Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

15:41, 25. 9. 2020.

| Politika

CRTA: Izbore u Nišu obeležila funkcionerska kampanja, bakljada i kupovina glasova

Autor:A. StankovIzvor:Južne vesti
izbori
Jedni glasali, drugi posmatrali; Foto: Lj. M.

Zloupotreba javnih resursa, humanitarne pomoći, privatnosti birača, pa čak i usluga zdravstvene pomoći, samo su neke nepravilnosti i anomalije predizbornog i izbornog procesa u Nišu na nedavno održanim izborima, utvrdili su posmatrači nevladine organizacije CRTA. Izborna trka u ovim uslovima završena je tako što je u lokalni parlament na kraju ušlo 40 muškaraca i 21 žena, prosečne starosti 46 godina.

CRTA je u Nišu pratila i predizbornu kampanju i sam izborni dan, ali i dešavanja anakon izbora.

Kako kažu, kampanju je započeo tadašnji gradonačelnik Niša Darko Bulatović, ali je ona bila nelegalna - funkcionerska.

Koristeći slogan stranke koji je kasnije korišćen u političkoj kampanji “Za našu decu”, Bulatović je promovisao svoj rad na društvenim mrežama, o čemu je izveštavano u lokalnim medijima - zaključuje CRTA.

Pritisaka je bilo, kako kažu, u javnom sektoru i osim klasičnih pritisaka na zaposlene koji su karakteristični za javne ustanove i birokratske centre, ovog puta je, zaključuju, došlo do neke vrste miksa, usled pandemije virusa Kovid 19.

Zloupotrebljavali su se javni resursi, humanitarna pomoć, privatnost birača, pa čak i usluge zdravstvene pomoći. Primer za to su selektivna pomoć građanima od strane Gradske opštine Medijana i upotreba opštinskih vozila u svrhu raspodele i distribucije hrane i lekova “najugroženijim” građanima. Zatim, pretnje otkazom zaposlenima na odeljenju pulmologije KC Niš od strane načelnice tog odeljenja, kao i uslovljavanja zaposlenih od strane predsednika Gradske opštine Pantelej, Bratimira Vasiljevića - piše u izveštaju.

Reklame i bilbordi su se, zaključuje CRTA, povećavali kako se bližio izborni dan, a SPS je koristio i privatne resurse za oglašavanje, hotele koji su u vlasništvu visokih funkcionera Socijalističke partije Srbije u kojima su se održavali sastanci sa partijskim partnerima iz vrha državne vlasti, oglašavanje na mestima koja za to nisu propisana zakonom.

Posebno kao novina u kampanjama se ističu bakljade sa krovova zgrada, koje CRTA definiše kao “govor mržnje” članova SNS.

Pored ugrožavanja bezbednosti stanara tih zgrada, pripadnici ove stranke su i epidemiološki izazivali rizik, jer su ta okupljanja bila aktivna u aprilu mesecu, dok je na snazi bila zabrana okupljanja, a broj obolelih od kovid-a na vrhuncu - piše u izveštaju.

Izborni dan je, pišu, protekao sa “standardnim nepravilnostima” kao što su pojava paralelnih spiskova, prisustva članova političkih stranaka ispred izbornih jedinica (u krugu manjem od 50m) i kupovina glasova, a sve te aktivnosti bile su pojačane u periodu od 18 do 20 sati.

Konkretno, u Nišu, članovi Srpske napredne stranke su primećeni u užem centru grada ispred OŠ “Učitelj Tasa”, kako beleže izlazak svojih glasača. Takođe, u ulici Dragiše Cvetkovića, Srpska napredna stranka je imala svoj štab za deljenje paketa kao nadoknade za siguran glas. Najveći procenat glasača koji su dobijali ovakve pakete jesu pripadnici romske zajednice na teritoriji Grada Niša - utvrdila je CRTA.

Na kraju je glasalo 100.416 birača ili 44,5% upisanih. Raspodela mandata je svima poznata, čak 47 od 61 je osvojio SNS, a u parlament je ušlo 40 muškaraca i 21 žena.

Za gradonačelnicu je izabrana Dragana Sotirovski, a CRTA kao presedan navodi činjenicu da je njoj, i pre sednice na kojoj je izabrana, novu funkciju čestitala ministarka saobraćaja Zorana Mihajlović.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Bulevarka

    11:49 // 26. 9. 2020.

    Mozete da pisete sta hocete da analizirate sta hocete SNS je i vise nego ubedljivo dobio izbore a ostalo su samo izgovori za pogresnu kampanju opozicije koja vec osam godina ne ume da bude opozicija a u Nisu je bilo itekako prostora za kritiku, sada kod Sotirovski nece biti jer ima ideje i predloge za Perisica i Bulatovica zajedno

  • Filozof

    10:43 // 26. 9. 2020.

    "Bojkot izbora je bio losa ideja.” Bugarski vozovi, dzipovi bez tablica, paketici iz izbornog staba, ucene, pretnje batinama, falsifikivani zapisnici sa birackih mesta, zamene dzakova sa izbornim materijalom, visak upisanih u biracki spisak ali i obezbedjene fotelje i glumatanje poslanika sa politikom "koga briga za glupog biraca", su dobre ideje koje su gradjane "masovno" izvele na biralista.

  • N. Jovanović

    10:36 // 26. 9. 2020.

    Realno sa 30% birača smo dobili Nešu-gusku, Mikija-iljadarku, Batu-drvara, Šoneta-Stajkovce, grupu hapšenih i sl. Zaključujem da i dno ima dno - IDEMO DUBLJE !

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Prijaviš korpuciju protiv SNS funkcionera SNS agenciji, SNS tuzilaštvo podnese tužbu SNS sudu. Pa ovo bre ni Monti Pajton ne bi smislio.

Srboljub čitalac

Tekst: Niš dobio kancelariju Agencije za sprečavanje korupcije, Sotirovski kaže - dokaz da se gradska vlast ne plaši

Pronađite nas na: