Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

12:47, 13. 9. 2017.

| Politika

“Da poslanici i gradonačelnici odgovaraju građanima, a ne šefovima stranaka iz Beograda”

Autor:M. Z.Izvor:Južne vesti
Skupština Srbije
Da li ćemo dočekati da direktno biramo svoje poslanike u parlamentu?; Foto: Đorđe Stakić

Promena izbornog zakona po kojoj bi građani znali koga biraju za poslanike, gradonačelnike i odbornike i kako bi oni odgovarali građanima i kako se ne bi skrivali iza lidera partija, suština je građanske inicijative “Biram koga biram”, koju su u srpskom parlamentu predstavili Nacionalna koalicija za decentralizaciju iz Niša i poslanik Dušan Milisavljević.

Želju za drugačijim političkim sistemom do sada je potpisima podržalo 20.000 građana i 40 poslanika vladajućih i opozicionih stranaka, kako navode iz NKD, a podršku su pružili i brojni stručnjaci iz oblasti izbornog prava kao i predstavnici civilnog društva.

Narodni poslanik iz Niša Dušan Milisavljević predstavljajući inicijativu zatražio je što skoriju promenu načina na koji se biraju predstavnici građana, kako bi se uključili uspešni ljudi iz manjih sredina.

Građani moraju da znaju koga glasaju za poslanike, gradonačelnike, predsednike opština i odbornike, ovako samo gledaju lidere na bilbordima, a ne vide ko posle sedne u klupe i donosi odluke - navodi Milisavljević.

Jedan od predloga je “personalizacija proporcionalnog sistema” po kojoj bi građani zaokruživali imena kandidata sa lista, a ne samo liste sa imenom predsednika partija.

Sada je kandidatima važnije da budu dobri sa liderom, a ne sa komšijama, a kada bude bilo obrnuto i partije će se boriti da stave uspešne i poštene ljude na liste. Poslanici iz manjih sredina ćute kad se smanjuju budžeti njihovih opština i slušaju šefa, a ovako bi dobili snagu da se bore - dodaje Milisavljević.

Nacionalna koalicija za decentralizaciju, koja već dugo radi na promeni izbornog sistema, navodi da je ovakav izborni sistem jedan od stubova partokratije i traži “veću odgovornost poslanika, ravnomernu teritorijalnu zastupljenost građana, adekvatno prisustvo nacionalnih manjina i srazmerno prisustvo oba pola u Skupštini”. Dodaju da je ovo samo prvi korak i da će nastaviti dijalog sa svim političkim akterima.

Podsetimo, termin redovnih parlamentarnih izbora je proleće 2020. godine, a najavljena je i promena Ustava, u okviru koje bi moglo doći i do promene izbornog zakonodavstva.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Dexter

    11:46 // 14. 9. 2017.

    Da li ovaj nastup Milisavljevića znači da se i on sprema da napusti DS, samo par meseci nakon dobijanja poslaničkog mandata? Ima li kraja dezintegraciji te, nekada moćne stranke? Da li je razlog za ovu katastrofu nesposobnost predsednika gradskog odbora Stankovića, ili odluka Šutanovca da sarađuje sa Vučićevim režimom oko ustavnih promena (nakon koje ga je deganžirao Janković), ili nešto treće?

  • NEPOSREDNA RAVNOPRAVNOST

    23:18 // 13. 9. 2017.

    Najpravičnije je da pored NEPOSREDNIH izbora, Srbija ima 4 RAVNOPRAVNE pokrajine bez autonomije (Vojvodina, Beograd, Centralna i Jugoistočna Srbija) , sa mogućnošću da se pridruže kao pokrajine: Srpska, Crna Gora i dr. koji žele !!

  • Maja

    22:42 // 13. 9. 2017.

    Bravo za Dusana Milisavljevica!

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Prijaviš korpuciju protiv SNS funkcionera SNS agenciji, SNS tuzilaštvo podnese tužbu SNS sudu. Pa ovo bre ni Monti Pajton ne bi smislio.

Srboljub čitalac

Tekst: Niš dobio kancelariju Agencije za sprečavanje korupcije, Sotirovski kaže - dokaz da se gradska vlast ne plaši

Pronađite nas na: