Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

08:30, 8. 2. 2024.

| Politika

Bez novih lica u opštinama i gradovima na jugu posle izbora, neki "overili" i 6. i 7. mandat zaredom

Autor:Jelena Canić MilanovićIzvor:Južne vesti
predsednici
Poznata lica i dalje vode opštine i gradove na jugu; foto: arhiva JV

Lokalni izbori održani u decembru prošle godine u opštinama i gradovima na jugu nisu doneli ništa novo - za predsednike opština i gradonačelnike izabrani su isti ljudi, a rekorderi su Vladan Vasić koji "vlada" Pirotom od 2003. godine i Goran Ljubić koji je na čelu Doljevca već 7. mandat zaredom. Iako su iz SNS-a najavljivali nova imena nakon izbora, na jugu ih, za sada, nema, a politički analitičar Dejan Bursać kaže da su verovatno iz centrale stranke zadovoljni tim ljudima, kao i da možda nije bilo dovoljno opozicionog pritiska.

Iako je predsednik SNS-a Miloš Vučević nedavno rekao da Srpska napredna stranka neće žuriti sa formiranjem vlasti na lokalnom nivou, nego će "pažljivo razmotriti koga će kandidovati, da pokažu da imaju snage i za nova imena, nova lica, novu energiju", izgleda da novih imena i nove energije na jugu zemlje nema.

Skoro sve skupštine u 21 opštini i gradu na jugu su konstituisane nakon lokalnih izbora i u većini su izabrani čelni ljudi. Isti oni koji su te gradove i opštine vodili i pre izbora.

Vladan Vasić pozvao predstavnike Inicijative Odbranimo reke Stare planine na razgovor Vladan Vasić promenio stranke, ali ne i fotelju; foto: JV arhivaSvoj maratonski staž od 2003. godine na mestu prvog čoveka Pirota nastavlja Vladan Vasić, kome je većina odbornika novog lokalnog parlamenta dala još jedan četvorogodišnji mandat, šesti po redu. Tu je još jedan rekorder po broju mandata - Goran Ljubić Međarac, koji je na čelu Opštine Doljevac od 2004. godine, a sada je započeo 7. mandat.

Četvrti uzastopni, a ukupno peti mandat na funkciji gradonačelnika Leskovca započeo je Goran Cvetanović, a treći mandat prvog čoveka Vranja dobio je Slobodan Milenković.

Nije bilo promena na rukovodećim mestima ni u Beloj Palanci, pa će i naredne 4 godine, po 4. put, predsednik Opštine biti Goran Miljković. I u Vladičinom Hanu bez novih imena - četvrti put za predsednika Opštine izabran je Goran Mladenović. I u Bojniku ista slika, po četvrti put je za predsednika Opštine izabran Nebojša Nenadović.

Peti mandat, a treći uzastopni na funkciji predsednika Opštine Dimitrovgrad dobio je Vladica Dimitrov, a u trećem mandatu će Ivan Stanojević opet voditi Opštinu Žitorađa.

U Merošini će opet na čelu Opštine biti Saša Jovanović, a u Kuršumliji je ponovo za prvog čoveka Opštine izabran Vojimir Čarapić.

Goran Cvetanović Leskovac i dalje vodi Cvetanović; foto: M. M.Za sada još nije izabran gradonečelnik Prokuplja, kao i predsednici opština Vlasotince, Lebane, Medveđa i Babušnica.

Politikolog Dejan Bursać kaže da je zanimljivo što na jugu SNS ne menja čelne ljude u opštinama i gradovima, ali da je sigurno da su se on vodili kako rejtinzima i istraživanjima, tako i rezultatima izbora.

Postoji niz opština, uglavnom u Vojvodini, gde je SNS često menjao predsednike opština i gradonačelnike, negde odmah nakon jednog mandata, a negde i usred mandata jer je bilo nekih problema. Zašto to takvih smena nije bilo u opštinama na jugu verovatno zavisi od rada tih odbora, sigurno je da je centrala zadovoljna njihovim radom. A nema verovatno ni pritiska građana za promenom - kaže Bursać.

Napominje da kandidati SNS-a na lokalu uglavnom crpe svoju podršku i rejting od centralnog nivoa, odnosno od Aleksandra Vučića koji je nosilac liste na parlamentarnim izborima i aktivno učestvuje u kampanji.

To je nešto što smo videli sada u decembru, što se viđalo i prethodnih 12 godina, ali i ranije. Zato će biti zanimljivo biti kako će izgledati to na lokalnim izborima koji će biti održani u nekim gradovima i opštinama u kasno proleće. To ne znači da se Vučić neće uključivati u kampanju, ali je to prilika da isplivaju neke lokalne teme i da neki lokalni opozicioni kandidati isplivaju - kaže Bursać.

Podseća da je zbog lošeg rejtinga SNS odustao od izbora u Nišu, a da su rezultati parlamentarnih izbora pokazali da u Nišu nemaju ubedljivu većinu.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Boda Tajson doživotna

    23:02 // 8. 2. 2024.

    Ovi će nadmaše Jošku iz Zagorje!

  • miroslav

    11:43 // 8. 2. 2024.

    I narod se nije promenio.Sve je ,,normalno".....

  • Djed

    11:19 // 8. 2. 2024.

    Naredne nedelje se pridruzuje i nasa Ivana iz Babusnice.Srbija ne sme da stane,dzaba se dusmani raduju.

    • marija@

      13:48 // 8. 2. 2024.

      Vazno da Babusnica stalno napreduje, pa zbog tog procvata bira proverene, stare rukovodioce. Isto kao i sa ostalim opstinama na jugu, koje venu, nazalost. Ali to ne smeta ljudima bez obraza i casti da se stalno iznova kandiduju. Vladace dok ne ostanu sami u tim jadnim mestima.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: