Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

19:15, 2. 4. 2021.

| Politika

DPA računa na formiranje vlasti u Preševu sa svima, osim sa Alternativom i srpskim partijama

Autor:M. DejanovićIzvor:Južne vesti
Preševo
Arifi i srpske partije najverovatnije idu u opoziciju; foto: M. D.

Iako je Alternativa za promene dosadašnjeg predsednika Opštine Preševo Šćiprim Arifija pobedila na vanrednim lokalnim izborima osvojivši 14 mandata, realne šanse su da je Arifi nakon tri mandata istovremeno izgubio vlast u toj opštini i sa srpskim partijama otišao u opoziciju. Kako je lider Demokratske partije Albanaca Ragmi Mustafa rekao za Južne vesti, razgovori za formiranje većine sa Partijom za demokratsko delovanje, Pokretom za reforme i Demokratskom unijom doline su već počeli i očekuje da će se postići sporazum.

Za Alternativu za promene glasalo je 6.020 ljudi, čime je ova politička opcija dobila 14 mandata. Pet mandata manje osvojila je Demokratska partija Albanaca Ragmija Mustafe, koja je dobila 4.173 glasa, a na trećem mestu našla se Partija za demokratsko delovanje narodnog poslanika iz Bujanovca Šaipa Kamberija. Kandidatkinji te partije Arditu Sinani svoj glas dalo je 3.368 ljudi, ukupno 7 mandata.

Za njima slede Pokret za reforme, koji predvodi predsednik Skupštine Sami Saliju, sa 2.545 glasova i 5 odborničkih mesta, koalicija srpskih partija, koju predvodi naprednjak Branko Trajković, sa 1.222 glasa i 2 mandata i Demokratska unija Albanaca (DUA) koja je na ovim izborima dobila 441 glas i jedno odborničko mesto.

Preševo Lider DPA očekuje da će sporazum da se postigne narednih dana; foto: M. D. Međutim, nijedna partija ne može sama da formira vlast u parlamentu, jer je za većinu potrebno 20 mandata, od 38 odborničkih mesta.

Prema rečima Ragmija Mustafe, za formiranje većine će se primeniti primer iz 2016. godine, kada je njegova partija dobila njaveći broj glasova, a vlast formirale 2. i 3. partija po broju dobijenih mandata.

Što se tiče lokalne vlasti u opštini, Arifi ne može da formira vlast jer je porušio odnose sa svima ostalima, osim sa srpskom listom koja je osvojila 2 mandata i u tom pravcu ne postoji mogućnost da neko sa njim odluči da formira vlast. Ostaje da DPA kao druga partija po osvojenim mandatima, PDD i Pokret za reforme formiraju vlast sa 21 odbornikom, međutim tu je i DUD, to je 22. odbornik i apsolutno je moguće formirati vlast. To se desilo i 2016. godine, znači ta vrata su već otvorena - kaže Mustafa.

Razgovori u tom pravcu su, kaže, već počeli i narednih dana će sigurno postići zajednički sporazum i formirati izvršna i vlast u Skupštini.

Suprotno onome što je lider SNS-a Branko Trajković rekao za Bujanovačke - “voljni smo da sarađujemo sa svima”, Mustafa kaže da srpske partije okupljene oko SNS-a do danas nisu pokazale spremnost da sarađuju i da su čak, podržavajući Arifija, dovele do uvođenja Privremenog organa i vanrednih izbora.

Kada smo mi prošle godine, negde septembra-oktobra imali Skupštinu da razrešimo predsednika Opštine, oni su ga podržali, glasali su protiv. Bilo je 20 odbornika potpisanih za razrešenje, u toku sednice su debelim parama kupili još nekog, još ne znamo koga i nismo postigli da sastavimo novu vlast bez da idemo na Privremeni organ i izbore. Oni su uz njega, sve vreme su sarađivali, tako da ne vidim mogućnost saradnje jer su odlučili. Srbi jesu manjina u Preševu, ali su većina u državi, ne bi smeli ni u kom slučaju prema nekom pokazivati ljubav, a prema ostalima mržnju. Vrlo je teško sa njima sarađivati - kaže Mustafa.

Smatra da podržavaju Arifija jer je takva naredba iz Beograda, a kako kaže, i pred ove izbore su vršili pritisak i računali na 3-4 mandata, koje bi osvojili glasovima Albanaca.


Preševu potrebna vlast koja neće dozvoliti odvajanje i malverzacije

Iako smatra da su se poslednji izbori mogli sprečiti, Mustafa kaže da ima dosta prednosti koje bi nova vlast mogla da donese Preševu.

Masakar su uradili u budžetu za ove izbore. Stvari se moraju promeniti u korist svih građana - Albanaca i ostalih. Sigurno se ne bi dozvolio aparthejd, igre sa budžetom i malverzcije i ako misle da će izbeći sud, neće. U celom svetu i Srbiji se zbog kovida izvodi učenje na daljinu na televizijskim platformama, a u Preševu se ignorišu dve privatne televizije, dok deca uče preko fejsbuka, vajbera, votsapa. Ako to ne finansira Ministarstvo prosvete koje je obavezno, onda bi Opština morala da finansira. Ravno godinu dana naša deca nisu čula nijednu lekciju na televiziji - to je sramota. A pare se razbacuju tamo gde se računaju glasovi - kaže Mustafa.

Preševo Lider DPA smatra da je Preševu potrebna nova vlast, Arifi kaže da su građani pokazali želju da se kontinuitet nastavi; foto: M. D. Lider Alternative za promene Šćiprim Arifi nije odgovorio na pozive i poruku Južnih vesti, međutim za portal Radio Slobodna Evropa je rekao da su stranka na čijem je čelu i građani koji podržavaju njihovu politiku odneli ubedljivu pobedu na izborima.

Alternativa za promene sa 14 osvojenih mandata u Skupštini opštine Preševo, koja ima 38 odborničkih mesta, ubedljivo je pobedila na jučerašnjim izborima, a građani koji podržavaju našu političku opciju iskazali su jasnu želju da se održi kontinuitet vlasti - rekao je Arifi za RSE.

Radio slobodna Evropa prenosi da Arifi nije želeo da komentariše činjenicu da ne postoji verovatnoća da zadrže vlast, a kako piše, u toj stranci smatraju da nije uvek moguće u potpunosti realizovati sve predizborne poruke i da politička realnost neke od njih „zbog interesa građana jednostavno redefiniše”.

Predsednik opštinskog odbora SNS-a Branko Trajković, kao ni kandidatkinja Partije za demokratsko delovanje Ardita Sinani, takođe nisu odgovarali na pozive i poruke Južnih vesti.

Podsetimo, lokalni izbori u Preševu raspisani su zbog toga što nijedna sednica Skupštine nije održana od 27. avgusta, pa je sredinom decembra raspuštena i uveden Privremeni organ.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Teška priča

    14:59 // 3. 4. 2021.

    Bilo bi pametno da ako opet bojkotuju popis kao '11. i po tome ih bude bilo manje od 30% na popisu, izgube prava za nacionalnu manjinu u opštini.

  • Kimi

    04:56 // 3. 4. 2021.

    Ovi i dalje sa zapaljivim retorikama? Vi ste deo republike Srbije, a kako ćete formirati lokalnu vlast je na vama. Državu morate poštovati.

    • otpor

      19:00 // 3. 4. 2021.

      Sto ce mene tice-genijalno,srpske partije do sad su se pokazale iste,sluze samo za udomljavanje svojih.

  • Milan

    23:26 // 2. 4. 2021.

    Treba menjati ustav ili zakone ili sta vec i zakonom propisati da bi izbori bili vazeci mora da izadje minimum 2/3 upisanih biraca. Koliko sam ja pratio medije u presevo je glasalo manje od 50 posto upisanih biraca

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Želeo bih da zahvalim ovoj vlasti jer su od prosečnog niškog vozača napravili veoma veštog vozača koji zaobilazi rupe poput profesionalnih trkača. Saobraćaj je bezbedniji jer vozači, da ne bi oštetili vozila, moraju mnogo dobro da voze.

Savetnik čitalac

Tekst: Saobraćaj u martu bio bezbedniji nego prošle godine, podaci su niške policije

Pronađite nas na: