Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

09:01, 25. 11. 2023.

| Politika

Birači sa Kosova i Metohije će glasati u Kuršumliji, Vranju, Raški i Tutinu

Autor:Ljubiša MitićIzvor:Južne vesti
glasanje-kš-foto-ljm
Glasači na prošlim izborima autobusima sa KiM stizali na biračko mesto u Kuršumliji; foto: Lj. M.

Birači sa Kosova i Metohije na predstojećim parlamentarnim izborima 17. decembra, svoje pravo glasa mogu da ostvare u nekoliko gradova u Srbiji, između ostalog birači sa teritorije Kosovskog upravnog okruga glasaće u opštini Kuršumlija, sa teritorije Kosovsko-pomoravskog upravnog okruga će svoje biračko pravo ostvarivati u Vranju, dok će sa teritorije Kosovsko-mitrovačkog upravnog okruga, izuzev birača iz opštine Zubin Potok, imati priliku da glasaju u opštini Raška. S druge strane, birači sa teritorije Pećkog i Prizrenskog upravnog okruga, kao i birači iz opštine Zubin Potok u Kosovsko-mitrovačkom upravnom okrugu, će svoje biračko pravo ostvarivati u opštini Tutin.

Biračka mesta za glasanje birača na teritoriji Kuršumlije, Vranja, Raške i Tutina odrediće lokalne izborne komisije obrazovane za Prištinu, Gnjilane, Goru, Kosovsku Mitrovicu i Peć, a rok za to je 25. novembar.

Od Kancelarije za KiM smo dobili odgovor da trenutno nije moguće realizovati izbore na prostoru naše južne pokrajine na način koji bi bio u skladu sa našim zakonskim propisima, državnim i nacionalnim interesima. Naime, privremene institucije samouprave u Prištini na čelu sa Aljbinom Kurtijem, uslovljavaju održavanje ovih izbora priznanjem nezavisnosti Kosova od strane Beograda - saopšteno je iz RIK.

Privremene institucije u Prištini odbijaju da na terenu omogući delovanje misije organizacije za Evropsku bezbednost i saradnju na KiM, pa je odlučeno da oni koji žele, a žive na KiM svoje biračko pravo iskoriste u gradovima u Srbiji.

Na referendumu aprila prošle godine građani sa Kosova i Metohije svoje biračko pravo u Kuršumliji mogli su da ostvare na 13 biračkih mesta koja su se nalazila u Osnovnoj školi "Miloje Zakić".

Tada su pravo glasa mogli da iskoriste oko 27.000 glasača iz opština Štrpce, Uroševac, Lipljan, Obilić, Kosovo Polje i Grad Priština.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Dragan

    09:21 // 26. 11. 2023.

    Kosovo je deo Srbije po Ustavu,a oni ne mogu tamo da glasaju??Divan nacin za manipulaciju...da ih podsetim sta bese za vreme cuvenog mitinga,i pre neki dan generalni sekretar nato docekan od strane ace srbina(?) sa crvenim tepihom i ugovorene zajednicke vezbe sa vojskom...zaboravi se 99-a.Ipak aci srbinu najbolje stoji radikalska bluza i tata Voja,a za burek i pivo(vino)ima para.A povratak na KIM

    • Ivan

      13:03 // 26. 11. 2023.

      Dočekan na crvenom tepihu sa postrojenom gardom koja je bez oružja,zanimljivo,jel da?

    • veliki broj gradjana KiM neće glasati a to je veliki broj

      14:57 // 26. 11. 2023.

      praznih listića kao podloga za SNS lažiranje. Zato pojačati kontrolore na tim biračkim mestoma maksimalno

  • Ja, Sofronije

    19:14 // 25. 11. 2023.

    A birači sa onog sveta kada i gde glasaju, to me zanima ???

    • Ivan

      13:02 // 26. 11. 2023.

      E to je dobro pitanje,ja bi otišo da vidim dedu ,a i baba možda umesi crepuljanku pogaču ili smota neku pitu iz sač?

  • Đorđe

    17:23 // 25. 11. 2023.

    I ovde mi miriše na manipulaciju sa glasanjem od strane AV. njemu to ide u prilog biće mu još lakše da izmanipuliše sve u svoju korist

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: