Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

15:25, 17. 10. 2019.

| Politika

Čašica rakije i politike u Toplici - reakcije na Vučićev razgovor sa decom

Autor:Milan ZirojevićIzvor:Južne vesti
vučić i deca
Predsednik preporučuje deci - boljerakija nego pivo; Foto: prtscr

“Vučiću, Srbine” - vikala su deca u prvim redovima mitinga u Kuršumliji prošle subote, a istog dana, takođe deci, predsednik je savetovao da piju rakiju, a ne pivo. Psiholozi opominju da predsednik kao potencijalni uzor ima veliku odgovornost, a medijski eksperti ovaj nastup ocenjuju kao neprihvatljiv i kao zloupotrebu dece u političke svrhe.

U selu Kutlovac kod Blaca predsednik Srbije deci je govorio o čarima alkohola - jednom dečaku predlagao rakiju, a drugom čestitao jer je već, kako kaže, koristi.

Da stvar nije za šalu pokazuju prošlogodišnji rezultati Nacionalnog istraživanja o zdravstvenom ponašanju dece koje je uradio Institut za javno zdravlje "Dr Milan Jovanović Batut" - čak 50 odsto mladih uzrasta od 14 do 16 godina povremeno pije alkohol, 20 odsto njih se povremeno opija, a sedam odsto njih redovno pije.

Jedna od balkanskih inicijacija za ulazak u svet odraslih jeste i piće, naročito za mušku decu.

Da nije retkost da sami roditelji budu prvi koji deci daju alkohol i ohrabruju ih da probaju neki gutalj pića ukazuje docent na Departmanu za psihologiju Filozofskog fakulteta u Nišu Milica Tošić Radev.

Prema njenim rečima, često se to dešava kroz šalu i u zabavi, a neretko, ukoliko deca reaguju negodovanjem, to bude praćeno podsmehom i neprikladnim komentarima.

Iako verujem da je i u konkretnom slučaju (Vučić i deca) u pitanju šala, smatram da svi moramo biti svesni ogromne odgovornosti za svaki primer koji dajemo deci, posebno ukoliko za njih predstavljamo potencijalan uzor ili model ponašanja. U tom slučaju je naša odgovornost da budemo pozitivan primer i ponudimo objašnjenje ili alternativne obrasce ponašanja i sadržaje, još veća - objašnjava Tošić Radev.

alkohol Alkohol koči razvoj dece; Foto<: pixabay.com

Prema stavu psihološkinje Tošić Radev, naša kultura ima prilično blag stav prema konzumiranju alkohola, a prisutni su i polni stereotipi u vaspitanju dečaka i devojčica. Pored zabrane prodaje alkohola maloletnicima, predlaže i ukidanje emisija koje su prepune nasilja, seksualnih scena i, naravno, alkohola.

Potrebno je intenzivirati edukativne kampanje u školama, kao i probuditi svest kod roditelja o važnosti posedovanja tačnih informacija, učiniti informacije dostupne svima, kroz edukaciju povećati svest o važnosti primera koji dajemo deci i raditi na razvoju važnih roditeljskih veština - zaključuje Tošić Radev.

Problemi sa pažnjom, učenjem, pamćenjem, poremećaji u ponašanju i deficit u kontroli emocija samo su neke od posledica bliskog susreta maloletnika i alkohola.


Skrozza o novim pionirima i starim autokratama

Vučić se istog dana sreo sa još jednom grupom dece - na mitingu u Kuršumliji u okviru kampanje “Budućnost Srbije” skandirala su “Vučiću, Srbine” iz prvih redova, a on im je obećao novo igralište.

I jedno i drugo, i šale o alkoholu i skandiranje dece iz prvih redova, uživo je prenosila TV Pink, ali deci lica nisu sakrili, što je suprotno propisima.

To je prvi problem koji uočava novinarka i stručnjak za etiku Tamara Skrozza i naglašava - identitet dece morao je biti sakriven. Kada je o skandiranju reč, kaže da ga zakon dozvoljava ukoliko postoji roditeljski pristanak, a pretpostavlja da, bar usmeni, postoji.

Međutim, u ovom topličkom dečjem političkom igrokazu vidi zloupotrebu, nove pionire i stare autokrate.

On sad već redovno zloupotrebljava decu u političke svrhe i čitava ta stvar počinje da liči na Titove pionire, ili uopšte, opčinjenost različitih autokrata decom: namerom da im dečije pojavljivanje popravi imidž, učini ih toplijim i "ljudskijim". To isto su radili Hitler, Staljin, kineski predsednici, lideri Severne Koreje i slični - ocenjuje Skrozza.

Tamara Skrozza Novinarka Tamara Skrozza nema sumnju da je reč o zloupotrebi dece u političke svrhe; foto: Medija centar BeogradKao građanku, Skrozzu sve ovo uznemirava i plaši, a za priču o rakiji sa decom kaže da je neprihvatljiva.

Lično, meni je neshvatljiva i neprihvatljiva priča o rakiji, ali nisam stručna za to - tu bi već mogli da se oglase psiholozi, pedagozi, socijalni radnici, jer on jedno dete ubeđuje da pije rakiju, a drugom čestita što to već čini (?!) - čudi se Skrozza.


Vučić i alkohol

Predsednik Srbije imao je u prošlosti oprečne izjave o alkoholu. Tvrdio je da ne pije, ali i da je popio 2 čašice rakije dok je bio u Vladi Srbije, jednom kad je Cumtobel došao u Niš.

U njegovoj biografiji na Istinomeru stoji da je poznat kao ljubitelj i kolekcionar vina.

Čovek koji pije vino ne može da bude loš čovek - rekao je ranije Vučić, a preneo Istinomer.

Ipak, najkontroverznija izjava u vezi sa pićem koja se povezuje sa Vučićem jeste ona da se napio 3 puta u životu - kad je Crvena zvezda postala prvak Evrope u Bariju 1991 i kad su ubijeni Slavko Ćuruvija i Zoran Đinđić. Taj podatak iskoristila je novinarka Vremena Jovana Gligorijević u tekstu o Vučićevoj političkoj karijeri - Biografija iz varikine, a izneo ga je i novinar Dojče Vele Nemanja Rujević na Tviteru.

Drugi političari takođe su dovođeni u vezu sa alkoholom, ali sa decom o tome u javnosti nisu razgovarali. Od uvođenja višestranačja u Srbiji političari u kampanjama ipak vole da se slikaju sa decom i štipkaju ih za obraze. “Radimo za budućnost naše dece” - česta je fraza.

Dece ima i u sloganima, pa je tako poznat onaj Srpske radikalne stranke i Vojislava Šešelja - Srbija je večna dok su joj deca verna.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • dux

    08:38 // 18. 10. 2019.

    Da piju, nego šta. To su budući glasači, a Aca zna da za njega mogu da glasaju samo pijani ili ludi...

  • Tomo

    07:17 // 18. 10. 2019.

    Strašno je što su deca izmanipulisana kao u Titovo vreme. A rakija nije problem, tamo se pije iz velike čaše, a on šonjo pije iz male.

  • Generacija 77

    06:39 // 18. 10. 2019.

    "Nemoj,cero,da se desi da vas skola danas vodi na ulicu,jer dolazi Vucic.Slobodno kazi da NECES I DA CE DOCI TATA DA TI OPRAVDA" - to sam nekoliko puta rekao svom detetu.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da be, oni kao nešto tražili od Beograda. Kad ih zovu iz Beograda oni ustanu od stolicu.

Zoki Ajduk Čitalac

Tekst: Grad Niš traži od države Tvrđavu na poklon

Pronađite nas na: