Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

14:19, 16. 1. 2012.

| Politika

DS i URS beže od javne rasprave

Autor:P.B.Izvor:Južne vesti
Skupština grada Niša

Odbornici DS i URS najavili da neće doći na sednicu Skupštine grada Niša na kojoj bi trebalo da se raspravlja o izveštaju DRI.

Ovo su danas na zajedničkoj konferenciji za novinare saopštili šefovi odborničkih grupa Branislav Jovanović i Goran Krivačević.

S obzirom da ove dve odborničke grupe zajedno imaju 33 odbornika i da samim tim opozicija nema dovoljan broj glasova za kvorum (31), to suštinski znači da sednica sutra neće biti održana.

Kao razlog nedolaska na sednicu Jovanović i Krivačević navode proceduralne probleme. Naime, oni tvrde da je Izveštaj DRI koji je uz svoj zahtev dostavio DSS različit od onog koji je DRI dostavio Skupštini grada.

Predsednik Skupštine Mile Ilić (SPS) nije želeo da komentariše ovu situaciju. Ali, u njegovom kabinetu Južnim vestima je rečeno da će "sednica sutra biti održana, kao što je i planirano".

Milan Lapčević, predsednik DSS u Nišu, koja je i inicirala sutrašnju sednicu, kaže da je o odluci čelnika DS i URS prvi put čuo od novinara Južnih vesti.

- To su odborničke grupe ispred kojih su oni funkcioneri za koje je utvrđeno da je bilo najviše nepravilnosti. Sve vreme su se izjašnjavali da su "čisti", i da su to sve "tehničke greške", sad neće da dođu u Skupštinu i da obrazlože. To znači da očigledno nešto kriju - kaže Lapčević.

Inicijativu za sazivanje sednice gradskog Parlamenta prošle nedelje pokrenuo je DSS, nakon što je DRI utvrdio ogromne nepravilnosti prilikom kontrole gradskog budžeta u Nišu.

U četvrtak 12. januara održan je i sastanak šefova odborničkih grupa, kome su prisustvovali i predstavnici DS i URS, na kome je postignut dogovor o sutrašnjoj sednici.

U trećoj stranci vladajuće koaliciji, SPS, nisu želeli da komentarišu odluku svojih koalicionih partnera.

Predsednik Gradskog odbora SPS Slavoljub Vlajković kratko nam je rekao da će se njihovi odbornici pojaviti sutra, a da ga niko iz DS ili URS nije kontaktirao u vezi njihove odluke za bojkot.

Vredi pomenuti i da je održavanje sutrašnje sednice podržao i Lokalni antikorupcijski forum.

- LAF smatra dobrom praksom da se o svim važnim pitanjima, posebno onim koja su od značaja za sve gradjane Niša, raspravlja i odlučuje u Skupštini grada. Javna debata o tim pitanjima  doprinosi jačanju institucija i razvoju demokratije - pisalo je u saopštenju koje je dostavljeno Južnim vestima.


Ne bežimo, pomeramo za jedan dan

Predstavnici DS i URS rekli su da oni bojkotom sutrašnje sednice "ne beže od odgovornosti", već da će se o tome raspravljati dan kasnije, tokom redovne sednice Skupštine grada.

U Izveštaju DRI, o čemu su Južne vesti već pisale, najveće nepravilnosti Revizori su konstatovali u gradskoj Upravi za finansije, kabinetu gradonačelnika, Direkciji za izgradnu grada i Predškolskoj ustanovi Pčelica, na čijem se čelu nalaze isključivo kadrovi DS i URS.

Ukupan iznos nelegalno potrošenih para u 2010. godini u Nišu, po nalazu Revizora, je preko milijardu dinara, dok je budžet za tu godinu bio oko 5,5 milijardi.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Miodrag

    14:05 // 17. 1. 2012.

    Interesantno je da svi spominju neke prekršaje koji i mogu da razumem. Niko ne priča o prekršaju koji je apostrofiran na strani 5 izveštaja koji kaže da je preko 12 miliona dinara (12,89 mil.) plaćeno za ugovore o delu za obavljanje poslova koji su u delatnosti poslodavca. Kažu da su neki ugovori sklapani i sa samim radnicima uprava i bliskim rođacima nekih rukovodioca.

  • Saša Stamenković

    08:27 // 17. 1. 2012.

    Ja predlažem skupštinskoj većini da, pored pomeranja ove tačke za sutrašnju redovnu sednicu,urade i sledeće:
    1. Sažmu sve srodne tačke dnevnog reda (3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14,...42...188.) u objedinjenu raspravu!
    2. Ograniče raspravu o ovim tačkama na jedno izlaženje!
    3. Skrate vreme diskusije na 30 sekundi po odborniku!
    Uostalom bojkot kvoruma je legalni vid opozicione borbe - možda se DS i URS spremaju za opoziciju!
    :)))

  • Bojan Avramovic

    18:59 // 16. 1. 2012.

    Junacine!

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: