Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

15:20, 7. 7. 2022.

| Politika

Cvetanović u Briselu: Lokalne zajednice doprinose razvoju Evropske unije

Autor:M. M.Izvor:Južne vesti
screen_shot_2022-07-07_at_2.15.43________________
Cvetanović i Sotirovski u misiju pridruživanja Srbije Evropskoj uniji; foto Grad Leskovac

"Lokalni nivo doprinosi evoluciji EU, naročito pod uticajem različitih kultura i tradicija, društvenih i političkih sistema ili načina na koji je organizovana javna uprava", rekao je gradonačelnik Leskovca Goran Cvetanović, predsednik Stalne konferencije gradova i opština. On, predsednica Opštine Surdulica Aleksandra Popović i gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski su, kao deo delegacije Srbije, u Briselu.

Prvi čovek Leskovca, kako stoji na zvaničnom sajtu Grada, rekao je, prilikom izlaganja na temu o ”Lokalnim i regionalnim vlastima u procesu pristupanja Srbije Evropskoj Uniji”, da je glavni zadatak svih predstavnika vlasti promocija evropskih vrednosti građanima i razvoj osećaja solidarnosti i zajedništva, naročito u vremenima kriza poslednjih godina.

Takođe, rekao je i da SKGO kao nacionalna asocijacija lokalnih vlasti identifikovala 21 pregovaračko poglavlje od uticaja na jedinice lokalne samouprave. screen_shot_2022-07-07_at_2.15.14________________ Predsednik SKGOi stakao da je glavni zadatak svih predstavnika vlasti promocija evropskih vrednosti; foto Grad Leskovac

Proces pridruživanja za nas iz lokalne samouprave nije važan samo zbog odgovornosti koje on donosi za lokalnu samoupravu, u smislu prilagođavanja i primene pravnih tekovina EU transponovanih u nacionalno zakonodavstvo ili u smislu korišćenja EU fondova i programa EU, već i zbog toga što je, uveren sam, ovaj proces obogaćen onim što lokalni nivo Republike Srbije i EU, može da ponudi u okviru razmene iskustva, novih ideja i partnerstava koja se razvijaju. Lokalni nivo takođe doprinosi evoluciji EU, njenog zakonodavstva i politika koje se razvijaju pod uticajem različitih kultura i tradicija, društvenih i političkih sistema ili načina na koji je organizovana javna uprava. - rekao je Cvetanović.

Dodao je i da je SKGO u prethodnih 9 godina urađeno 20 analiza, a da su nadležnost i kapacitet jedinice lokalnih samouprava veći ili manji u zavisnosti od poglavlja koje je u pitanju.

Sastancima su prisustovale i predsednica Opštine Surdulica Aleksandra Popović koja je predstavila primere dobre prakse u uključivanju mladih, dok je gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski kopredsedavala delegacijom i učestvovala u debati na temu proširenja Evropske Unije i priključenja zemalja Zapadnog Balkana.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Luka

    11:27 // 8. 7. 2022.

    Boze gospode, ko nas predstavlja u svetu... I to o nasem trosku...

  • Lenka

    08:39 // 8. 7. 2022.

    Boze, smiluj se i spasi nas neznanja i nekulture ! Nis je u panici.

  • Moša Pućko

    07:27 // 8. 7. 2022.

    Sad se može rasformira EU, zaključavaj i da si idemo.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: