od kako su došli "gradjani" sa strane i doneli svoju ne kulturu postao je svačija i ničija prćija. Teško nama sa samima sobom i sa ovima što nas vode ko ovce na ispasu.

  • sky

    09:49 // 15. 11. 2022.

    Kome šta nedostaje o tome i priča, tako kaže Frojd.
    Banana priča o poštenju
    Zaboravio čovek kad je on dovodio investitore, Zamparini itd...

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: