Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

09:41, 21. 9. 2011.

DSS: da sami gradimo Spomen sobu

Milan Lapčević DSS Niš Milan Lapčević, arhivska fotografija

Niški odbor DSS kritikovao inicijativu da se izgradnja Spomen sobe na Čegru finansira novcem Turske i predložio da se novac sakupi od srpskih privrednika.

Povratak na vest
Pošalji komentar
Poslednji komentari:
  • Milan petrovic

    10:22 // 21. 9. 2011.

    Bravo! Konacno da neko reaguje na tu inicijativu!.. Ja kad sam cuo pre nekog vremena nisam mogao da verujem sta citam.. Bitka na cegru je jedna od najkrvavijih bitaka ..sa cele kulom kao jezivim podsetnikom na to..

    nama je ostalo makar secanje i duzno postovanje prema herojima i palim zrtvama za ovu naciju.. i to je svetinja na koja se ne prodaje sakom evrica .. pogotovu ne od turske koja na svaki nacin hoce da udje ekonomski na balkan..

  • Marko P.

    10:44 // 21. 9. 2011.

    Apsolutno podržavam DSS u ovom..Ćela Kula u kojoj su uzidane 952 lobanje palih srpskih ustanika i bitka na Čegru su simboli borbe Srba za nezavisnost od turskog okupatora...Ima li kraja našem poniženju i nipodaštavanju sopstvene istorije...

    • Nebojsa Ozimic

      15:00 // 21. 9. 2011.

      Uzidano ih je više. Kada je 1833. Lamarten prolazio kroz Niš,izbrojao ih je 1005 sa napomenom da je ''dosta popadalo''

    • Marko P.

      18:38 // 21. 9. 2011.

      Poštovani Nebojša, podatak o tome da je uzidano 952 lobanje se nalazi na sajtu Turističke organizacije grada Niša http://www.nistourism.org.rs/cele-kula.html
      Takođe, isti podatak možete pronaći i na wikipediji. Taj prvi,najraniji opis Ćele Kule je dao, koliko ja znam profesor beogradskog Liceja Isidor Stojanović, 1864. godine..

    • Nebojsa Ozimic

      07:54 // 22. 9. 2011.

      @Marko P., verujem da ste ovaj podatak nasli na navedenom sajtu.TON-u su se cesto dogadjale greske i to u ovoj vrsti posla nije nista cudno- jer za njih razlike nema u broju lobanja, bitno je da postoje.Iskreno,wikipdia nije bas najreprezentativniji sajt ali da ne duzim: PRVI IZVOR ZA CELE KULU JE LAMARTEN (1833) koji navodi 1005 lobanja dok Isidor Stojanovic pise 1864.Razlika je citavih 30 godina sto mozda i objasnjava ovu razliku izmedju 1005 i 952 lobanje.

    • Marko P.

      10:11 // 22. 9. 2011.

      Postovani Nebojsa, verujem da ste u pravu. Nisam istoricar po obrazovanju ali smatram sebe dobrim poznavaocem istorije. Evo jos nekih podataka o Cele-Kuli koji se mogu naci na internetu. Pogledajte link> http://www.upoznajsrbiju.co.rs/prica/cele-kula-18..

    • Nebojsa Ozimic

      11:48 // 22. 9. 2011.

      Marko, bio sam na navedenom sajtu na kome, izmedju ostalog piše i da je Niš ''bio je rodno mesto cara Konstantina Velikog, kao i careva Konstancija II i Justina I''što je,osim Konstantina Velikog, apsolutno netačno. Ali, ne bih da ovde pričam o greškama na drugim sajtovima. O Ćele kuli postoje ozbiljne naučne publikacije od kojih je ona koju sam naveo u prethodnom komentaru poslednja od objavljenih.Sve najbolje

  • lik

    11:09 // 21. 9. 2011.

    I dok je takvih patriota i poziva na doniranje ode zemlja u propast.Pustite neka Turska da novac kada to želi,a gospodi iz DSS poručujem pokupite vaše privrednike i molite da doniraju svoj "teško zarađeni novac" bolesnima i gladnima,a ne za kojekakve spomenike.Dosta je više skupljanja jeftinih političkih poena nego trk pa pomagajte sa tim vašim donatorima Srpsku decu.

    • black swan

      12:09 // 21. 9. 2011.

      Trebali bi sada onim jadnicima koji rade da bi skrpili kraj sa krajem na obracune da dodaju i odbitak za izgradnju spomenika.Zasto da ne grade?Ako imaju para neka ih daju ova zemlja ima mnogo bitnijih stvari od spomenika.I dokle vise sa tom istorijom?Umesto nesto da naucimo sve vise propadamo zbog raznoraznih patriota i istoricara!

    • Milan petrovic

      13:40 // 21. 9. 2011.

      @black swan problem je sto istoriju ne znamo nismo je naucili niti izvukli pouke iz nje.. bez da nekog vredjam ali ima nas kojima u zivotu kora hleba nije dovoljna.. i vazne su i neke druge stvari.. ne zelimo da zivimo ko ponizena pseta.. valjda imammo pravo da posle toliko krvi i tragedije na balkanu sami podignemo spomenik i slavimo pobedu i zapalimo svecu za poginule..

  • Milan Lapčević

    11:55 // 21. 9. 2011.

    Za ne verovati je da nekome padne na pamet ideja da pita Tursku da finasijski pomogne podizanje Srpsko-Turske spomen kuće! Za one koji su zaboravni Srbi su 5 vekova bili Turski robovi koje su ovi pokrštavali, ubijali i nabijali na kolac, otimali decu i odvodili u janjičare, silovali, pljačkali, palili, ostavili najmonstruozniji spomenik koji moderna civilizacija poznaje-Ćele Kulu, stotine i stotine hiljada ljudi je ubijeno i poginulo za oslobađanje ode te iste Turske. Nemam ništa protiv normalne trgovinske i svake druge saradnje ali ovakve vrste poniženja su više nego bizarne. Treba da se ponosimo svojom junačkom istorijom i svojim precima i da im se na svaki mogući način odužimo a ne da ih sada, 200 god. posle njihove herojske pogibije, ponižavamo!

    • Milan Milicevic

      13:03 // 21. 9. 2011.

      Alo, Slavisa lepo kaze da to nije "Srpsko-turska kuca", nego spomen soba. Ovako samo potvrdjujes da sve ovo radis zbog politicke promocije a ne zbog zelje da se za nesto boris.

    • Dragan

      13:16 // 21. 9. 2011.

      Milane,cenzus možete proći i bez jeftinih politikantskih poteza.A i ako ne prođete,neće biti velike štete.

    • Milan petrovic

      13:33 // 21. 9. 2011.

      @Dragan nemam veze s lapcevicem i dss..

      mene ko gradjanina interesuju odluke vezane za ovaj grad i njegovu istoriju.. kakve veze ima odakle dolazi ova kritika pantelejske inicijative?!

      Nazivas jeftinim politikanstvom kritiku pokusaja omalovazavanja nase ratne pobede i velike pogibije ? nek ti je na casti ko coveku nisliji i srbinu..

  • markobanjac

    12:22 // 21. 9. 2011.

    Mozda bi Tadic i njegovi poltroni iz Nisa zeleli da se izvinimo Turcima za Cele Kulu i bitku na Cegru. Nato paktu da se izvinimo za nastradale kod Grdelickog mosta, Nemcima za Jasenovac. Narod koji zaboravi i nepostuje svoju proslost nema ni buducnost. Tadic nas je unistio moralno, ekonomski i duhovno. Ljude najvise boli ekonomski krah (540000 izgubljenih radnih mesta, pad proizvodnje, najveca inflacija u Evropi), ali je moralno i duhovno unistenje dugorocno jos tragicnije. Jedva cekam izbore i moj glas ovog puta ide Kostunici ...

  • Nebojsa Ozimic

    12:54 // 21. 9. 2011.

    Samo korekcija u broju poginulih. 16000 Turaka je krenulo na Cegar a izginulih na obe strane nije bilo vise od 4000 (i ta brojka se stavlja pod znak pitanja ali je to najveci). Poznato je da je poginulo oko 1000 srpskih vojnika.Za detaljnije podatke videti zbornik sa naucnog skupa BOJ NA CEGRU 1809. U ISTORIJI I TRADICIJI BALKANSKIH RATOVA koji je odrzan 2009.godine.

  • Dragan

    13:54 // 21. 9. 2011.

    @Milan Petrovic Verovatno sam greskom kliknuo ispod Vaseg komentara na odgovor,ali moj odgovor se odnosi na komentar Milana Lapcevica.A o tome ko je koliki Srbin i Nislija je ilizorno meriti.

  • Nebojsa Ozimic

    15:06 // 21. 9. 2011.

    @black swan,Vasa recenica ''Umesto nesto da naucimo sve vise propadamo zbog raznoraznih patriota i istoricara ''Vas je mnogo ofirala. Iz nje se da zaključiti 1. da niste patriota (ili ste patriota pa zbog Vas između ostalih propadamo) 2.da ne volite istoričare - što nije greh, naravno, ali nameće pitanje: šta Vi tražite u temi koja je istorijska (a niste istoričar i ne volite iste)?

    • black swan

      23:27 // 21. 9. 2011.

      Greska je moja-patriote i istoricari su trebali da budu pod znacima navoda.Smatram da se danas shvatanje patriotizma i istorija menjaju i koriste po potrebi i da je to slucaj i ovde-ovo je(moje misljenje)istorija koja se koristi u politicke svrhe upakovana u patriotizam.Cinjenica je,medjutim da su tu svoje zivote ostavili i jedni i drugi i da ni ti "drugi" ne bi trebali da se zaborave.Nisam istoricar ali ako nas istorija necemu uci onda bi spomenici trebalo da nas na to ucenje podsecaju-u ovom slucaju da ni osvajaci ne prolaze mnogo bolje od potlacenih.Licno ne vidim kakvu stetu istoriji nanosi izgradnja ove spomen kuce(ponavljam-nisam istoricar).

    • Marko P.

      10:41 // 22. 9. 2011.

      @black swan Kazete "Cinjenica je,medjutim da su tu svoje zivote ostavili i jedni i drugi i da ni ti "drugi" ne bi trebali da se zaborave". Vi ocigledno ne pravite razliku izmedju Srba koji su branili otadzbinu i turskog agresora. Jeste li ikad bili u Cele-Kuli? Da li taj spomenik ista znaci Vama?

    • Bane

      16:56 // 23. 9. 2011.

      @black swan Po toj logici trebalo bi i u Aušvicu sagraditi spomen sobu nacističkim zločincima jer su i oni jadni izginuli tu prilikom oslobađanja logora.Nemoj da mešaš babe i žabe.Turci nikad ništa na Balkanu nisu radili slučajno i sa dobrim namerama.

  • Dobri - D. Matejevac

    18:14 // 21. 9. 2011.

    Naš predsednik Pantaleja, je iz Gornji Matevac. Tamo hoće polovinu lobanja na Ćele-Kuli da pripišu Turcima.

  • ica - pantelija

    08:02 // 22. 9. 2011.

    Lapcevic i DSS su u pravu!!!
    Odakle pravo predsedniku opstine Slavisi Dinicu DS=SPS=URS da nam dovodi turke i podize im spomenike kad su stradali kao okupatori na nasoj zemlji.
    Za vreme bombardovanja turski piloti su nas najvise u crno zavili!!!
    Pa dokle vise ova vlast mora da se savija svakom.
    Podrzavam ideju da se dobrovoljno sakupi novac. Ostavljam 1000 din sutra u ovoj stranci kao licni doprinos. Za SRBIJU!!! Za NIS!!!

  • Nebojsa Ozimic

    11:52 // 22. 9. 2011.

    Marko, evo celog dela sa onog sajta, uočite nelogičnost '' Prvi put je Evropa bila obaveštena o ovom spomeniku turske svireposti i srpske hrabrosti 1833. godine, kada je francuski pesnik i akademik Alfons de Lamartin (1790-1869) izdao svoje delo "Put na Istok", gde je, u posebnom poglavlju "Beleške o Srbiji", ukazao na značaj ovog spomenika za Srbe i potrebu da bude sačuvan.

    Najraniji opis Ćele kule, sa podatcima o veličini, beleži profesor beogradskog Liceja, Isidor Stojanović, koji je 24. avgust 1864. godine posetio ovaj objekat. Četvorougaona je, visine "15 stopa" (4,65 m), širine "13 stopa i 4 palca" (4,09 m), a dužine oko "13 stopa" (4,03 m), sa ugradjenim glavama u "od cigala stvorene kvadrate krečom utvrdjene".

  • Nebojsa Ozimic

    11:54 // 22. 9. 2011.

    Lamartenov opis (tačan prevod) možete naći u knjizi V.Petrović, Putopisci kroz Niš od 4.do 20.veka; takođe i u Istorija Niša knj.I

  • Nebojsa Ozimic

    11:59 // 22. 9. 2011.

    @Black Swan jesu tu živote ostavili i jedni i drugi što je normalno u bilo kom sukobu ali...Malo se razlikuju, zar ne? Jedni su NAŠI. Podizanjem bilo čega na Čegru izgrađenog turskim novcem stiču se uslovi da jednoga dana Turska kaže (i objavi to u udžbenicima) da je podigla spomenik svojim herojima mučki pobijenim na brdu Čegar...Samo nam još to fali...

  • Nebojsa Ozimic

    11:59 // 22. 9. 2011.

    @Black Swan jesu tu živote ostavili i jedni i drugi što je normalno u bilo kom sukobu ali...Malo se razlikuju, zar ne? Jedni su NAŠI. Podizanjem bilo čega na Čegru izgrađenog turskim novcem stiču se uslovi da jednoga dana Turska kaže (i objavi to u udžbenicima) da je podigla spomenik svojim herojima mučki pobijenim na brdu Čegar...Samo nam još to fali...

    • Black Swan

      13:35 // 22. 9. 2011.

      Da li i Vi to govorite da su istorijske cinjenice promenljive i da istoriju svako pise kako hoce i kada hoce?(od Vas to bas i nisam ocekivala)A i mislim da osvajaci ako koristimo logiku nikako ne mogu da budu heroji.I da li to onda znaci da se-ako se ne dozvoli gradnja njihovim novcem,sticu uslovi da Turska kaze da oni nikada i nisu bili ovde i nisu odgovorni za strahote koje su se desile?

    • Milan petrovic

      13:39 // 22. 9. 2011.

      devojko ..sta ti znas sta je krv rat.. obezglavljena tela..masakri.. koga zastupas ..sta je ovo ljudi?! Quo vadis Srbijo! ..necuveno..

    • Nebojsa Ozimic

      14:33 // 23. 9. 2011.

      @Black Swan, ono što pokušavam da Vam kažem jeste sledeće:ono što su ZA NAS Sinđelić i drugovi, to je ZA TURKE onih 16000 vojnika koji su bili na Čegru. Kao što je ZA NAS LAZAR JUNAK,ZA TURKE JE MURAT.E, sad, ako Turci daju pare Vi sami razmislite zašto to čine. A zašto da Turci grade prodajno mesto???? Da su ponudili,recimo, kuću pomirenja (kao što se pričalo 2009) ni po jada.

  • Jelena Micic

    14:02 // 23. 9. 2011.

    Dok je ovih patriJota iz DSS-a, radikala i slicnih, za srpske neprijatelje nema zime...
    Sto vas je vise gospodine lapcevicu i sto ste glasniji, srbija je sve manja i manja, a srbi kao narod nestaju....

    treba da vas je sramota!

    • marko

      15:11 // 26. 9. 2011.

      DSS je nacionalno odgovorna stranka i u ovoj zemlji je po svim parametrima bilo najbolje za vreme Kostunicine prve Vlade. Tada nismo govorili o paradi ponosa, ali smo imali rast proiyvodnje od 8,9 posto 2006. godine, i 6,3% 2007. Imali smo stabilan kurs i budzetski suficit jedino te dve godine u poslednje dve decenije. To je bilo vreme kada su nam plate bile na istom nivou kao i danas, a kada su cene bile nize za 70 posto u odnosu na Tadicevo vreme, pa je za toliko i standard opao. Uz to, DSS nas nije sramotio besmislenim izvinjavanjima i ponizavanjima onima koji su napravili genocid u Jasenovcu, zlocine u Medackom dzepu, Zapadnoj Slavoniji, Bratuncu, Kravicama ... To su ti Jeco cinjenice.

    • Nebojsa Ozimic

      06:35 // 27. 9. 2011.

      @Marko, komentar Vam je čist predizborni.Čisto radi podsećanja da baš sve i nije bilo tako ružičasto: DSS je na mala vrata vratio SPS u politički život Srbije (podrška manjinskoj vladi),Dejan Mihajlov je direktno bio povezan sa aferom KOFERČE. Koštunica neposredno posle izbora ispalio Drakulića,finansijera DSS od osnivanja; takođe, Koštunica nije dozvoljavao Crnoj Gori da ode iz zajedničke države a kada je ova to ipak učinila, samostalnu Srbiju proglasio svojom najvećom pobedom!

  • ica - pantelija

    07:55 // 27. 9. 2011.

    Tako govori bivsi DSS-ovac! Koji nije mogao da ostvari svoje licne interese pa odleteo u drugu stranku! Tamo ce ih realizovati. Ozimicu - za tebe nema zime!
    Steta! Toliko sam Vas uvazavao a sada pisete gluposti za DSS i Kostunicu, A stoji samo jedna jedina cinjenica da je narod SRBIJE bolje ziveo u periodu vladavine DSS-a i Kostunice. Kako u gradu Nisu tako i drzavi.
    Vratice se DSS! Da ponovo vadi Nis iz dugova=kamata=bede.

    • Nebojsa Ozimic

      21:20 // 27. 9. 2011.

      @Ica-pantelija, iz Vašeg komentara vidim da vi pojma nemate o DSS-u. Bio sam član te stranke od 1994 do 2003,2000. sam odbio da budem kandidat ispred DOS-a.Siguran sam da nemate člansku kartu DSS-a iz tog perioda pa i ne znate da je do 2001. Statutom DSS-a bilo ZABRANJENO da na bilo kakvim funkcijama u ovoj Stranci budu bivši funkcioneri SKJ. Koštunica je to promenio i od tada je ova stranka leglo JUL-a i SPS-a. Da malo bolje znate biografije ljudi koji Vas u Nišu vode, crveneli biste.Do 1999. u Nišu je bilo 132 člana DSS-a i to su bili većinom časni ljudi koje je razjurio blački tajfun.

    • Nebojsa Ozimic

      21:31 // 27. 9. 2011.

      Niš najbolje zna kako mu je bilo dok je Koštunica bio premijer a Smiljko Kostić gradonačelnik a Vi ako znate recite - koliko je škola podignuto, koliko ambulanti, koliko je u Nišu sumnjivih likova oslobođeno zahvaljujući ministru pravde Zoranu Stojkoviću (koga više niko i ne pamti)
      Šteta je što dopuštate sebi da pričate o nečemu što su za Vas španska sela. Ali, daću Vam šansu: šta je to Koštunica dobro uradio za Niš? Ili, tačnije, šta su poslanici DSS-a iz Niša uradili za Niš? DAJTE ČINJENICE,NE PRIČAJTE PRAZNU RETORIKU!Ali to nije smetalo da se napravi NELEGITIMNI PARKIN SERVIS
      Svaki izvorni član DSS-a (imate Adžića pa ga pitajte)zna da je Koštunici u izborima bio bitan BEOGRAD, pa NOVI SAD, pa KRAGUJEVAC a Niš - kako bude! Ima živih svedoka, a i zapisnika...
      I još nešto, za kraj: svoj izlazak iz DSS-a platio sam gubitkom posla (koji mi DSS nije dao).Svedoci za ovu tvrdnju sede u odboru za kulturu niškog DSS-a a i u Opštinskom odboru Medijana. Raspitajte se pre nego što lupite!

    • Nebojsa Ozimic

      21:42 // 27. 9. 2011.

      Izvinjavam se ostalim posetiteljima ove strane na dužini i načinu komentara.Bio sam isprovociran. Povlačim se odavde i želim vam sve najbolje

  • ica - pantelija

    08:30 // 28. 9. 2011.

    I ja sam bio isprvociran vasim netacnim izjavama o DSS-u!!!
    Drzite se istorije sto je i bila tema. Niko Vas nije vukao za jezik da pricate o DSS-u.
    Blacki tajfun je otisao iz stranke, kao sto ste rekli unistio dobar deo stranke do 2008! Sve sto mu se suprostavilo iskljuceno je ili sklonjeno u stranu. Zao mi je zbog vaseg posla i ako mislite da sam uvredio time sto ste napustili DSS i otisli u drugu stranku ... Primite moje izvinjenje!

    • Nebojsa Ozimic

      16:53 // 2. 10. 2011.

      U redu je Ica- Pantelija.Primljeno.I, koliko da znate, blački tajfun, baš kao i đaci Mileta Ilića, i dalje vode niški DSS.Ko je na slici vesti koju komntarišemo? Tajfun je doneo Smiljka koji je pokrao novac iz AIK banke, tajfun je i dalje tu.Sve najbolje Vam želim

  • ica - pantelija

    08:31 // 28. 9. 2011.

    A sada evo i cinjenica! Kostunica=DSS=Nis>
    1Evro=77din, tel.pretplata=80din, voda 25din m3, grejanje 33din, secer 55 din, ulje 77 din, hleb 25 din, gorivo 87 din, cokolada milka 60 din... Umesto sadasnjeg deficita, rupe u budzetu, imali smo suficit. Vracen prethodni dug prema MMF-u od milijardu evra i bili smo na nuli , da bi sada za tri godine dug ponovo napravljen od 3-4 milijarde. Spisak je toliko dug, moja plata je manja za 150 evra a cene su otisle duplo!!!
    Za Nis je napravljen prsten cevovoda da bi svi gradjani imali vodu i pritisak na vecoj nadm.visini u susnim periodima. Uradjena gasifikaciona mreza u R. Pavlovic i R.Jovic u vrednosti od 3 mil evra. A to sto je gas sada skup pitajte vlast. Uradjeni projekti i zapoceto ovo sto se sada radi u Nisu. Velike pare su ostavljene u gradu i kasi u drzavi. Sada imamo javna preduzeca gubitase, ogromne dugove i kamate, 500 000 otpustenih radnika...

  • ica - pantelija

    08:31 // 28. 9. 2011.

    I za jos jedno ste u pravu imali smo Smiljka Kostica ali i bananu! Imali smo neslogu u niskoj skupstini i samoj stranci!
    Morate priznati da je posle 2008.u stranci ostalo dobar deo kvalitetnih ljudi, koji zna kako treba grad da zivi i radi.
    Jos jednom izvinite ako sam Vas uvredio, jer iskreno u Vas vidim velikog patriotu koji brani srpsku istoriju od zaborava. Isto to i ja radim ali na drugi nacin. Pozdrav iz daleka.

comments_report_caption
comments_report_notice
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: