Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

15:48, 7. 2. 2013.

| Politika

DS optužuje gradonačelnika da je prekršio Ustav

Autor:A. S.Izvor:Južne vesti
ustav
Izvod iz Ustava Republike Srbije

Predstavnici niške Demokratske stranke optužili su gradonačelnika da je, time što je naterao načelnike da pre imenovanja potpišu blanko ostavke, prekršio Ustav.

Takođe, odbornička grupa niškog DS-a zatražila je istragu nadležnih i zbog, kako navode, zloupotrebe službenog položaja, jer su neki kandidati postali načelnici sa falsifikovanim dokumentima.

Naime, u DS-u kažu da su “neki” državne ispite polagali 7 dana nakon završetka konkursa. Tako nisu mogli da podnesu kompletnu dokumentaciju, jer je, kada su polagali državni ispit, rok za kandidaturu već istekao.

Uslovi konkursa za izbor novih načelnika i njihovih zamenika, kako kaže Slaviša Dinić potpredsednik niškog DS-a, bili su jasno definisani, a krajnji rok za podnošenje prijava bio je 4. januar 2013. godine.

Prema njegovim rečima, nekoliko kandidata, iako su prijave podneli na vreme, državni ispit su polagali tek 11. januara.

- Kod određenih kandidata nismo imali položene državne ispite. Oni nisu mogli da podnesu potpunu dokumentaciju, jer su državne ispite polagali 7 dana kasnije. Ta dokumentacija ne može da bude validna - kaže Dinić.

Srđan Vasković, predsednik Komisije za izbor novih načelnika i njihovih zamenika potvrđuje da je bilo nekoliko kandidata koji su zaista državni ispit položili nakon isteka konkursa.

Međutim, kako kaže Vasković, to je regulisano Uredbom i Komisija jeste poštovala zakon.

vaskovic Srđan Vasković, arhivska fotografija

- Lice ima pravo da prijavi državi polaganje državnog ispita, a onda ima period u kome država njemu omogućava da položi. Mi smo uostalom i naveli, prilikom dostavljanja dokumentacije gradonačelniku i Gradskom veću da su neki kandidati iskoristili to pravo i polagali državni ispit naknadno - rekao je Vasković.

On podseća predstavnike DS-a da je pomenuta uredba usvojena marta 2009. godine. kada je Ministarstvo za lokalnu samoupravu bilo pod ingerencijom Demokratske stranke, a da je cilj bio da u Lokalnu samoupravu uđu i ljudi iz privrede, sa iskustvom.

Blanko ostavke - zloupotreba službenog položaja?

Predstavnici Demokratske stranke, kako kažu, uopšte ne vide pravni osnov za potpisivanje blanko ostavki novih načelnika, o čemu su Južne vesti već pisale.

ds pres Dragana Stojanović Krstić i Slaviša Dinić- Tako načelnici unapred priznaju greške u svom radu. Radiće pod pritiskom, a na osnovu kog zakona to nikome nije jasno i time bi trebalo da se pozabave nadležne isntitucije - rekao je Dinić.

Niški DS dostavio je i izvod iz Krivičnog zakonika u kome Član 359. kaže da je to zloupotreba službenog položaja i prekoračavanje granica službenog ovlašćenja, što je kako kažu u DS-u ovde i bio slučaj.

Takođe, oni kažu da je prekršen i Ustav Republike Srbije koji kaže da su svima, pod jednakim uslovima, dostupna sva radna mesta.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • Драган Стојановић

    08:43 // 13. 2. 2013.

    Славиша, Славиша,
    Зар ти стварно верујеш да нисам препознао ко се крије иза псеудонима?
    Видимо се данас на Скупштини!!!

  • Ućutkajmo lažove i prevarante

    12:05 // 12. 2. 2013.

    @Dragan Stojanović - Nick je stalan i nema veze sa vama. Ostalo je napisano dovoljno jasno, i ne vidim potrebu za objašnjenjima.

  • Драган Стојановић

    10:11 // 12. 2. 2013.

    Поштовани безимени,
    Ваша алузија да треба ућуткати мене, лажова и преваранта није ме разљутила, напротив. Међутим, примећујем да се итекако вређате, те тему намерно и константно проширавате, уз истинску нетрпељивост према различитом ставу и мишљењу. Ја Вам ту не могу помоћи. Када се позивате на прошла времена Ви при томе упирете прстом у друге, а Ваша реторика је из ере Гулага.
    Моја маленкост ће се увек трудити да се чује и Ваш глас, иако се суштински разликујете од онога што ја мислим. То је основни постулат демократије и демократичности једног друштва. Када у свему што Вас окружује видите теорију завере - онда се чак и најинтелектуалнији разговор сведе на кафанско вођење политике.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Želeo bih da zahvalim ovoj vlasti jer su od prosečnog niškog vozača napravili veoma veštog vozača koji zaobilazi rupe poput profesionalnih trkača. Saobraćaj je bezbedniji jer vozači, da ne bi oštetili vozila, moraju mnogo dobro da voze.

Savetnik čitalac

Tekst: Saobraćaj u martu bio bezbedniji nego prošle godine, podaci su niške policije

Pronađite nas na: