Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

12:00, 13. 8. 2018.

| Politika

DJB: Prirodni resursi Stare planine za ljude iz najbližeg Vučićevog okruženja

Autor:Lj. F.Izvor:Južne vesti
Pokret Dosta je bilo podržava borbu za očuvanje reka Stare planine
Pokret Dosta je bilo podržava borbu za očuvanje reka Stare planine; foto: Udruženje Temska Stara planina

Svi zahtevi građana i akcije koje se sprovode da se zaustavi dalja izgradnja mini-hidrocentrala na rekama Stare planine imaju podršku Pokreta Dosta je bilo, a kako kažu, Vlada Srbije samo deklarativno podržava razvoj sela i ruralnih sredina u Srbiji, a suštinski se privatizuju i poklanjanju prirodni resursi ljudima iz najužeg okruženja Aleksandra Vučića.

U Pokretu ističu da se mini-hindrocentrale kao obnovljivi izvori energije postavljaju tako da njihov uticaj na životnu sredinu i lokalno stanovništvo bude minimalan.

Kao i većina stvari koje sprovodi mafija organizovana u Srpskoj naprednoj stranci, i ovu zamisao su uspeli da izvrnu i pretvore u poduhvat trajne degradacije životne sredine i uslova života ljudi, zarad ličnog interesa i profita pojedinaca bliskih vlasti - saopštavaju u Pokretu.

Oni pozivaju sve građane da podrže akcije i proteste, kako bi se zaustavilo uništavanje prirode na Staroj planini i trajno onemogućio život ljudi u predelima koji su se našli na udaru ličnih interesa pojedinaca.

Mini-hidrocentrale atraktivne su zbog subvencija koje se dodeljuju za električnu enegriju koja se iz njih dobija. Pozivamo građane da zahtevaju ukidanje subvencionisanje cene električne energije iz mini-hidrocentrala jer svi mi preko računa za električnu energiju finansiramo bogaćenje pojedinaca i uništavanje Stare planine, jednog od najvrednijih prirodnih bisera Srbije - navode u saopštenju.

Po njihovim rečima, jedino udruženi građani mogu zaustaviti degradaciju naše životne sredine i omogućiti održivu budućnost, jer životna sredina može da se uništi brzo zarad profita, ali ni 100 godina čuvanja neće joj vratiti predhodna svojstva i potencijal.

Podsetimo, posle skoro 2 godina, gradonačelnik Pirota je pozvao borce za očuvanje reka Stare planine na sastanak, a po njihovim rečima, sastanak je bio običan cirkus.

Aleksandar Jovanović Ćuta je u gostovanju u emisiji "15 minuta" rekao da je gradnja mini-hidroelektrana na Staroj planini je zločin nad prirodom i ljudima, dok su građani prethodnih dana sakupljali potpise za Unesko peticiju. Ministar ekologije Goran Trivan u nedavnoj izjavi za Insajder rekao je da se neće pomiriti sa gradnjom hidroelektrana u zaštićenim područjima.

Meštani sela Stare planine, ali i zvonačkog kraja mesecima protestuju protiv izgradnje malih hidroelektrana na zaštićenim područjima, a Aleksandar Jovanović, koji je jedan od najglasnijih boraca za očuvanje prirode u ovom kraju, odbio je da u ime Saveza mesnih zajednica primi zahvalnicu Ministarstva ekologije, povodom dana zaštite životne sredine.

Savez mesnih zajednica Stare planine se već godinu dana aktivno bori protiv gradnje malih hidroelektrana na Staroj planini, a tek nedavno je reagovao ministar zaštite životne sredine Goran Trivan, koji je rekao da bi gradnji trebalo da se stane na put, jer to narušava netaknutu prirodu. Ipak, sud je poništio odluku ministarstva i "stao na stranu" privatnog investitora koji planira da gradi mini-elektrane. Jovanović je svoj problem izneo i predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću prilikom njegove posete Pirotu.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Овца за шишање

    15:10 // 13. 8. 2018.

    Тако јеее! Борба против пошасти на власти на свим фронтовима!

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: