Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

15:11, 26. 10. 2017.

| Politika

Čeda Jovanović: Crnogorski državni udar pripreman u ruskom centru u Nišu

Autor:A. S.Izvor:Južne vesti, Danas
cheda
Jovanović traži jasan kurs spoljne politike; foto: Vanja Keser/arhiva

Ni dva dana od posete zamenika pomoćnika državnog sekretara Hojta Brajana Jia, strasti se ne smiruju, a lider LDP-a Čedomir Jovanović je Jieve poruke ocenio kao orjentir za dalju spoljnu politiku Srbije i naglasio da je Srpsko-ruski centar u Nišu “obaveštajna platforma za realizaciju ruskih interesa”. On je naglasio da je tamo spreman i nedavni državni udar u Crnoj Gori.

Jovanović je posetu Jia komentarisao za list Danas, a i sam se susreo s njim, pre nego što je američki diplomata posetio predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

Iako svoje tvrdnje ni na koji način nije dokazao ili dokumentovao, on je rekao da i predsednik verovatno zna da su se i politička nestabilnost u Makedoniji i udar u Crnoj Gori pripremali u Nišu, kao i da imamo dovoljno sposobnosti kao država da se sa tim izborimo.

Ishod sastanka Vučića i Jia ne vidim kao pritisak na vlast već potvrdu novih okolnosti u kojima se svet i Srbija trenutno nalaze. Stav da se više ne može sedeti na dve stolice je za mene orijentir i bilo bi dobro da se i Rusija jasno izjasni. Da kažu šta očekuju od Srbije, kao što su Amerikanci jasno rekli - kaže Jovanović za Danas.

Hojt Ji je na nekim način poručio srpskim vlastima da je prošlo vreme političkog balansiranja i da je neophodno da se Srbija odluči za jedan put.

Za Jovanovića put ka Moskvi je mnogo manje pošten od onoga koji vodi u Brisel, jer, kako ocenjuje, ciljevi Rusije su prikriveni, s obzirom na to da "ne smeju da kažu da svoj interes vide u destabilizaciji regiona".

U svetu koji se drastično menja više nema mesta za naša gubitnička taktiziranja. Članstvo u EU zavisi, pre svega, od naše sposobnosti da stabilizujemo region, rešimo kosovsku krizu uz sprečavanje krize u Bosni - smatra Jovanović.

Podsetimo, Hojt Ji je prekjuče razgovarao sa srpskim zvaničnicima i poslao jasne poruke iz Vašingtona koje se tiču odnosa sa Rusijom, putka ka EU, slobode medija i nezavisnog pravosuđa.

Najoštrije je na sve to odgovorio ministar odbrane Aleksandar Vulin, ruska diplomatoje je njegove izjave ocenila neprimerenim, a iz kabineta predsednika Vučića je saopšteno da će on svoje odgovore objaviti narednih dana.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Petronije

    18:19 // 27. 10. 2017.

    Jovanoviću, debelo si zabrazdio. Opet si na početku, kada si bio niko i ništa. Ili smatraš da oholost prema sredini u kojoj si ima prođu. Političar, mora biti i drzak, kada zatreba, ali ta scenografaija, koju nudiš je davno prošlo vreme.

    • D. Ranđelović (pukovnik u penziji)

      09:02 // 28. 10. 2017.

      Ovaj Jovanović lupa više od niškog Jovanovića.

  • Durlan

    16:01 // 27. 10. 2017.

    Jel sa jahtom sve ok?

  • KITIĆ BRANISLAV

    08:54 // 27. 10. 2017.

    Budalu ne treba tražiti, sama se javi

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: