Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

14:53, 1. 12. 2020.

| Politika

Bulatović: Direktore javnih preduzeća predlažu partije

Autor:A. StankovIzvor:Južne vesti
bulatovic pres foto printscreen
Bulatović samo rekao tužnu istinu koju svi znamo, zar ne?; foto: JV arhiva

Iako je Zakon o javnim preduzećima jasan u zabrani upliva politike u izbor i rad direktora, bivši gradonačelnik Niša Darko Bulatović je rekao da je direktora NišStana predložila partija. Govorio je da je to praksa, te da tako i ne može direktor da bude kriv ako radi loše, već da je odgovornost na stranci.

Sumnje da je Srbija postala partijska država, a da su zakoni samo formalnost, deimično je danas sa govornice niške Skupštine potvrdio odbornik SNS Bulatović govoreći o aktuelnom direktoru NišStana Miroljubu Čupiću.

Ovaj direktor je postavljen u vreme dok sam ja bio gradonačelnik. Njega je predložila partija. Ne može direktor da bude odgovoran ako nešto nije u redu - rekao je Bulatović.

Iz sale su pokušavali da ga isprave i podsete na zakon dobacujući “komisija, komisija”.

Komisija. Partijska. Ne ulazim ja u to - nije razumeo bivši gradonačelnik šta mu sugerišu.

Nastavio je sa svojom pričom rekavši da neće reći iz koje je stranke direktor, jer ne želi “da produbljuje raspravu”. Ali jeste nastavio sa svojom pričom o odgovornosti.

Ovaj primer nije poseban. Ovakvih primera je i danas i kroz raniji period bilo puno. Ja samo želim da ukažem pažnju na odgovornost. 4 godine pričam o tome. Ako preuzmete odgovonost da nekog postavite onda vi odgovarate, a ne on. On odgovara krivično ako je došlo do nekog dela. A politički se zna ko snosi odgovornost - rekao je Bulatović.

Pošto je NišStan godinama partijski, u koalicionim sporazumima i sa DS i sa SNS, bio pod kontrolom SPS, a istaknuti funkcioneri ove partije u Nišu bili i direktori ovog preduzeća, za govornicu je izašao socijalista Igor Novaković sa namerom da poništi tvrdnje Bulatovića da direktore postavljaju partije.

Želim da kažem sa Socijalistička partija Srbije ne stoji iza postavljenja ovog direktora. Da je ovaj direktor u skladu sa zakonom biran na zakonit način, da ga je birala gradska Komisija. Ocenjivala, birala i tako dalje. I da on nikako nema podršku SPS, niti SPS stoji iza njega - rekao je Novaković.

Zakon o javnim preduzećima jasno kaže da direktora javnog preduzeća čiji osnivač lokalna samouprava “imenuje organ određen statutom jedinice lokalne samouprave, na period od četiri godine, na osnovu sprovedenog javnog konkursa”. U Nišu je taj organ Komisija za izbor direktora javnih preduzeća. A svemu prethodi konkurs za jasnim uslovima za direktorsko mesto u svakom preduzeću ponaosob.

Takođe, jasno je naznačeno u Zakonu da direktor ne sme da bude član politilke stranke ili da mu je određeno mirovanje u stranci.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • djoka

    14:08 // 2. 12. 2020.

    A ko izabra Direktora vodovoda? pa tadasnji gradonacelnik ,,usreci ,, vodovod

    • David Štrbac

      19:15 // 2. 12. 2020.

      Usrećio ih je da bolje biti ne može a sistematizacija da se namire svi neradnici u vodovodu, mentalni i po neki pravosnažno osuđen. Nagrdio ih vodnik.

  • penzionerka

    08:40 // 2. 12. 2020.

    Nista drugo ne zakljucujem,nego da oni koji glasaju ovu vlast,vole je vise od svoje dece.Juce sam to rekla komsinici,jer se zali da joj sin nije prosao za direktorsko mesto posto nije u PARTIJI.Pa,draga ti si ih glasala i pokazala ko ti je vazan u zivotu,stidi se sad i pogledaj sina u oci.

  • penzionerka

    06:03 // 2. 12. 2020.

    Direktori mogu biti samo clanovi SNS-a,pa nije vazno da li nesto znaju,koliko su strucni,stari i pametni. Mogu da budu i pod istragom,vazna je samo partijska priadnost.

    • penzioner

      13:42 // 2. 12. 2020.

      Koji su to direktori iz sns? Misliš na ove što se pojavljuju na sastancima sa Bajagićem? Jedini koji može da se tretira kao član je onaj iz Suvog Dola, što ga zovu limun ili paradajz, kako beše? -svi ostali su profiteri - preletači iz guskinog jata.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Dele prvo mesto sa Katastar.

Danilo Nenezić Čitalac

Tekst: Nišu nagrada za najbolju gradsku upravu u oblasti efikasnosti i delotvornosti [anketa]

Pronađite nas na: