Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

18:22, 4. 4. 2022.

| Politika

CRTA: Haotičan izborni dan kao ishod lošeg izbornog procesa

Autor:T. TodorovićIzvor:Južne vesti
Izbori 2022 , Pavle Dimitrijevic, Rasa Nedeljkov, Vujo Ilic
Izborni dan i atmosfera puna tenzija; foto: CRTA

Uz brojne nepravilnosti, loše organizovan izborni dan, razne vidove izborne korupcije, ugrožavanje biračkih prava, nepoverenje građana u institucije, kao i atmosfera puna tenzija koje su povremeno eksalirale u fizičko nasilje, samo su neke od stvari koje su obeležile jučerašnje izbore u Srbiji, saopštila je CRTA.

Iz Centra za istraživanje, transparentnost i odgovornost koji je juče pratio izbore, zaključili su da je najvažniji deo štete po kvalitet izbora učinjen pre izbornog dana, u negativnoj sinergiji partija koje su podršku sticale nedemokratskim sredstvima, nerada institucija na zaštiti zakona i javnog interesa i neprofesionalnosti većeg dela najuticajnijih medija.

Na po 5 odsto biračkih mesta u Srbiji i u Beogradu zabeleženo je kontinuirano ponavljanje grubih kršenja pravila, čime je ozbiljno ugrožen integritet izbornog dana na ovim mestima, ali obim tih incidenata nije mogao da utiče na konačne ishode izbora u Srbiji i Beogradu - navode iz CRTE.

Tokom izbornog dana uočili su nespremnost biračkih odbora da u punoj meri obezbede proces glasanja u skladu sa procedurama. O ovome, kažu, svedoči činjenica da 18% biračkih mesta nije bilo pripremljeno, dok su najčešće zabeležene nepravilnosti vođenje paralelnih evidencija unutar i oko biračkih mesta koje su zabeležene na 11% biračkih mesta, kao i narušavanje tajnosti glasanja na 14%, pritisci na birače i kupovina glasova.

Na značajnom procentu biračkih mesta u Srbiji (11%) i u Beogradu (8%), članovi biračkih odbora ili birači snimali su dešavanja na biračkom mestu. Prisustvo trećih lica, neovlašćenih da prisustvuju procesu glasanja, zabeleženo je na 6% biračkih mesta u Beogradu, dok je u Srbiji to bio slučaj na 4% biračkih mesta. Kao još jedna od najčešće zabeleženih nepravilnosti ističe se i povreda procedura za glasanje van biračkog mesta (glasanje „od kuće“), što je u Srbiji zabeleženo na 12% biračkih mesta, dok je u Beogradu to slučaj na 10% mesta - saopštavaju iz CRTE.

Osim vođenja paralalenih evidencija na izbornu atmosferu oko biračkih mesta, kako navode, uticalo je prisustvo vozila koja su kružila oko 8% biračka mesta.

Posmatračka misija CRTE uputila je sedam prijava policiji, i to zbog pet slučaja kupovine glasova i dva slučaja "bugarskog voza“, a posmatrači su zabeležili više slučajeva fizičkog i verbalnog nasilja na biračkim mestima i u njihovoj okolini, a dobili su informacije i o nizu drugih nasilnih incidenta.

Na četiri odsto biračkih mesta u Srbiji, odnosno dva odsto u Beogradu, zabeleženi su i slučajevi verbalnih uvreda ili zastrašivanja posmatrača Crte, kako od strane članova biračkih odbora (na pet biračkih mesta), tako i od strane trećih lica ispred biračkih mesta (na tri biračka mesta). Zabeleženo je da je na posmatrače Crte birački odbor takođe vršio pritisak tako što ih je sprečavao ili primoravao da potpišu zapisnik o posmatračima, i to na 3% biračkih mesta u Beogradu, odnosno na 1% mesta u Srbiji - kažu iz CRTE.

Kada je reč o glasanju birača sa Kosova, kažu da se još jednom ponovila situacija sa referenduma gde su im onemogućeni uslovi da ostvare svoja izborna prava kao ostali građani Srbije.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: