Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

13:33, 4. 5. 2017.

| Politika

DSS: Prekinuti sve aktivnosti na izgradnji auto-puta ka Albaniji

Autor:A. S.Izvor:Južne vesti
auto-put
Za i protiv auto-puta; foto: JV arhiva

Auto-put koji bi trebalo da spoji Niš i Drač je u suprotnosti sa bezbednosnim, nacionalnim i ekonomskim intresima Srbije, kažu u Demokratskoj stranci Srbije i traže od Vlade Srbije da odmah prekine sve aktivnosti na izgradnji ove deonice od Niša do Merdara, koja bi bila krak Koridora 10 ka Albaniji.

U DSS-u ponavljaju ono što je u Nišu, u jeku kampanje za predsedničke izbore rekao i Vuk Jeremić - taj put je “auto-put Velike Albanije”, kažu, a Jeremić ga je nazvao “koridorom Velike Albanije”.

Auto-putem će Albaniji biti omogućen izlazak na Koridor 10 i bolje povezivanje sa Evropom, kao i dobra saobraćajna povezanost sa srpskom teritorijom koju zagovornici tzv. Velike Albanije smatraju njenim sastavnim delom - piše u saopštenju DSS.

Podsećaju i na izjave premijera Albanije Edija Rame i predsednika Nacionalnog saveta Albanaca u Srbiji Jonuza Muslijua od prošle nedelje, kao i na “ratnohuškačke pokliče Ramuša Haradinaja”.

Albanski političari pojačavaju delovanje usmereno ka stvaranju „Velike Albanije“, a Srbija u tome ne sme da saučestvuje ni na jedan način. Srbija ograničene resurse treba da koristi za izgradnju puteva koji su Generalnim master planom saobraćaja u Srbiji utvrđeni kao prioritetni, a ne da 900 miliona evra razbacuje na realizaciju projekta od kog će imati samo štetu - poručuju iz DSS-a.

Podsetimo, o izgradnju auto-puta koji bi preko Niša trebalo da spoji Srbiju i Albaniju intenzivno se govori poslednjih nekoliko godina.

Poslednje informacije su da bi projekat puta trebalo da bude gotov do kraja ove godine, a premijer Srbije Aleksandar Vučić rekao je nedavno u Sarajevu da se sa tom idejom nije puno odmaklo.


Veći deo auto-puta je već završen Auto-put kroz Kosovo Odličan auto-put od Prištine do Tirane; Foto: JV / P. Blagojević

Sporni auto-put, koji bi trebalo da poveže Niš i Tiranu, zapravo je najvećim delom odavno završen. Od 385 km, završeno je 285 km.

Tačnije, pun profil auto-puta već postoji od Niša do ulaska u Merošinu (20 km), pa je sa srpske strane potrebno da se izgradi još oko 80 km, dok na Kosovu nedostaje samo kratka deonica, od Merdara do Prištine, od oko 25 km.

Od Prištine je pre nekoliko godina izgrađen auto-put koji preko Prizrena ide do Tirane, a zatim na Jadransko more izlazi kod Drača.

Auto-put Niš-Tirana Izgrađen najveći deo auto-puta; Nedostaje samo deonica obeležena crvenom bojom; Izvor: Google maps

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • Blackburn

    18:53 // 5. 5. 2017.

    A,sve je pocelo od drona na utakmici u Beogradu...

  • Sasa

    22:57 // 4. 5. 2017.

    Tzv patriote lupaju gluposti ponovo. Kosovo je postalo cisto Albansko bez auto-puteva i bilo kakve infrastrukture. Cela Toplica je skoro prazna, uskoro nece biti nijednog nastanjenog sela od Merdara do Kursumlije, tako da im je sve cisto da mogu da dodju kad hoce. Uz auto put i neka druga ulaganja, mogu se stvoriti uslovi da taj kraj ozivi, ostanu i vrate se ljudi, i tako sacuva teritorija.

  • milisav

    19:32 // 4. 5. 2017.

    Pravi Srbijo, da ti lakše dođu glave.
    /Priča me neodoljivo podseća, na prugo BB./
    Umesto da ulažemo u agrar, dok još malo ima naroda po selima, da oživljavamo Jug, koji je za Srbiju strateški vrlo važan. mi bi smo da gradimo saobraćajnicu Arnautima.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: