Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

14:18, 5. 2. 2015.

| Politika

DS: Niš će plaćati "penale" zbog refinansirajućih kredita

Autor:M. VučićIzvor:Južne vesti
ds
Demokrate kritikuju zaduženja

Komentarišući zaduživanje Grada od 2 milijarde dinara, u niškom odboru DS-a navode da nije trebalo uzimati kredit za refinansiranje dugova godinu dana pre isteka roka za otplatu, jer će zbog toga Grad plaćati "penale" bankama.

Napominjući da je paradoksalno da “oni koji su bili protivnici kreditnog zaduživanja, danas upravo to rade”, odbonik u Skupštini Grada i potpredsednik gradskog odbora DS-a Miodrag Radović pita se zašto je uzet kredit za refinansiranje od preko milijardu dinara, kada “kredit kod banke “Inteze” ističe februara 2016. godine, kod “Sosiete Ženeral” maja 2016. godine, a kod Fonda za razvoj 2017. godine”.

Samo dva kredita kod konzorcijuma banaka i “AIK” banke ističu 2021. godine, a to je rok koji je bio sasvim dovoljan za otplatu dugova. Ako uzmete neki kredit i otplaćujete ga 5 godina, i onda vam ostane još jedna godina, zašto biste u poslednjoj godini refinansirali taj kredit, kada ćete plaćati penale bankama za to - objašnjava Radović.

On smatra da vlast insistira na grejs periodu od dve godine jer su to “predizborna i izborna godina, tako da pred kraj mandata neće postojati nikakvo opterećenje da se i vlast i budžet preusmere na kampanju”. Kaže da je “legitimno da vlast kalkuliše na ovaj način kada su glasači u pitanju, ali će ovo imati finansijske posledice za grad”.

radovic Radović kaže da vlast sa grejs periodom kalkuliše zbog izbora; Foto: Arhiva JVOvaj odbornik kaže da je Niš spadao u kategoriju manje zaduženih gradova, iako je sadašnja vlast, kako je rekao, tvrdila da je Niš prezadužen i da će generacije plaćati kredite koje je DS uzeo dok je bio na vlasti.

Ovo je potvrđeno izveštajem Ministarstva finansija i Uprave za javni dug u kome piše da Grad Niš može da se zaduži za planirani iznos od 2 milijarde dinara za refinansiranje postojećih obaveza i finansiranje kapitalnih investicija, što znači da Niš ne da nije bio prezadužen nego je bio jedan od manje zaduženih gradova - kaže Radović.

Za drugi deo kredita od 800 miliona dinara koji je predviđen za finansiranje kapitalnih investicija, Radović kaže da DS podržava investicije, ali da “od 2012. do danas u Grad nije došao ni jedan dinar, a čak je i “Džonson elektrik” investicija pokrenuta 2010. godine u vreme Mirka Cvetkovića.” Takođe, on navodi da nije otvoreno nijedno novo radno mesto, prete nova otpuštanja, tako da bi Grad morao da odvoji deo sredstava i za ovaj, po njemu, gorući problem.

Grad bi možda mogao da pokrene neki Fond za zapošljavanje. Ako nas pitate zašto mi nismo pokrenuli takav Fond, reći ću vam da smo mi od 2008. do 2012. imali brojne investicije zbog kojih je 5.000 ljudi našlo posao, a od 2012. imamo samo otpuštanja - kaže Radović.

Radović dodaje da bi od 2 milijarde dinara kredita trebalo odvojiti i “makar 50 miliona” za kulturu, kako bi ona “izašla iz sivila u kome se trenutno nalazi”.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Sloba

    08:20 // 11. 2. 2015.

    Ajde da glasamo opet za ovog Radovića, mnogo je pametan.

  • Mr.Andronicus

    11:19 // 10. 2. 2015.

    A sta ovaj Radovanovic radi u Vodovodu?

  • Profesionalac

    14:10 // 6. 2. 2015.

    Nije SNS kriv, mi smo krivi, mi smo ***, a kad AV pusti vodu *** će da odu.

    • CVETKO prvi

      15:26 // 6. 2. 2015.

      @ Profesionalac :Zorane J.ovanoviću, legendo, ti li si ? Ako nisi ti , onda je Profesionalac!
      Koji AV da pusti vodu ? Pustio je on NAS niz vodu a *** OSTADOŠE ,ne može da se živi od S..m..r..a..d !

    • Profesionalac

      18:13 // 6. 2. 2015.

      @CVETKO prvi ako nisi gledao film Profesionalac šta da ti pričam

    • CVETKO prvi

      17:08 // 7. 2. 2015.

      Profesionalac: Kako nisam gledao... mi stariji napisali sinopsis , scenario...a režirao Život!
      Da ne zamaramo decu , krivi smo , do nekle a od nekle...

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Želeo bih da zahvalim ovoj vlasti jer su od prosečnog niškog vozača napravili veoma veštog vozača koji zaobilazi rupe poput profesionalnih trkača. Saobraćaj je bezbedniji jer vozači, da ne bi oštetili vozila, moraju mnogo dobro da voze.

Savetnik čitalac

Tekst: Saobraćaj u martu bio bezbedniji nego prošle godine, podaci su niške policije

Pronađite nas na: