Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

08:20, 2. 12. 2019.

| Politika

“Crveni karton za vlast na referendumima dovodi do postavljanja pitanja njenog opstanka”

Autor:FoNetIzvor:FoNet
FoNet
"Vlast će sa promenjenim Zakonom uz ogromnu većinu u Narodnoj skupštini, i sa minornom podrškom u građanstvu, moći da menja, čak i izbriše, ključne elemente Ustava"; foto: Aleksandar Levajković

Ako bi vlast na referendumu o važnim pitanjima dobila crveni karton, onda bi se postavilo pitanje njenog opstanka i legitimiteta, izjavila je u intervjuu FoNetu Sofija Mandić iz Centra za pravosudna istraživanja, koja misli da se na zakonsko snižavanje broja građana na referendumu ide da bi se mogla proglasiti pobeda, iako utakmica nije bila fer.

Ona je u serijalu "Kvaka 23" objasnila da bi "promene Zakona o referendumu i narodnoj inicijativi trebalo posmatrati u kontekstu promene Ustava, o čemu bi građani morali da se izjasne.

Osvrćući se na predlog iz Nacrta zakona o referendumu kojim se "odluka na referendumu smatra punovažnom ako je za nju glasala većina izašlih birača na teritoriji za koju je taj referendum raspisan", ona je predočila da je u tom članu suština izmena Zakona.

Uprkos formalnom obrazloženju da je Zakon potrebno usaglasiti sa Ustavom iz 2006.godine, Mandić je upitala zašto se on menja baš sada, posle 13 godina od usvajanja Ustava i zašto je javna rasprava bila jedva vidljiva, pogotovo jer se pristupilo "jezičkom tumačenju odredbe Ustava o referendumu i odustalo od praga ili cenzusa potrebnog za uspeh referenduma, koji je bio 50 odsto plus 1 upisanih birača".

Ako pogledamo rezultate nekoliko izbornih ciklusa vidimo da je izlaznost preko 50 odsto i zanimljivo je pitanje odakle strah vlasti da taj prag ne bi bio dostignut na referendumu - primetila je Mandić.

Ona "ne vidi objektivan razlog za strah", ali ga vidi "u eventualnoj prevenciji bojkota takvog referenduma".

O čemu je još Mandićeva govorila možete pogledati u emisiji “Kvaka 23”.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • Шишач снс-ОВАЦА

    09:20 // 2. 12. 2019.

    Биће на референдуму питање КиМ-е, исход - зна се!

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Prijaviš korpuciju protiv SNS funkcionera SNS agenciji, SNS tuzilaštvo podnese tužbu SNS sudu. Pa ovo bre ni Monti Pajton ne bi smislio.

Srboljub čitalac

Tekst: Niš dobio kancelariju Agencije za sprečavanje korupcije, Sotirovski kaže - dokaz da se gradska vlast ne plaši

Pronađite nas na: