Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

14:07, 13. 11. 2018.

| Politika

Bez opozicije u nadzornim odborima niških ustanova

Autor:S. MarkovićIzvor:Južne vesti
sala
Zbrka oko nadziranja rada preduzeća; foto: pixabay/websubs; CC

Zbog toga što, kako kaže predsednik Odbora za imenovanja Ivan Jovanović, opozicija za godinu dana nije usaglasila predloge za članove nadzornih odbora 18 niških javnih ustanova, odlučeno je da njihova mesta preuzmu predstavnici vladajuće većine. Dok opozicija negoduje zbog ovakve odluke i kaže da je sve bilo dogovoreno, takođe opozicioni odbornik Branislav Jovanović kaže da njega nikad niko nije ni pitao za predloge.

ivan jovanovic Jovanović kaže da je opozicija neozbiljna; foto: S. M.Dvadesetak niških ustanova, poput Apoteke Niš, Zavoda za zdravstvenu zaštitu studenata, Narodnog pozorišta, Dečjeg centra trebalo je dobiju po jednog člana nadzornog odbora iz redova opozicije. Takav je bar bio pravno neobavezujući dogovor između vladajuće većine i opozicije, “sklopljen” pre godinu dana, a tadašnji Dosta je bilo je čak raspisao i javni konkurs za one koji žele da se jave za neko mesto u nadzornim odborima.

Međutim, naposletku ništa od toga nije realizovano, a na Odboru za imenovanja su vladajuće stranke ipak ponudile svoje kandidate.

Predsednik ovog tela Ivan Jovanović (SNS) objašnjava da je vladajuća većina pokazala dobru volju i dogovorila se sa političkim suparnicima da imaju po jednog člana za svaku od ustanova, ali da opozicija ni nakon godinu dana nije odlučila koji će to članovi biti.

Vladajuća većina je pre više od godinu dana opozicionim strankama bez ikakve zakonske obaveze, isključivo dobrom voljom, dala mogućnost da predlože članstvo nadzornih odbora ustanova u Nišu. S obzirom na to da do današnjeg zasedanja Odbora, opozicione stranke nisu usaglasile predloge za članove nadzornih odbora, doneta je odluka da se upražnjena mesta u ustanovama u Nišu popune - navodi Jovanović.

Sve to, dodaje Jovanović pokazuje neozbiljnost opozicije u situacijama kada im se pruži mogućnost za saradnju.

Inače, o ovim predlozima će se odlučivati na sutrašnjoj sednici Skupštine Niša.


Zbrka u opoziciji

Članica Odbora za imenovanja i odbornica Niške inicijative i bivša odbornica DJB Radmila Popović kaže da je još pre skoro godinu dana dogovoreno među opozicijom oko predloga za mesta u nadzornim odborima. Međutim, dodaje Popovićeva, niška Skupština te predloge nikada nije razmatrala, a sve se to odugovlačilo, kaže, i zbog neslavne "blokade" niške Skupštine zbog "aerodromske sednice".

Postojao je dogovor koji broj i za koje ustanove će koja odbornička grupa da predlaže. Taj dogovor je postojao u samom startu. Opozicione odborničke grupe su taj dogovor napravile. Ništa tu sporno nije bilo. Nedostatak saradnje tu ne postoji. Međutim, zašto ti predlozi koji su tada dati nisu realizovani i zašto im se sada odjednom tako žuri, ja ne znam. Nije im smetalo kada su zbog aerodroma blokirali i odlagali Skupštinu - navodi Popovićeva.

mikica Stanković kaže da će tražiti da se tačka o članovima nadzornih odbora skine sa dnevnog reda Skupštine; foto: S. M.Prvi čovek niških demokrata Miodrag Stanković kaže da je zbunjen ovakvom odlukom Odbora za imenovanja i ističe da će tražiti da se sa sutrašnje sednice niške Skupštine skine ta tačka. Međutim, pojašnjava i da je problem nastao kod Pokreta Dosta je bilo koji je poslao predloge svojih kandidata, ali su odbornici napustili taj pokret i formirali Nišku inicijativu, koja, pak, nije dostavila nove kandidate.

Ja ću kao šef odborničke grupe tražiti da se ta tačka skine sa dnevnog reda. Demokratska stranka je još pre više meseci dostavila predloge za imenovanje nadzornih odbora i stvarno je apsurdno da nema naših predloga pred Odborom za imenovanja. Međutim, problem je nastao kod Odborničke grupe Dosta je bilo. Oni su dostavili svoje predloge, ali su odbornici napustili DJB i formirali Nišku inicijativu, koja nije podnela nove predloge - navodi Stanković.

Za razliku od njih dvoje, odbornik Branislav Jovanović iz Inicijative "Niš moj grad" kaže da nikada nije učestvovao ni u kakvim dogovorima oko mesta u nadzornim odborima.

Što se tiče nadzornih odbora, suština je ta da su se oni među sobom posvađali, jer se radi o plaćenim funkcijama i nisu mogli da se dogovore, a nas niko nije ni pitao - kaže Jovanović.

Podsetimo, do sredine januara ove godine, građani su mogli da se prijavljuju na konkurs Pokreta Dosta je bilo i postanu član nadzornog odbora u nekom javnom preduzeću, a posao će raditi besplatno, jer su plaćene funkcije pripale vladajućoj koaliciji. Kako su ranije naveli, prijave su stigle čak i iz Kruševca i Beograda.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Naissus

    21:35 // 14. 11. 2018.

    Ovaj Bane sve vise lisi na Kostunicu ... neupucen i neobavesten

  • Dexter

    11:24 // 14. 11. 2018.

    Ali konkurs za članove nadzornih odbora! Bizarna ideja, dostojna DJB. Nema bolje vesti za opoziciju od raspada te štetne grupe apolitičnih amatera.

    • Mirko

      16:36 // 19. 11. 2018.

      Sta je tu bizarno, bizarni covece? Vidim ovi tvoji profesionalci su nas doveli do zlatnog doba.

  • Овца за шишање

    20:34 // 13. 11. 2018.

    Дал смо луди да ги пуштимо у надзорни, да ни будну лева сметала - овакој ће си радимо шта оћемо!

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Svirajte im 3 sekunde u reketu.

Milos Duchovny Ilic čitalac

Tekst: Košarkaški teren na niškoj Paliluli postao parking

Pronađite nas na: