Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

14:19, 7. 6. 2018.

| Politika

DS: Niš bliži prinudnoj upravi nego održavanju sednice gradske Skupštine

Autor:Lj. F.Izvor:Južne vesti
Da li gradska vlast želi uvođenje privremenih mera; foto: Gradski odbor DS
Da li gradska vlast želi uvođenje privremenih mera; foto: Gradski odbor DS

S obzirom da je prošlo više od 75 dana od poslednje sednice skupštine grada, kako kaže predsednik Gradskog odbora Demokratske stranke Miodrag Stanković, cilj gradske vlasti je, ili da se uvedu privremene mere u Nišu ili se čeka krajnji rok da bi se o Aerodromu “Konstantin Veliki” odlučivalo poslednjeg mogućeg dana.

U Demokratskoj stranci ističu da je aktuelnoj vlasti malo što želi da pokloni aerodrom, već da bi dokazala svoju odanost nekima u Beogradu, izgleda da želi da i ceo Niš pokloni Beogradu.

Naime, ukoliko se do 21. juna ne održi sednica Skupštine grada Niša, stvoriće se uslovi za primenu članova 85. i 86. Zakona o lokalnoj samoupravi, odnosno Vlada će postaviti Privremeni organ zbog neodržavanja sednice Skupštine grada u roku od 3 meseca - ističe Stanković.

To će značiti, po njegovim rečima, da će se Nišom upravljati iz Beograda, i da će se videti kako Vlada Srbije upravljati niškim aerodromom i svim drugim javnim ustanovama i institucijama.

Osim što će se uvesti Privremena uprava i raspustiti Skupština grada Niša, što je dobro za građane Niša jer će iz vlasti otići oni koji u proteklom periodu nisu ništa učinili za Niš, to će u stvari značiti da aktuelna vlast nema podršku za poklanjanje aerodroma Beogradu ni u sopstvenim redovima, te iz tog razloga i ne smeju da zakažu sednicu Skupštine grada - ističe Stanković.

Demokrate smatraju da to znači da je za Nišlije budžetska godina završena, da će se zaustaviti sve investicije, da će se zaustaviti isplata naknada iz budžeta, kao i da će javna preduzeća ostati bez sredstava za investicije.

Onda će u ionako razorenom Nišu, kako kaže Stanković, opustošenom tokom vlasti SNS, postati još teže da se živi, ako se uopšte i može teže živeti nego sada. On je poručio da su Nišlije i niška privreda manje štete pretrpeli u ratovima i NATO bombardovanju nego tokom nesposobne gradske vlasti, a da će građani šta misle o tome pokazati na narednim izborima.

Stanković je pozvao aktuelnu vlast da odustane od poklanjanja aerodroma i Niša Beogradu, da se održi sednica Skupštine grada i izbegne uvođenje Privremene uprave, jer će time grad biti potpuno mrtav.

Podsetimo, gradska vlast odlučila je da pokloni aerodrom državi. Nezadovoljne tom odlukom, Nišlije su protestovale, a opozicija i građanska udruženja tražila su smenu gradskog rukovodstva. Ministarka saobraćaja došla je u Niš i rekla da referendum o predaji aerodroma nije potreban. Dodala je i da niška vazdušna luka nema nikakve veze sa koncesijom za beogradski aerodrom, ali je predsednik Vučić demantovao ministarku.

U debati Južnih vesti, učesnici su naveli da su "sva opravdanja za poklanjanje aerodroma laž". Vrh niškog SNS zatim pozvan je na tajni sastanak u Beograd. Konačnu odluku o svemu trebalo je da donesu odbornici Skupštine grada u utorak 10. aprila, ali je sednica odložena zbog, kako su saopštili iz Parlamenta, "dezinformacija interesnih grupa", a iz vrha niškog SNS-a najavili su Vučićev dolazak u Niš. Građani su na zboru, javnim glasanjem, odbili predaju aerodroma.

Ništa značajnije se nije promenilo ni nakon dolaska Vučića u Niš, osim što je on rekao da se neće ljutiti na odbornike svoje stranke koji glasaju po savesti.

Inače, iako je predsednik Skupštine grada Rade Rajković još za sredinu maja najavio sastanak šefova odborničkih grupa i sednicu na kojoj bi se odlučivalo o budućnosti niškog Aerodroma "Konstantin Veliki" u “što kraćem roku”, ni sastanka, ni datuma sednice još nema.

Razlog za odlaganje je bila navodna popravka klime, ali je i to u međuvremenu rešeno, pa se čekalo da gosti odu sa gradske slave. Iako je i to prošlo, datuma još nema.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Jovan

    13:06 // 8. 6. 2018.

    A izraz lica Jelene Barton je u fazonu:"Otkud ja ovde!"

  • dzoni

    01:43 // 8. 6. 2018.

    Meni Miodrag Stankovic i elita niška iz ds-s deluju kao da su došli u kazandžijsko na kaficu i šacovanje pa ih usput pitali ,e aj ce vodite niški ds.Pa sad on,jeftić i ostali mi deluju kao da su desno krilo sns-a.Promene u ds-u pod hitno i na čelu ugledni poštovani doktor Milisavljević.Za mene je on trenutno jedina odgovarajuća opcija.

  • Enver Petrovci

    22:48 // 7. 6. 2018.

    Je li bre, Miodraze Stankovicu, niste li vi potpisali da se odlozi sednica Skupstine grada?! Samo Cirko i oni iz Niske inicijative nisu potpisali. Sto bi ti rekao, sram te bilo, licemeru!!! P.S. Stajkovcanin i Doljevcanin su dobri drugari

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: