Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

11:49, 14. 9. 2019.

| Politika

DS o otimanju konja od strane "Srbske časti" u Nišu: Paramilicija brutalno krši Ustav i diskriminiše Rome

Autor:V. M. R. Izvor:Južne vesti
srbska čast
"Srbska" čast "prevaspitava" 17-godišnjaka u njegovoj kući, a onda mu oduzimaju konja; printskrin/video Bojan Stojković

Kao zastrašivanje građana i diskriminaciju Roma ocenila je Demokratska stranka upad "Srbske časti" u naselje Crvena zvezda u Nišu, gde je njihov osnivač Bojan Stojković "prevaspitavao" mladića koji je tukao konja i oduzeo životinju. Demokrate su upozorile da jedino institucije republike mogu na osnovu sudskih presuda da oduzimaju imovinu građana.

Nakon što je na internetu objavljen snimak Bojana Stojkovića osnivača "Srbske časti" kako u naselju Crvena zvezda traži maloletnika koji je tukao konja, zatim ga "prevaspitava", DS je reagovao saopštenjem u kome navode da je ovakvo ponašanje desničarske organizacije brutalno kršenje Ustava Srbije.

U Srbiji jedino institucije mogu da na osnovu sudskih presuda oduzimaju imovinu građana. Ono što smo upozoravali se dešava, da se podstiču desničarske organizacije da prevaspitavaju i ugrožavaju ljudske živote - navode iz DS-a.

Demokrate, koje su se dosad jedine oglasile povodom ovog dođaja, dodaju da je po sredi zastrašivanje i diskriminacija svih Roma u Srbiji od strane paramilicije.

Tražimo od nadležnih državnih organa ali i međunarodnih organizacija da hitno reaguju i spreče divljanje desničarkskih paramilicija - kažu u saopštenju.

Za ovakvo ponašanje "Srbske časti" demokrate su okrivile aktuelnu vlast koja, kako kažu, nakon rušenja u Savamali, paljenja kuća i automobila novinara, napada istih paramilicija na novinare, nastavlja da podstiče i toleriše nezakonite postupke raznih desničarskih organizacija.

Upozaravali smo i upozoravamo da je tolerisanje svake vrste nasilja nedopustivo i da scenario huškanja ljudi na ljude zato što institucije ne rade svoj posao neće proći. Prestanite sa takvom politikom nasilja, zločina i straha jer ste vi odgovorni za svaki novi napad - dodaju iz DS-a.

Podsetimo, Stojković je objavio snimak na kome se najpre vidi mladić kako udara konja, posle čega je on sa drugim članovima "Srbske časti" ušao u naselje Crvena zvezda, pronašao maloletnika u njegovoj kući, upozoravao ga da tako ne postupa sa životinjama i zastrašivao. Između ostalog mu je govorio kako će konj biti oduzet kao primer celom naselju.

I dok je deo internet zajednice odobravao ovakav postupak, deo je osudio ovakvo preuzimanje posla institucija, dok je Dragan Đorđević iz Odbora za ljudska ocenio ovo veoma opasnim.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Jelena arsic

    13:13 // 22. 9. 2019.

    Zivi vi bili momci bog vam svako dobro dao. Ako sam shvatila lepo ove iz DS-a oni podrzavaju nasilje nad zivotinjama jel da?

  • Срба

    01:02 // 17. 9. 2019.

    Подршка одузимању коња! Спроведите у дело одавно постојећи закон о држању и терању коња кроз град, а поготову закон о злостављању животиња!

  • Jovan Nikolic

    22:51 // 16. 9. 2019.

    A ovi iz DS bolje da cute jer smo mi Srbi svakog dana ugrozeni u svojoj zemlji gradu i nemamo nikakva prava za razliku od Roma koji imaju sva moguca i nemoguca prava i nisu im ugrozena ni najmanje oni ugrozavaju nas.Bruka kakve poene pokusavaju da skupe i na kojim temama

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Dele prvo mesto sa Katastar.

Danilo Nenezić Čitalac

Tekst: Nišu nagrada za najbolju gradsku upravu u oblasti efikasnosti i delotvornosti [anketa]

Pronađite nas na: