Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

14:23, 4. 4. 2018.

| Politika

DS: Ili povucite tačke o aerodromu ili javno da glasamo

Autor:J. AdamovićIzvor:Južne vesti
skupština grada
Tražiće da odbornici glasaju javno, prozivkom; Foto: JV

Obornička grupa Demokratske stranke u Nišu traži od gradske vlasti da odustane od poklanjanja “Konstantina Velikog”, a zvaničan zahtev da se sve tačke o aerodromu povuku sa dnevnog reda sednice predaće i Skupštini grada. Ako se o tome ipak bude odlučivalo, tražiće da glasanje bude javno i podsećaju odbornike da se sete položene zakletve - da će se rukovoditi interesima građana.

Osnovni zahtev niških demokrata je da se sa dnevnog reda sednice koja je zakazana za 10. april povuku sve tačke koje se odnose na poklanjanje niškog aerodroma. To će tražiti, kako objašnjavaju, jer smatraju da je prenos udela i upravljačkih prava Državi, ništa drugo nego “otimanje niškog aerodroma”. demokrate Demokrate podećaju odbornike na položenu zakletvu; foto: Demokratska stranka

Ipak, ostavljaju mogućnost da gradska vlast taj zahtev odbije i da se o budućnosti aerodroma raspravlja, pa pozivaju kolege odbornike da se tada “sete položene zakletve”.

Zahtevamo od gradske vlasti da od ovog predloga odustane, a odbornike u Skupštini grada da se sete položene zakletve, da će časno i nepristrasno vršiti dužnost odbornika, rukovodeći se interesima građana. Interes građana svakako ne može biti otuđenje (poklanjanje) aerodroma, koju gradska vlast planira - kažu demokrate.

Demokrate će ako se bude glasalo o tome da Država preuzme vlasništvo nad niškim aerodromom, kako kažu, zahtevati da to bude javno, prozivkom.

Pa da vidimo, javno, bez ikakvih tajni, ko su ti odbornici koji glasaju protiv interesa građana i grada - dodaju demokrate.

Iniciraće i da se odbornicima dostave na uvid ugovor iz 2010. godine, na koji se gradska vlast sada poziva da bi obravdala poklanjanje aerodroma, dodaju, ali i Aneks ugovora iz 2016. da bi se sprečila dalja manipulacija Nišlija.


“Ako usvoje predlog, tražićemo referendum”

Ako gradska vlast ne povuče sporne tačke o aerodromu sa dnevnog reda, kako kažu, a odbornici većine ipak usvoje predlog Gradskog veća o poklanjanju, DS će inicirati sastanak sa svim relevantnim političkim strankama, udruženjima, sindikatima, grupama građana i pojedincima. Sve njih će, dodaju, uključiti u pokretanje referenduma.

O referendumu će se pitati građani i tek kako! Referendum je poslednja reč koju građani daju. Referendumom ćemo poništiti Odluku Skupštine grada Niša o otuđenju niškog aerodroma - poručuju demokrate. djb referendum Pokret "Dosta je bilo" podneo zahtev za referendum; foto: Dosta je bilo

Zahtev za raspisivanje referenduma, kako su saopštili iz "Dosta je bilo", ovaj Pokret je danas predao Skupštini grada, kako bi se svi građani izjasnili o tome da li se slažu sa predlogom gradske vlasti.

Podsetimo, ministarka i potredsednica Vlade Zorana Mihajlović je poručila građanima da neće biti referenduma i da će Nišlije imati izbore na kojima će moći da se izjasne.


“Protesti opravdani, učestvovaćemo u njima”

Protesti koji su prethodnih dana održani u Nišu zbog poklanjanja aerodroma i na kojima je bilo par hiljada ljudi, demokrate podržavaju i kažu da će učestvovati u njima sve dok se budu održavali. Oni pokazuju vid nezadovoljstva Nišlija "zbog otimanja aerodroma, koji je jedina svetla tačka u ovom gradu".

Sramna odluka o aerodromu, koju je Gradsko veće usvojilo dan nakon preporuke Ministarstva je ne samo omalovažavanje građana od strane vlasti, već i omalovažavanje gradske vlasti od strane države. Koliki to autoritet ima gradska vlast kada nije mogla da se suprotstavi ovakvom otimanju? - pitaju demokrate.

Podsetimo, nakon odluke Gradskog veća o poklanjanju Aerodroma "Konstantin Veliki" Državi, oko 2.000 Nišlija izašlo je na ulicu i protestovalo zbog ove iznenadne odluke. Najavljen je i veliki protest građana pred zakazanu sednicu Skupštine sledeće nedelje.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • marko

    07:33 // 5. 4. 2018.

    Izadjimo svi na protest i budimo jedinstveni ne dajmo aerodrom i smenimo onu mrcinu

  • marko

    07:30 // 5. 4. 2018.

    Aerodrom pripada Nislijama i tako ce biti

  • student

    07:25 // 5. 4. 2018.

    Gospodo,univerzitetski profesori,da li vas ovaj problem dotice?Bar vi sa Ekonomskog i Pravnog treba da se oglasite.Dozvoljavate sebi da vam neznalice u ovom gradu urusavaju struku.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: