Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

17:55, 27. 5. 2018.

| Politika

Brnabićeva: Ne stidim se što je Vučić moj mentor

Autor:FoNetIzvor:FoNet
Ana Brnabić
Ana Brnabić razgovarala sa Danicom Vučenić u emisiji "Kvaka 23"; foto: Fonet

"Ne postoji ništa loše u tome da se konsultujete sa ljudima za koje mislite da neke stvari znaju bolje i da su ih radili na pravi način. Ja nisam najpametnija na svetu, pa tačno da sam predsednica SNS, ne bih bila najpametnija na svetu" navela je premijerka Ana Brnabić u emisiji Kvaka 23, odgovarajući na pitanja o odnosu sa predsednikom Aleksandrom Vučićem.

Brnabićeva je u emisiji ocenila i da "svi zaboravljaju da je ona tehnokratski premijer”. To je objasnila time da ona nema političku stranku iza sebe, te da moć koju ima da vodi srpsku Vladu i menja Srbiju dolazi, pre svega, iz podrške Aleksandra Vučića i podrške Srpske napredne stranke, a za nju je to demokratija.

Negirala je da je zapravo reč o nepoštovanju institucija i ustavnih i zakonskih propisa, pravdajući se time da i u drugim zemljama Evropske unije postoje “tehnokratski premijeri” koji se konsultuju sa onima koji imaju većinu u Skupštini.

Ja odgovaram Skupštini. Dakle, moram da imam većinu u Skupštini da bih sprovodila svoje odluke. Ne stidim se što je Vučić moj mentor. Bitno je da javnost to čuje iz razloga poštovanja i postojanja kontinuiteta - navela je premijerka.

Smatra i da je Vučić pre nje odlično radio svoj posao, a navela je da bi se sa njim konsultovala “čak i da nije predsednik”.

Na insistiranje da objasni konkretnu situaciju u vezi sa penzijama, koje su u nadležnosti Vlade, a ne predsednika Srbije, Brnabićeva je rekla da je ona "zamolila Vučića da obrazloži odluku o povećanju penzija, jer je to bio njegov san i njegova misija".

Na primedbu da ona nije na mestu premijerke da bi ispunjavala predsednikove "snove", Brnabićeva je rekla da bi volela da se za par godina ljudi sete ko je bio dovoljno hrabar.

2021. godine, kada neko drugi bude predsednik Vlade, po završetku velikog projekta Naučno-tehnološkog parka i labaratorijske lamele u Nišu, volela bih da bude pomenuto ko je bio dovoljno hrabar i istrajan da pokrene ceo taj proces - istakla je Brnabićeva.

Brnabićeva je rekla i da je jedna od najvećih snaga Srbije što imamo predsednika i premijera koji "veslaju u istom pravcu", izjavila je FoNetu premijerka Ana Brnabić, koja negira da je Srbija "zarobljena država", ali podržava "efikasnije i odgovornije sudstvo" i smatra da nije dobro da ministri daju izjave suprotne Vladinoj politici.

U intervjuu novinarki Danici Vučenić, premijerka naglašava da je zemlja u reformama, da promene traju, a "za rezultate ćemo morati da sačekamo".

Govoreći o Siniši Malom, kao budućem ministru finansija, premijerka je rekla da je to "u potpunosti bio zajednički izbor nje i predsednika".


Brnabićeva o slobodi medija: Svi su pozvani na konferencije koje organizujem

Brnabić negira da se Medijska strategija piše ponovo zbog pritisaka iz EU na temu slobode i položaja medija i negativnih nalaza svih relevantnih međunarodnih strukovnih i nevladinih organizacija, uključujući i Izveštaj o napretku Srbije.

Podsetila je i na njen sastanak sa Grupom za slobodu medija mnogo pre događaja u vezi sa Medijskom strategijom, posle čega je ministar imao još tri zasebna sastanka.

Ja sam čekala da vidim da li će se medijska udruženja i asocijacije vratiti u radnu grupu za izradu Medijske strategije. Nisu se vratili, Strategija je bila završena, ali nismo želeli da idemo sa njom zato što nije imala legitimitet - objasnila je Brnabić.

Kao primer slobode medija, pomenula je da su "svi mediji pozvani na događaje koje ona organizuje, kao i na koferencije za medije, na kojima mogu da postavljaju sva pitanja", što nije slučaj kada ide u posete kolegama u EU.

Na primedbu da konferencije za medije nisu merilo slobode medija, već atmosfera u kojoj se radi, delovanje poreske uprave, inspekcija, kao i tržište oglašavanja, premijerka je podsetila da je jedan od zahteva Grupe za slobodu medija da se obezbede osnovna prava radnicima u medijima.

Celu emisiju Kvaka 23 u kojoj je gostovala premijerka možete pogledati ovde.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • djuram

    10:45 // 29. 5. 2018.

    Ja se stidim vas.

  • Gaga

    10:53 // 28. 5. 2018.

    Ti i tvoj mentor ste olicenje nesposobnosti, bahatosti, .Posteni gradjani se stide vas!

  • пензионер МАРК

    08:26 // 28. 5. 2018.

    Brnabićeva je rekla da je ona "zamolila Vučića da obrazloži odluku o povećanju penzija, jer je to bio njegov san i njegova misija".
    Па жено или мушкарцу божји умете ли Ви нешто да зрадите сами или ће те вечито да будете подгузна мува!?
    Како се пљачка нас пензионера назива мисијом???

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: