Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

17:00, 16. 1. 2023.

| Politika

Bez dogovora Albanaca ko će voditi NSA, država uvodi privremeni organ do ponavljanja izbora

Autor:M. D.Izvor:Južne vesti
Ragmi Mustafa - NSA
Izostao dogovor, država bira predsednika i 4 člana NSA; foto: Fejsbuk Ragmi Mustafa

Albanske stranke koje su osigurale mandate u Nacionalnom savetu Albanaca nisu mogle da se dogovore oko formiranja većine i izaberu predsednika ni na poslednjim konsultacijama pre isteka roka od 30 dana, pa će NSA naredna dva meseca, do ponavljanja izbora, voditi predsednik i 4 člana po izboru Ministarstva za ljudska i manjinska prava.

Rok od 30 dana od dana konstituisanja nacionalnog saveta istekao je u petak, 13. januara, a s obzirom na to da dogovor do tada nije postignut, po zakonu Ministarstvo ima pravo da raspusti Savet i uvede privremeni organ i ponavljanje izbora.

Kanditat Partije za demokratsko delovanje, koja je na izborima osvojila najviše glasova, za drugi mandat na čelu NSA Ragmi Mustafa napisao je na svom Fejsbuku da je albanska jedina manjina, od svih koje su učestvovale na izborima pre dva meseca, koja nije uspela da formira većinu i izabere ko će biti na čelu saveta i da je od 13. januara "Preševska dolina" ušla u sledeći politički kolaps, čije će posledice biti očigledne u narednom periodu.

Njegovo mišljenje je da politička zrelost nije prevladala u delu albanskih partija.

Izražavam duboku ogorčenost što liderima dela albanskog političkog spektra nisu prevladali zdravi razlozi, već potpuna neodgovornost - napisao je Mustafa.

Podsetimo, osim Partije za demokratsko delovanje, koja je po broju glasova pobednik izbora, 5 mandata u novom sazivu osvojila je i Alternativa za promene Šćiprim Arifija, pa je koalicioni sporazum trebao da presudi ko će voditi savet.

Demokratska partija i Pokret za demokratski progres osvojile su po 2 mandata, a Demokratska partija Albanaca će imati jednog predstavnika.

Iako je Kamberijeva stranka od početka imala bolji koalicioni potencijal za nastavak vođenja NSA, dogovora nema jer Pokret za demokratski progres takođe traži mesto predsednika u savetu.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: